Ciolos, prima reactie dupa alegeri. Ignora invectivele lui Dragnea si propune PSD cateva teme de discutii

news

Premierul Dacian Ciolos a declarat luni, la intrunirea Consiliului Tripartit, ca „intr-un alt context decat cel al alegerilor, Guvernul ar fi stabilit nivelul salariului minim pe anul 2017 la un nivel apropiat de cel propus de confederatiile sindicale” si a invitat PSD sa ia o decizie concreta.

„Viitorul Guvern va avea legitimitatea necesara pentru stabilirea nivelului salariului minim pe economie garantat in plata in anul 2017, in conditiile in care partidul care a castigat alegerile din 11 decembrie 2016 si-a asumat nivelul salariului minim in programul de guvernare”, a precizat premierul.

„Partidul care a castigat alegerile si-a stabilit o cifra clara in programul de guvernare, pe care si-a asumat-o politic. Daca acest Guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele si patronatele, cu o saptamana sau doua inainte de instalarea noului Guvern, ar putea fi acuzat ca abuzeaza de responsabilitatea pe care o are. Pe de alta parte, in cazul in care acest Guvern ar promova o Hotarare cu acea suma, ar insemna ca ne-am asumat-o fara a avea vreo analiza in spate”, a declarat primul-ministru, citat de Mediafax.

Dacian Ciolos a mai transmis partenerilor sociali din Consiliul Tripartit (reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor) ca, intr-un alt context decat cel al alegerilor, Guvernul actual „ar fi stabilit nivelul salariului minim pe economie garantat in plata pentru anul 2017, la un nivel apropiat de cel propus de confederatiile sindicale”.

Seful Executivului a mai spus ca va discuta cu conducerea partidului politic care a castigat alegerile pe mai multe teme de guvernare, intre care si salariul minim, precizand ca in acest moment are in vedere doua scenarii. „Daca noul Guvern se va instala pana la sfarsitul anului, atunci va avea posibilitatea sa isi asume formal nivelul promis in programul de guvernare, iar daca preluarea Guvernului se va face la inceputul anului viitor, actualul Guvern va aproba, in ultima sedinta din 2016, o hotarare prin care sa mentina nivelul actual al salariului minim si in luna ianuarie 2017, urmand ca pentru restul anului sa fie stabilit un alt nivel”, a spus premierul.

Potrivit prevederilor legale, Guvernul are obligatia sa stabileasca pana la sfarsitul anului in curs nivelul salariului minim garantat in plata pentru anul urmator.

In cadrul Comisiei de Dialog Social, care va avea loc joi, la Ministerul Muncii, se va discuta si pe marginea mecanismului transparent de stabilire a salariului minim, care este in prezent elaborat de o echipa de experti de nivel inalt, in cadrul unui contract finantat de Comisia Europeana. Premierul Dacian Ciolos si ministrul Muncii, Dragos Pislaru, au multumit partenerilor sociali pentru colaborare si i-au invitat „sa continue consultarile, dar informal”, pe marginea proiectului Legii salarizarii unitare, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, duminica seara, la Romania TV, ca isi doreste ca Romania sa aiba un alt premier pana la sfarsitul acestui an.

„Tara are nevoie de un premier care sa nu mai spuna despre o televiziune ca este o mocirla, sa nu mai jigneasca un judet intreg (referire la declaratiile lui Ciolos privind numarul de asistati social din Teleorman – n.red.). Este nevoie de un alt premier pana la sfarsitul anului”, a declarat Dragnea la Romania TV.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: