Ciolos a actionat deja, cazul Danilet este urmarit indeaproape de Comisia Europeana: „Comisarul european pentru Justitie a cerut deja mai multe informatii despre deciziile luate aseara de CSM”

politica

Presedintele USR, Dacian Ciolos, anunta ca a vorbit deja cu comisarul UE pentru Justitie, Didier Reynders, despre abuzul infaptuit de CSM in legatura cu excluderea din magistratura a lui Cristi Danilet. Comisia Europeana urmareste acest caz, a mentionat Ciolos.

„Degeaba spera liderii toxici ai coalitiei PSD-PNL-UDMR ca nu se afla in Europa de derapajele la statul de drept. Nu exista asa ceva!

Astazi, la Strasbourg, comisarul european pentru Justitie, Didier Reynders, mi-a confirmat ca urmareste cazul Danilet si ca a cerut deja mai multe informatii despre deciziile luate aseara de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) este unul dintre subiectele de pe agenda Comisiei Europene, iar trenarea desfiintarii acestei sectii va avea consecinte.

Din discutiile cu comisarul Reynders, am inteles ca ingrijorarea Comisiei vine din faptul ca, desi exista o decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) inca din luna mai, lucrurile stagneaza si, mai grav, intre timp, alti magistrati sunt timorati.

Didier Reynders mi-a confirmat ca, in lipsa desfiintarii SIIJ, Comisia Europeana va sesiza din nou Curtea de Justitie la inceputul anului viitor, cu riscul impunerii pentru Romania a unei amenzi, pentru ca hotararea CJUE nu e respectata.

In Uniunea Europeana exista temerea ca, dupa Polonia si Ungaria, ar putea aparea un nou stat-problema”, a transmis Ciolos, marti seara.

Excluderea lui Danilet a ridicat un urias val de solidaritate cu judecatorul.

Filosoful Mihai Sora considera ca excluderea lui Cristi Danilet din magistratura, de catre majoritatea rosie din CSM, este inca un semn ca „tentaculele mafiei s-au instalat in Justitie si-i elimina acum pe cei ce li se opun ori le scot la iveala”.

„Calusul in gura si cizma pe grumaz: excluderea din magistratura a judecatorului Cristi Danilet este inca un semn ca Romania a fost confiscata, iar tentaculele mafiei s-au instalat in Justitie si-i elimina acum pe cei ce li se opun ori le scot la iveala. Ar fi o naivitate sa credem ca abuzul acesta priveste doar un caz particular si ca se vor opri aici. Vin vremuri grele pentru magistratii cinstiti, pentru oamenii ce nu pot fi cumparati de Felix si camarila lui, de clica securistilor penali care nenorocesc aceasta tara”, a scris Mihai Sora pe Facebook.

Si scriitorul Mircea Cartarescu este alaturi de Cristi Danilet.

„Excluderea lui Cristi Danilet din magistratura este una dintre cele mai mari mizerii din ultimii ani. Pentru foarte multi dintre noi, justitia cinstita, inteligenta, nesubordonata politic era simbolizata de neobositul judecator, foarte implicat in explicarea publica a mecanismelor juridice. Sunt cu totul alaturi de el si sper ca tocmai justitia, care l-a lovit acum pe nedrept, sa-l si reabiliteze”, a scris Cartarescu pe Facebook.

Judecatorul Cristi Danilet a anuntat, luni seara, ca va face recurs in cazul deciziei sectiei de judecatori a CSM prin care a fost exclus din magistratura.

„Azi s-a decis excluderea mea din magistratura de catre CSM pentru doua filmulete publicate anul trecut pe TikTok: intr-unul tai gardul, in celalalalt curat o piscina. Nu am facut atunci nicio afirmatie in legatura cu justitia si imaginile nu au legatura cu profesia. Este fix viata prea privata pentru care nu inteleg sa dau socoteala nimanui.

Abaterea retinuta este ‘conduita prin care se aduce atingere imaginii justitiei’. Solutia s-a luat cu majoritate de voturi, caci unii membri CSM au gasit ca sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul in care s-a realizat cercetarea de catre Inspectia Judiciara.

Evident, voi formula recurs la ICCJ si sunt sigur ca se va remedia aceasta solutie”, a reactionat Cristi Danilet pe Facebook.

Sectia pentru judecatori a CSM, dominata de Gruparea Savonea, a decis luni sa il excluda pe judecatorul Cristi Danilet din magistratura. Danilet a fost pedepsit astfel pentru ca si-a exercitat libertatea de exprimare, publicandu-si opiniile pe Facebook.

„Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Danilet Cristi Vasilica – judecator in cadrul Tribunalului Cluj pentru fapta constand in manifestarile paratului pe retelele de socializare. (…) Aplica domnului Danilet Cristi Vasilica – judecator in cadrul Tribunalului Cluj, sanctiunea disciplinara constand in ‘excluderea din magistratura’”, a decis CSM in majoritate.

Mai mult despre: ,

Comentarii: