Ciolos anunta o REVOLUTIE in sistemul de sanatate. Cum se vor construi noi spitale „in orasele mari si in orase mici”

politica

Premierul Dacian Ciolos anunta ca parteneriatul public-privat va fi folosit pentru constructia de spitale, nefiind vorba de privatizarea sistemului de sanatate publica, ci de evitarea situatiilor in care investitiile in infrastructura „stateau in stiloul ministrului, care semna subiectiv”.

Dacian Ciolos a declarat, luni, la Cluj-Napoca, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) „Iuliu Hatieganu”, ca Romania are o problema de infrastructura in sistemul de sanatate care trebuie abordata „frontal”, trasmite corespodentul Mediafax.

„Avem o problema de infrastructura in sistemul de sanatate care trebuie abordata frontal. Dincolo de infectii nosocomiale, de regulamente, practici si proceduri in spitale, avem o problema sistemica, de infrastructura. Avem nevoie de modernizarea anumitor spitale si chiar de a reconstrui unele, lucru care nu s-a mai intamplat in Romania de decenii. Am incercat sa peticim ceea ce aveam cu resurse limitate, fara a avea o abordare strategica. Ne propunem sa venim cu o strategie si cu criterii de alocarea a investitiilor, cu o abordare multianuala a investitiilor. Intentionam sa folosim pentru prima data sistemul de finantare public – privat pentru a veni cu investitii noi in spitale”, a spus Ciolos.

Acesta a dat asigurari ca nu va fi vorba de privatizarea sistemului de sanatate publica din Romania, ci de gasirea unui sistem de parteneriat public – privat „strict pentru constructia si administrarea cladirilor in care se deruleaza activitati de sanatate public, care vor ramane strict publice si de stat din punct de vedere al dotarilor si al personalului”.

„Este un sistem care functioneaza in multe tari din UE, speram ca prin acest sistem sa stimulam constructii noi de spitale, in orasele mari si in orase mici”, a spus primul-ministru.

Dacian Ciolos a mentionat ca investitiile in sanatate, in infrastructura de spitale, „stateau in stiloul ministrului, care semna subiectiv” sau nu prioritati de investitii in fiecare an, care veneau tarziu, dupa instalarea noilor ministri in post.

„Intarzierile in aprobarea investitiilor duceau la intarzieri in executare, bani care nu se cheltuiau, si asa am ajuns cu putine investitii in infrastructura si dotari. Acum avem in derulare trei spitale regionale, la Cluj, Iasi si Craiova, pregatim un spital regional de copii la Bucuresti si o relocare intr-o cladire noua a Institutului ”, a afirmat premierul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: