Ciolos dezvaluie acum in detaliu ce a discutat la Bruxelles cu liderii UE. Cum s-a zbatut sa repare imaginea Romaniei, grav afectata in urma OUG 13

news

Dacian Ciolos dezvaluie, intr-un interviu pentru Curs de guvernare, cu cine si ce a discutat in timpul vizitei pe care a avut-o recent la Bruxelles. 

Fostul premier a tinut sa arate, in cadrul intalnirilor cu liderii UE, ca Romania nu trebuie judecata dupa actiunile guvernului, care emis recent acte mormative scandaloase, ci dupa reactiile socitatii in ansamblul ei.

„Le-am spus in mai multe randuri, si mereu cu argumente, ca Romania, ca stat membru, trebuie inteleasa si judecata, nu doar dupa ceea ce face, bun sau rau un guvern sau altul, ci mai ales dupa modul in care societatea isi asuma statutul Romaniei de tara membra UE.

Am avut cateva exemple extraordinare anul acesta, care, pot sa va confirm si eu, au marcat profund spiritele in Uniunea Europeana. Convingerea si speranta mea sunt ca Romania va fi tot mai prezenta in dezbaterile europene, cu propuneri si solutii alternative, nu doar cu critici”, a spus Dacian Ciolos.

Fostul premier a detaliat apoit cu cine s-a intalnit si ce a discutat la Bruxelles.

„Stiti ca Romania este pe unul dintre ultimele locuri in Europa ca numar de proiecte finantate si am discutat cu vicepresedintele Comisiei, Jirky Katainen, la o intalnire la care a participat si fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu.

I-am propus cateva idei despre cum am putea imbunatati utilizarea acestor resurse financiare. Pornind chiar la la problema principal- – adica, in primul rand prin intarirea componentei de asistenta tehnica pentru pregatirea acestor proiecte in statele membre. Mai ales in cele din est, state mai putin rodate in aplicarea si folosirea unor astfel de instrumente financiare.

Cu vicepresedintele Comisiei, Vladis Dombrovskis am discutat despre situatia bugetului din Romania si despre evolutia macroeconomica a Romaniei, din acest moment si in perspectiva. De exemplu, Comisia asteapta sa vada masurile decise de Guvernul Grindeanu pentru a tine sub control deficitul bugetar. Cu comisarul Hahn am discutat despre Republica Moldova si despre din vecinatatea UE.

Apoi: cu Michel Barnier, Negociatorul-sef pentru Brexit din partea Comisiei Europene, am discutat despre calendarul negocierilor si despre intentiile pe care le are in modul de abordare a negocierilor. E important, pentru ca e vorba de-a purta negocierile astfel incat drepturile romanilor care lucreaza in Marea Britanie sa fie protejate.

Cu Phil Hogan, comisarul pentru agricultura, am discutat despre viitorul Politicii agricole comune. Despre continuarea reformei pe care am facut-o in 2014, despre alocarea bugetara si , mai ales, despre continuarea echilibrarii subventiilor intre fermierii din est si cei din vest. Cu el si cu alti cativa comisari am vrut sa testez si sustinerea pentru cateva idei pe care vreau sa le pun dezbatere publica in perioada urmatoare, pentru a rezolva o problema spinoasa, care preocupa profund nu numai Romania dar si alte noi state membre. E vorba de tranzactiile cu terenuri agricole.

Au fost si alte, multe subiecte abordate. M-am intalnit cu 12 membri ai Comisiei europene, inclusiv cu Presedintele, cu Prim-vicepresedintele si cu alti trei Vicepresedinti”, a mai spus Ciolos.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,


loading...

Comentarii: