Ciolos explica detaliat, ca sa inteleaga si Dragnea, ce se intampla cu bugetul: „E mai simplu sa dai vina pe tehnocrati”

news

Dacian Ciolos a oferit explicatii detaliate, intr-un interviu acordat RFI, in privinta modului in care a fost alcatuita prognoza bugetara, raspunzand astfel acuzatiilor PSD ca a lasat o „gaura” de 10 miliarde. „Au facut promisiuni in campania electorala si probabil ca acum isi pun problema cum o sa le realizeze si atunci e mai simplu, decat ceea ce s-a facut si in cursul lui 2016, sa dai vina pe tehnocrati”, a spus Ciolos.

Dacian Ciolos considera ca lansarea anchetei parlamentare „face parte din aceeasi categorie populista, pentru ca daca cei care au initiat aceasta comisie chiar voiau sa stie cum stau lucrurile, era simplu, puteau sa intrebe la Ministerul de Finante, unde sunt toate aceste date si toate aceste elemente, care sa ajute sa inteleaga subiectul respectiv. Sunt chestiuni legate de tehnica bugetara, nu e nici o noutate ce s-a intamplat anul acesta in buget si tocmai de asta eu sper ca daca chiar se vrea o analiza, ea sa se faca pe ultimii zece ani, sa vedem cum au stat lucrurile pe ultimii zece ani intre venituri prognozate la buget si venituri realizate, intre venituri si cheltuieli, pe anumite tipuri de venituri si cheltuieli, pentru ca lucrurile sa fie clare”.

Fostul premier tehnocrat precizeaza ca „nu se pot trece bani de pe un an pe altul, asa cum lasa unii sa se inteleaga. Deci chiar daca ar fi fost economii anul trecut, ele nu puteau trece pe bugetul anului acesta, pentru ca bugetul are o caracteristica, prin lege, e un buget anual. In al doilea rand, s-a vorbit la inceput si vad ca acum nu se mai dezvolta ideea asta, cred ca lucrurile s-au lamurit, de o „gaura” lasata in buget.

N-avea cum sa existe aceasta gaura sau acesti bani lipsa, fara ca asta sa se traduca in deficitul bugetar. Noi am stabilit, am prognozat la inceput un deficit bugetar de sub 3%, 2,8% a fost tinta noastra si deficitul realizat a fost de 2,6%, deci nu numai ca nu s-a lasat o gaura in buget, dar chiar deficitul a fost sub cel prognozat, in conditiile in care la sfarsitul anului, asa cum se intampla in general cu bugetele, s-au facut mai multe plati, inclusiv am platit toate restantele de restituire a TVA-ului pe anul trecut, pe care nu le-am lasat pe bugetul anului acesta, asa cum se mai intampla uneori, de la un an la altul, tocmai pentru a facilita crearea bugetului pentru anul acesta”.

Intrebat daca a facut o estimare eronata a veniturilor, Dacian Ciolos a raspuns: „Nu, a fost o estimare care de altfel, intre paranteze fie spus, e o estimare care a fost preluata de la proiectul de buget lasat sau analizele, calculele facute de Ministerul de Finante inca pe vremea Guvernului Ponta, pentru ca aici nu primul-ministru decide cat estimam noi bugetul, asta rezulta din niste calcule, niste analize, niste prognoze, pe care le fac institutii care au responsabilitatea asta in cadrul Ministerului de Finante sau in subordinea Ministerului de Finante. Au fost niste estimari mai mari pentru fonduri europene, insa nu aveam cum sa platim mai mult pe fonduri europene decat am platit, atata timp cat n-au fost proiecte pregatite.

Deci ca noi sa fi platit proiecte europene din buget si apoi sa recuperam banii de la Comisia Europeana, deci sa facem cheltuiala, pe de o parte, platind facturile pe fonduri europene si apoi sa recuperam banii de pe cheltuiala respectiva de la CE si sa-i punem pe partea de venituri, pentru a compensa cheltuiala facuta, deci aici, vedeti, sunt lucruri legate, veniturile cu cheltuielile, dar asta ar fi presupus ca noi sa avem deja proiecte pregatite in 2014, 2015, ca ele sa poata fi implementate in 2016 si sa putem face aceste plati. Acest lucru nu s-a intamplat. Noi am platit anul trecut din fonduri europene peste sapte miliarde de euro, dar nu atat cat au fost estimati”.

Fostul prim-ministru tehnocrat spune ca „sunt aspecte legate de tehnica bugetara, care nu sunt explicate, ci sunt speculate anumite lucruri, lasand sa se inteleaga mesaje eronate, dar in interesul unora, care au facut promisiuni in campania electorala si probabil ca acum isi pun problema cum o sa le realizeze si atunci e mai simplu, decat ceea ce s-a facut si in cursul lui 2016, sa dai vina pe tehnocrati”.

Dacian Ciolos a evitat sa spuna daca va merge la audierile din comisia parlamentara de ancheta: „Eu cred ca pentru comisia parlamentara de ancheta important e sa aiba informatiile de care are nevoie. Am vazut acolo o lista de intrebari, la toate acele intrebari Ministerul de Finante poate sa raspunda, pentru ca toate elementele acelea sunt publice (…). Nu sunt lucruri care au fost decise pe picior de primul-ministru, ci ele vin din anumite institutii si cred ca institutiile respective trebuie sa dea clarificarile respective. E vorba de comisiile de buget-finante din Parlament si cred ca cei care au avut sau au responsabilitati pe partea de buget-finante pot sa dea toate explicatiile respective”.

Solicitat sa spuna mai clar daca va merge la audierile din comisie, in cazul in care va fi invitat, fostul premier a raspuns: „Nu stiu, o sa vedem atunci, dar cum v-am spus, o sa urmaresc sa ma asigur ca in ceea ce priveste Guvernul pe care l-am condus, elementele de informatii de care are nevoie comisia le va primi”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: