Ciolos ataca frontal MAFIA padurilor: „Taierile ilegale sunt o problema de siguranta nationala”. Ce masuri a luat

politica

Premierul Dacian Ciolos afirma ca taierile ilegale de padure sunt o problema de siguranta nationala, pentru rezolvarea careia trebuie actionat „pe mai multe fronturi”, el invitandu-i si pe cetateni sa se implice in procesul de protejare si recuperare a padurilor.

„Mai mult decat o problema de mediu, taierile ilegale de padure sunt o problema de siguranta nationala. De aceea, actionam pe mai multe fronturi. Saptamana aceasta am inasprit regimul contraventiilor — in unele cazuri, cuantumul amenzilor a fost dublat — si am introdus peste 100 de noi sanctiuni pentru taieri abuzive de padure. In plus, am dat responsabilitati suplimentare angajatilor ocoalelor silvice, Politiei si Jandarmeriei. Totodata, am clarificat prevederile privind constituirea perdelelor forestiere de protectie”, a scris premierul Ciolos, vineri seara, pe Facebook.

Ciolos precizeaza ca aceste masuri fac parte dintr-un pachet mai larg, la care lucreaza Guvernul.

„Aceste masuri fac parte dintr-un pachet mai larg, aflat in lucru la Guvern, care, intre altele, cuprinde stabilirea unei evidente clare a proprietarilor si administratorilor de padure, transparentizarea si verificarea amenajamentelor silvice, regenerarea terenurilor forestiere de pe care s-a exploatat masa lemnoasa, imbunatatirea programului SUMAL”, afirma Ciolos.

Totodata, premierul invita cetatenii sa continue sa se implice in procesul de protejare si recuperare a padurilor. „Puteti sesiza transporturile ilegale de lemn prin aplicatia ‘Inspectorul Padurilor'”, mai spune Ciolos.

Ordonanta de urgenta privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, adoptata in sedinta de Guvern de miercuri, introduce peste 100 de noi sanctiuni, iar in cazul celor existente, la marea majoritate a acestora, cuantumul amenzilor a fost cel putin dublat, a anuntat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer, joi, intr-o conferinta de presa.

„In sedinta de Guvern de ieri (miercuri, 31 august n.r.) au fost adoptate trei acte normative la propunerea Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, toate acestea reprezentand o imbunatatire vitala pentru domeniul forestier”, a spus Cristiana Pasca Palmer.

Aceasta a precizat ca este vorba despre ordonanta de urgenta privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, ordonanta de urgenta privind perdelele forestiere de protectie si hotararea de Guvern pentru aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publica.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: