Ciolos: Am intentia sa deschid Guvernul spre societate, voi lucra indeaproape cu Parlamentul

politica

Dacian Ciolos, premierul desemnat astazi, are la dispozitie 10 zile pentru a forma un Guvern. Noul prim-ministru a declarat ca intentioneaza sa deschida administratia guvernamentala spre societate si sa lucreze indeaproape cu grupurile politice din Parlament pentru „a progresa impreuna” pe proiectele ce vor fi propuse.

„Sunt constient de faptul ca trecem printr-o perioada, cred eu, cheie pentru societatea romaneasca, o perioada in care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesita o prezenta publica a Guvernului, in asa fel incat sa asigure puntea de legatura intre diferite institutii ale statului si as spune, mai precis, intre politic si societate”, a spus Dacian Ciolos, desemnat de presedintele Klaus Iohannis pentru functia de prim-ministru, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a precizat ca solutia agreata cu partidele politice, cu foarte mici exceptii, este cea a unui guvern de tehnocrati. De altfel, seful statului a postat la scurt timp dupa anuntarea numirii lui Dacian Ciolos si un mesaj pe Facebook. „L-am desemnat astazi pe domnul Dacian Ciolos pentru functia de Prim-ministru. Romania are nevoie de o persoana curata, integra, care sa stie sa gestioneze sisteme si situatii complicate, alaturi de o echipa de tehnocrati, de ministri performanti, asupra carora nu planeaza niciun fel de dubiu. Fara oameni noi este greu de presupus ca vom avea o clasa politica noua. Sper ca partidele politice sa fi inteles semnalul romanilor, sa-si faca curatenie in interior si sa nu promoveze in pozitii publice persoane implicate in acte de coruptie. Avem nevoie de alegeri corecte in 2016 si de continuarea consolidarii statului de drept”, a scris presedintele.

O prima reactie dupa numire i-a apartinul presedintelui PSD, Liviu Dragnea. Acesta a evitat sa spuna daca va sustine sau nu in Parlament numirea lui Dacian Ciolos ca premier. Liderul celei mai numeroase formatiuni politice din Parlament a spus ca prefera sa astepte componenta echipei lui Ciolos si programul de guvernare inainte de a avea o pozitie.

„Am avut o guvernare foarte buna, apreciata de polulatie, am avut crestere economica, suntem curiosi si foarte atenti” in privinta echipei si a programului lui Dacian Ciolos, a spus Liviu Dragnea. „Nu pot, nu e firesc sa spunem acum (pozitia noastra – n.r.), avem doar un nume si un chip”, a mentionat liderul PSD. Un alt aspect de care PSD este interesat inainte de a anunta daca il voteaza pe Dacian Ciolos este colaborarea acestuia cu Parlamentul, a precizat Liviu Dragnea.

El a amintit ca a mers la consultarile cu presedintele cu un pachet de masuri, nu numai cu o propunere de premier tehnocrat (Liviu Voinea – n.r.). Orice guvern care nu-si asuma acest pachet de masuri va fi greu pentru PSD sa-l sustina, a avertizat Liviu Dragnea. El a mai spus ca Romania trebuie sa ramana o tara stabila si oricum, exista date certe ca guvernul Ciolos va avea sustinere in Parlament (din partea altor formatiuni politice).

Intrebat daca PSD intra in opozitie, Liviu Dragnea a spus ca in situatia unui guvern de tehnocrati, toata lumea este in opozitie.

In ceea ce priveste coalitia cu UNPR, liderul PSD este de parere ca, potrivit declaratiilor lui Gabriel Oprea, ea inca exista. „Sa asteptam zilele urmatoare sa vedem cum functioneaza”, a indemnat Liviu Dragnea.

„Este o alegere foarte buna. Sunt convins ca este o personalitate apreciata la nivelul intregii societati romanesti. Am avut onoarea si placerea sa colaborez cu domnia sa si este o persoana, categoric, cu certe competente care il recomanda pentru aceasta pozitie”, a afirmat prim-ministrul interimar Sorin Cimpeanu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: