Ciolos acuza populismul politicienilor: „Nu e normal”

news

Premierul Dacian Ciolos a declarat vineri ca au fost intarzieri in platile directe din acest an in sectorul agricol, precizand insa ca nu i se pare normal ca astfel de situatii sa fie speculate politic.

„Au fost intr-adevar intarzieri in platile directe din acest an. (…) Intarzieri au fost si in alte state membre, anul acesta, daca nu in toate statele membre. (…) Pentru ca e primul an cand se aplica noile scheme de plata rezultate in urma unei politici agricole comune. (…) Avem acum mai multe scheme de plata, care tin mai mult cont de nevoile unui sector sau altul, mai mult decat in vechea politica agricola comuna. (…) Ca sa avem aceste scheme de plata diferite, Romania, ca si celelalte state membre, a trebuit, in anii trecuti, (…) practic 2014 — 2015, sa ia anumite decizii despre cum va folosi sau nu flexibilitatile pe care le permite politica agricola comuna reformata. (…) Si nu critic pe nimeni aici, probabil si din motive obiective si din motive subiective au fost unele intarzieri cu deciziile care au fost luate privind schemele de plata specifice pe care Romania vrea sa le aplice sau nu, pentru ca stiu ca au fost o serie de dezbateri cu diferitele sectoare din agricultura care si-au dorit diferite moduri de repartizare a fondurilor pe platile directe si s-au luat anumite decizii cu intarziere.

S-a intarziat si elaborarea sistemului IT de software pe baza caruia se fac platile si toate lucrurile astea s-au repercutat pana la intarzierea platilor, care au fost realizate si care sunt in curs. (…) Insa, dincolo de aceasta, mi se pare ca nu e normal ca astfel de situatii, astfel de probleme sa fie speculate politic. (…) E firesc sa fie discutii politice, mai ales intr-un an electoral, dar cred ca e important sa nu depasim o anumita limita a speculatiilor politice legat de aceste lucruri”, a spus premierul Ciolos la Forumul International al Alimentatiei: Investim in viitorul agriculturii, citat de Agerpres.

Prim-ministrul a precizat ca in prezent peste 95% din platile la hectar au fost platite.

„In momentul de fata, avem din cate mi-a spus domnul ministru si (…) i-am cerut chiar sa comunice mai mult pe acest subiect, inteleg ca peste 95% din platile la hectar au fost platite, circa 1,4 miliarde de euro”, a precizat Ciolos.

El a anuntat ca urmeaza sa fie achitate si ajutoarele nationale de tranzitie pentru ovine si pentru lapte.

„Saptamana aceasta vor fi achitate si ajutoarele nationale de tranzitie pentru ovine si pentru lapte si (…), pana saptamana viitoare, din ceea ce mi-au spus cei de la APIA, urmeaza sa fie platit si sprijinul cuplat pentru sectorul vegetal si pentru zootehnie”, a afirmat Ciolos.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: