Ciolos ii taxeaza pe ministrii lui Grindeanu: „Incearca sa ascunda propriile intarzieri si inactiuni”

politica

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, incearca, „prin declaratii publice neadevarate” despre fostul Guvern, sa ascunda „propriile intarzieri si inactiuni” in pregatirea presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, declara fostul premier Dacian Ciolos si fostul sef al Cancelariei prim-ministrului Dragos Tudorache.

„Afirmatiile doamnei ministru Birchall arata inca odata cum actualul Guvern isi scuza intarzierile in adoptarea unor masuri prin apel la o presupusa ‘grea mostenire’ pe care ar fi preluat-o de la fostul Guvern (…). Doamna ministru Ana Birchall incearca, prin declaratii publice neadevarate, sa induca o perceptie falsa asupra activitatii Guvernului din 2016, ascunzand astfel propriile intarzieri si inactiuni”, afirma Ciolos si Tudorache intr-o declaratie comuna transmisa presei, arata Agerpres.

Ciolos si Tudorache au reactionat dupa ce, vineri, Birchall a spus ca fostul Guvern a intarziat pregatirea presedintiei Romaniei la Consiliul UE, actualul Executiv fiind in situatia de a se mobiliza pentru a recupera intarzierile.

„Aceasta declaratie este un gest neelegant, avand in vedere ca doamna Ana Birchall a participat si a fost informata, pe parcursul anului 2016, in calitatea sa de presedinte al Comisiei de Afaceri Europene din Camera Deputatilor, de calendarul si masurile luate de fostul executiv pentru pregatirea preluarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului UE”, spun Ciolos si Tudorache.

Acestia precizeaza ca actualul Guvern a infiintat un Consiliu Interministerial pentru Pregatirea si Exercitarea Presedintiei Romaniei la Consiliul UE, care este, de fapt, „o recomandare a Guvernului Ciolos dintr-un document inmanat actualei echipe de la Palatul Victoria”.

Ei mai spun ca recomandarea se regaseste in documentele elaborate de Unitatea de pregatire a presedintiei Consiliului UE (UPPCUE), care a functionat in cadrul Cancelariei prim-ministrului Ciolos.

„Aceasta unitate a fost mutata de actualul Guvern odata cu desfiintarea Cancelariei Prim-Ministrului, la inceputul acestui an, transferand aceasta responsabilitate noului ministru delegat pentru Afaceri Europene din MAE. De la mutarea UPPCUE si decizia de infiintare a unui nou organism Interministerial au trecut cateva luni, intarziere care nu poate fi imputata fostului guvern, care a aprobat, prin Memorandum, pe 30 decembrie 2016, un Plan de actiune pentru pregatirea Presedintiei Consiliului UE pe care Romania o va exercita in primul semestru 2019”, afirma Ciolos si Tudorache.

Potrivit acestora, planul de actiune adoptat in decembrie 2016 este un document care cuprinde descrierea rolului si atributiilor unei presedintii a Consiliului UE, a primei etape de pregatire a presedintiei Romaniei la Consiliul UE pe care a parcurs-o fostul Guvern, a perspectivei elaborarii Programului trio-ului de presedintii din care face parte Romania, precum si a programului presedintiei Romaniei a Consiliului UE.

„Documentul contine o evaluare a resurselor necesare si sugereaza setul de masuri tehnice necesar a fi implementate in procesul de pregatire pe parcursul urmatorilor doi ani”, adauga Ciolos si Tudorache.

Conform celor doi, fostul Guvern a lansat si o serie de dezbateri publice pe tema presedintiei Consiliului UE, acestea debutand cu un eveniment in 24 octombrie 2016, la care a participat si Ana Birchall.

„In plus, Guvernul condus de Dacian Ciolos a lasat finalizat si a predat actualului Guvern un Masterplan complet de actiuni prioritare detaliate pentru pregatirea Presedintiei Consiliului UE”, mai afirma Ciolos si Tudorache.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: