Ciolacu vrea sa scoata pesedimea in strada insa se plange ca nu-i da voie Guvernul: „PSD ataca in justitiei restrictiile disproportionate privind organizarea mitingurilor”

politica

Partidul Social Democrat a anuntat, joi, ca va ataca in contencios-administrativ Hotararea de Guvern privind masurile aplicabile de la 1 august pentru combaterea pandemiei de COVID-19, sustinand ca sunt introduse restrictii „disproportionate” pentru organizarea de adunari publice si mitinguri, respectiv participarea a maximum 500 de persoane.

„PSD va ataca in justitie Hotararea de Guvern care introduce restrictii disproportionate privind organizarea mitingurilor. (…) Aceasta ingradire a libertatii intrunirilor, garantata de Constitutia Romaniei, este disproportionata in raport cu riscul pandemic, avand in vedere ca, in aceeasi hotarare, pentru alte evenimente similare se permite un numar considerabil mai mare de participanti, cum ar fi, de exemplu, concertele in aer liber la care pot fi prezente pana la 75.000 de persoane”, se arata intr-un comunicat de presa al PSD.

Potrivit social-democratilor, actul normativ incalca articolul 53, alineatul 2 din Constitutie, care prevede ca restrangerea drepturilor si libertatilor fundamentale trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o.

„Este evident ca prim-ministrul Citu invoca in mod fals pandemia pentru a inabusi exprimarea libera a nemultumirilor populare cu privire la guvernarea dezastruoasa pe care o administreaza. Daca intr-adevar aceasta limitare ar fi avut la baza considerente medicale si epidemiologice, atunci numarul de persoane care pot participa la evenimente in spatiul liber ar fi trebuit sa fie identic, indiferent de natura acestora. Restrictiile impuse in privinta intrunirilor publice sunt cu atat mai abuzive in contextul in care constatam ca, in calitate de candidat pentru sefia PNL, Citu permite mai multi participanti care sa-l ovationeze la intalnirile de partid, comparativ cu mitingurile de protest impotriva sa, in calitate de prim-ministru”, adauga PSD.

PSD nu a mentionat insa ca la concerte pot sa participe 75.000 de persoane numai daca sunt vaccinate, au test sau au trecut prin boala. La manifestatiile publice este insa imposibil de verificat daca cei care participa intrunesc aceste conditii.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a amenintat miercuri seara ca va aduce 10.000 de pesedisti „cu esarfele tricolore” in fata Palatului Cotroceni daca primarii PSD nu primesc la rectificarea bugetara sumele pe care le-au solicitat.

„Asteptam rectificarea bugetara, abordarea Guvernului in ceea ce priveste rectificarea bugetara. Exista o rectificare corecta, transparenta prin Ministerul de Finante, prin formule in functie de dezvoltare, de numarul de populatie, cum se face normal, sau va exista o rectificare cu destinatie numai catre autoritatile conduse de catre PNL-isti sau USR-isti.

Din ce se vehiculeaza, cu acesti bani se vor cumpara anumite voturi de la alegerile interne ale Partidului National Liberal. Va reamintesc ca Partidul Social Democrat are cel mai mare numar de alesi locali din Romania, ce nu inteleg eu, personal – am inteles, ai ceva cu PSD-istii, ai ceva cu ciuma rosie, cu mine, cu colegii mei – dar ce ai cu locuitorii acelor comunitati?”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri seara, la Romania Tv.

Marcel Ciolacu a criticat decizia Guvernului de a limita numarul de participanti la mitinguri, dar de a permite cresterea numarului de participanti la concerte.

„O sa stau de vorba cu colegii mei sa gasim formula legala adecvata, pentru ca am inteles ca au voie concertele pana la 75 de mii de oameni in spatiu liber. (…) Dar la mitinguri – ei cu congres, am inteles ca au anuntat peste 5.000 de oameni – stiti cati oameni au voie sa se prezinte la miting? Cinci sute, cica e propunere la cinci sute. Cica e propunere la cinci sute. Deci ai voie sa faci concerte 75 de mii de oameni, ai voie sa faci congrese de mii de oameni in sala, dar sa vii sa protestezi impotriva Guvernului sau, la Cotroceni, de exemplu nu au voie mai mult de cinci sute.

Si atunci o sa am o discutie cu colegii mei, in cazul in care ramane aceasta aberatie, pana la urma, o sa propun sa facem un congres al PSD-ului in fata la Cotroceni. Daca congrese avem voie nelimitat, nu facem miting, facem congres sau concert. (…) Ei au voie sa faca spectacole, au voie sa faca congrese in sala peste cinci mii de oameni, dar lumea sa vina sa-i injure si sa le spuna ca nu se mai poate trai asa in Romania, nu au voie decat cinci sute. Ati auzit de o aberatie atat de mare vreodata?”, a mai declarat Ciolacu.

Acesta a explicat ca PSD vrea sa organizeze adunarea publica „direct la Cotroceni, pentru ca e Guvernul sau”, subliniind ca la mitingul pe care PSD doreste sa-l organizeze vor participa alesii locali ai PSD.

„Vor iesi peste 10.000 de primari, de alesi locali. Vor fi in fata Palatului Cotroceni cu esarfele tricolore”, a amenintat Ciolacu.

Mai mult despre:

Comentarii: