Ciolos, mesaj taios pentru coalitia PSD-ALDE: „Credibilitatea Romaniei depinde de credibilitatea Guvernului”

politica

Fostul premier Dacian Ciolos a declarat, marti, in cadrul unei dezbateri cu privire la exercitarea presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, ca modul in care tara noastra „va putea conta in acest proces” va depinde si de situatia politica si de credibilitatea Guvernului si a membrilor acestuia la momentul respectiv.

El a precizat ca acest aspect este foarte important pentru ca „celelalte state membre mai influente sa te asculte”, potrivit News.ro.

„Modul in care Romania va putea conta in acest proces va depinde si de situatia politica si de credibilitatea Guvernului si a membrilor Guvernului la momentul respectiv. A Guvernului in ansamblu la nivel politic si de credibilitatea si de notorietatea ministrilor care vor prezida Consiliul pentru ca o anumita legitimitate ti-o da pozitia respectiva: esti presedintele Consiliului, dar ea e important sa fie completata si cu o legitimitate care vine din istoria ta ca persoana care esti pusa acolo din modul in care cunosti lucrurile si capacitatea de a negocia, de a fi ascultat de catre ceilalti (…) E foarte importanta credibilitatea pe care o ai ca guvern pentru ca celelalte state membre mai influente sa te asculte”, a declarat fostul premier.

Ciolos a precizat ca Romania „e obligata de destin”, in perioada urmatoare, sa-si asume o anumita viziune legata de Uniunea Europeana, lucru de care „ne-am cam ferit sa facem de cand am intrat in UE”.

„Probabil, pentru multa lume si mai ales pentru politicieni e mai confortabil sa alimentezi ideea aceasta de periferie europeana: noi suntem la periferie, noi nu prea contam. Cand esti la periferie mai poti sa faci si un pas in spate. Nu prea ne-am asumat noi un rol central (…) Atunci cand nu ai ambitii, cand nu ai viziune, in niciun caz nu ai cum sa influentezi lucrurile si atunci devii doar consumator de politici europene. De data asta vom fi cumva pusi in postura sa ne asumam si rolul de producator de idei, de politici europene”, a precizat Ciolos.

Romania va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene in perioada ianuarie-iunie 2019, perioada in care este probabil sa aiba loc iesirea efectiva a Marii Britanii din UE.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: