Ciolos ii cere explicatii lui Melescanu: „Cetatenii romani au dreptul sa stie daca aceasta decizie s-a luat cu respectarea tuturor procedurilor constitutionale”

news

Platforma Romania 100 considera ca Ministerul Afacerilor Externe are obligatia de a furniza opiniei publice clarificari privind motivele pentru care Romania a considerat inoportuna declaratia UE privind mutarea reprezentantelor diplomatice europene la Ierusalim.

„Platforma Romania 100 considera ca Ministerul Afacerilor Externe are obligatia de a furniza opiniei publice clarificari privind continutul, oportunitatea si motivele pentru care Romania a considerat declaratia pregatita la nivelul UE inoportuna. Cetatenii romani au dreptul sa stie daca aceasta decizie s-a luat cu respectarea tuturor procedurilor constitutionale si cu consultarea tuturor actorilor institutionali. Consideram ca deciziile de politica externa de o asemenea importanta se iau cu argumente bine fundamentate, inclusiv public, cu respectarea procedurilor si rolurilor constitutionale si avand permanent in vedere interesele strategice fundamentale ale Romaniei ca stat membru al UE si NATO”, a aratat Platforma Romania 100, intr-o postare pe Facebook.

Publicatia The Times of Israel a relatat in editia sa online faptul ca Romania, Cehia si Ungaria au ajutat vineri Israelul sa blocheze o declaratie comuna a Uniunii Europene de condamnare a relocarii de catre SUA a ambasadei lor de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ministerul Afacerilor Externe a apreciat sambata ca textul Serviciului European de Actiune Externa, privind mutarea reprezentantelor diplomatice europene in Israel la Ierusalim, este unul lipsit de echilibru.

„Tinand cont de contextul regional deosebit de complicat si in urma unei analize complexe a textului propus aprobarii statelor membre de catre Serviciul European de Actiune Externa, la nivelul MAE s-a considerat ca textul este unul lipsit de echilibru, prin punerea accentului pe un singur element, respectiv mutarea reprezentantelor diplomatice europene in Israel la Ierusalim. Mentionam, de asemenea, ca pozitii similare au fost adoptate si de alte state membre UE, Ungaria si Cehia. In urma procesului de analiza desfasurat la nivelul SEAE, s-a convenit transmiterea unei declaratii in numele Inaltului Reprezentant Federica Mogherini”, se arata intr-un comunicat transmis de MAE.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: