Ciolos enumera minciunile lui Dragnea si Tariceanu din scrisoarea adresata Comisiei Europene. Iata cum cei doi pun iar Romania intr-o lumina proasta

politica

Modificarile guvernului tehnocrat in domeniul Justitiei nu au provocat iesirea in strada a zeci si sute de mii de cetateni, pentru ca spiritul in care acesta a lucrat, de deplin respect fata de cetatean si fata de institutiile legitime ale statului, lipseste guvernarii PSD/ALDE, se arata intr-un comunicat semnat de fostul premier Dacian Ciolos si de fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna.

Reactia celor doi vine ca urmare a scrisorii transmise, miercuri, presedintelui si prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, de presedintii celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, in care acestia din urma au facut referire si la modificarile facute de Guvernul tehnocrat in domeniul Justitiei.

„Domnii Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu indraznesc sa compare modificarile pe care le fac ei in domeniul Justitiei cu cele facute de Guvernul tehnocrat. (…) Mai mult, liderii PSD-ALDE continua sa justifice modul nedemocratic in care modifica legile Justitiei, luand ca referinta fostul guvern tehnocrat. (…) In guvernul tehnocrat nu a existat niciun conflict de interese personal, in sensul in care nimeni din guvern nu avea interesul sa modifice legile pentru a-si apara propria piele in fata Justitiei”, au subliniat Ciolos si Pruna, intr-un comunicat al Platformei Romania 100.

Totodata, conform sursei citate, modificarile operate de guvernul tehnocrat au vizat aspecte necontroversate ale Codului Penal si Codului de procedura penala, au survenit cererilor magistratilor si au fost facute cu respectarea procedurilor legale in vigoare.

„Modificarile operate de guvernul tehnocrat au vizat aspecte necontroversate ale Codului Penal si Codului de procedura penala care au fost discutate in prealabil in comisiile juridice ale Parlamentului, multe fiind deja adoptate de Senat, si care puneau in acord legislatia cu decizii ale Curtii Constitutionale. Aceasta dupa intarzieri considerabile, unele chiar de doi ani, cauzate exclusiv de inactiunea parlamentara.Modificarile operate atunci au survenit cererilor magistratilor, au avut toate avizele legale, inclusiv avizul Consiliului Superior al Magistraturii, si nu au starnit controverse in magistratura. Nu in ultimul rand, guvernul tehnocrat a adoptat modificarile cu respectarea procedurilor legale in vigoare, fara a se deroba de raspundere ascunzandu-se in spatele vreunei comisii parlamentare extraordinare”, au sustinut Ciolos si Pruna.

Ei au reamintit ca textul proiectului legislativ a fost discutat vreme de peste 10 luni, atat la sediul Ministerului Justitiei, cat si in dezbateri organizate in mari centre universitare

„In ceea ce priveste propunerile de modificare a legilor justitiei, spiritul in care s-a lucrat in anul 2016 a fost acela al transparentei si consultarii largi, cu toate partile interesate din societate si din sistemul judiciar. Textul proiectului a fost discutat vreme de peste 10 luni, atat la sediul Ministerului Justitiei, cat si in dezbateri organizate in mari centre universitare. Un mod de lucru deschis, complet opus stilului intempestiv, in forta, afisat de actuala coalitie de guvernare”, au mentionat fostii membri ai guvernului tehnocrat.

Presedintele Camerei Deputatilor si al PSD, Liviu Dragnea, si presedintele Senatului si al ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, declara, in scrisoarea comuna adresata oficialilor Comisiei Europene, ca sunt „cel putin surprinzatoare” preocuparile exprimate de acestia privind lipsa de transparenta si de consens mai larg in dezbaterea despre legile Justitiei, dar si referitoare la modificarea codurilor penale.

In documentul citat, cei doi lideri politici romani reamintesc ca Guvernul precedent, condus de Dacian Ciolos, a modificat Codul Penal si Codul de Procedura Penala prin ordonanta de urgenta.

„In acest context, preocuparile exprimate de Comisie sunt cel putin surprinzatoare, mai ales ca aceasta preocupare pentru transparenta si consens nu s-a manifestat din partea Comisiei atunci cand, guvernul precedent, condus de domnul Dacian Ciolos, a modificat, pe 18 mai 2016, 13 articole din Codul penal si 101 articole din Codul de procedura penala, prin ordonanta de urgenta, fara nicio dezbatere publica si fara acordul sau macar consultarea Consiliului Superior al Magistraturii si a asociatiilor profesionale din domeniu. Din acest motiv, diferenta diametral opusa a atitudinii reprezentantilor Comisiei in doua momente esentiale privind dezbaterile din Romania pe tema Justitiei nu poate fi pusa decat pe seama modului in care a fost informata Comisia de catre diversele surse din mediul romanesc”, se arata in scrisoare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: