Ciolos, reactie dura legata de actiunea DLAF contra lui Barna: „O mizerie, nu vi se pare totusi o coincidenta stranie? Nu are ce cauta o institutie a statului intr-o competitie politica”

politica

Dacian Ciolos, resturi, Schengen, Marcel Ciolacu

Copresedintele USRPLUS Dacian Ciolos a declarat, marti seara, ca anuntul DLAF privind trimiterea la DNA a unui noi dosar legat de Dan Barna este o „mizerie”.

”O mizerie. Primele suspiciuni au fost aruncate pe piata in campania prezidentiala, apoi cand a intrat in guvern ca vicepremier, si acum e a treia oara, in competitia interna din USR PLUS. Dan Barna a clarificat mereu. Nu vi se pare totusi o coincidenta stranie? Trei coincidente. Da, eu sunt in competitie cu Dan Barna, dar cand o mizerie e o mizerie, trebuie spus. Si nu are ce cauta o institutie a statului intr-o competitie interna”, a declarat Ciolos la B1 TV.

Copresedintele USRPLUS, Dan Barna, a avut o reactie taioasa dupa ce DLAF a anuntat ca a trimis la DNA un nou dosar legat de modul in care o firma a familiei Barna a gestionat fonduri europene. El acuza DLAF ca „plaseaza stiri negative la fiecare moment politic sau electoral important” in legatura cu activitatea sa.

„Oricat se va stradui DLAF, o institutie aflata in subordinea premierului, sa taie in segmente verificarea activitatii mele pentru a plasa stiri negative la fiecare moment politic sau electoral important, premierul Citu tot nu va recastiga sprijinul USR PLUS.

Am cerut in mod repetat, inca de acum trei ani, ca orice dosar sa fie procesat si trimis la DNA astfel incat sa fie lamurite toate chestiunile asupra carora exista semne de intrebare. Pana acum, s-a confirmat ca am avut dreptate de fiecare data cand am zis ca nu am nimic de ascuns si nimic de care sa ma tem. La singura interactiune avuta direct cu cei de la DLAF, in 11 martie, cand am raspuns la solicitarea de clarificari, mi-au transmis ca incheiasera verificarile si vor trimite la DNA constatarile. Le-am cerut si eu sa faca lucrul acesta pentru a incheia aceasta poveste fara sfarsit. Au comunicat si public acest lucru ca ‘s-a trimis la DNA’.

Astazi aflu si eu din presa ca DLAF a pastrat, a pus deoparte, o bucata din verificarea initiala, pentru zile negre si nevoi urgente de comunicare negativa, ca sa se mai poata genera inca o stire de genul ‘s-a trimis la DNA ceva cu Barna’. Asta se intampla azi cand avem in linie dreapta o motiune care va confirma ca actualul premier nu mai are sustinere. Nu este nimic nou, nu e nimic diferit de ceea ce era si ce am clarificat deja de luni de zile. Este doar un film in permanenta reluare la cateva luni pe care il tot vedem impreuna de trei ani.

Intre timp in iunie anul acesta DNA a clasat dosarul redeschis in campania electorala din 2019, constatand ca fapta nu exista si a raspuns in numeroase randuri la intrebarile presei ca nu am nici un fel de calitate in niciunul dintre dosare.

Obiectivul nostru este rezolvarea rapida a crizei politice si revenirea la o guvernare stabila si eficienta. Ea este posibila, insa fara Florin Citu.

Actualul premier, coordonator al unei campanii de vaccinare esuata, autor direct si moral al crizei politice, trebuie sa plece cat mai rapid. Pentru binele romanilor si al Romaniei”, a anuntat Barna.

Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF), aflat in subordinea Guvernului, anunta ca a sesizat DNA in legatura cu un dosar deschis lui Dan Barna. Sesizarea are loc cu doar cateva zile inainte de turul doi al alegerilor in USRPLUS, unde Barna se confrunta cu Dacian Ciolos. DLAF a facut o sesizare similara si inainte de turul intai ale alegerilor prezidentiale din 2019.

Intr-un raspuns la o solicitare Mediafax si Aleph News, DLAF a anuntat ca inspectorii sai au sesizat Sectia a II-a a DNA si cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural”, care are ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare DCG SRL, care i-a apartinut lui Dan Barna si sotiei sale, Olga Totolici, pentru ca in urma verificarilor „au rezultat indicii privind posibila savarsire a unor fapte de natura penala”.

„In urma verificarilor efectuate in cazul proiectului ‘Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural’ (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), avand ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanta pentru Dezvoltare DCG SRL, au rezultat indicii privind posibila savarsire a unor fapte de natura penala, motiv pentru care Departamentul pentru lupta antifrauda – DLAF a procedat la intocmirea actelor de sesizare.

Intreaga documentatie a fost transmisa Directiei Nationale Anticoruptie (Sectia de Combatere a Infractiunilor Asimilate Infractiunilor de Coruptie)”, anunta DLAF.

In mai 2021, DLAF anuntase ca a sesizat DNA in privinta a 2 dintre proiectele pe fonduri europene ( Punti Comunitare” si „SES-am deschide-te!”), unde a gasit indicii privind o posibila savarsire a unor fapte de natura penala, fiind implicate 4 persoane care la data faptei, detineau calitatile de expert cu atributii de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie sociala (entitati infiintate in cadrul proiectelor).

Tot in mai 2021, DLAF anunta ca in privinta celui de-al treilea proiect verificat („Incluziune sociala si pe piata muncii prin intreprinderi sociale”) nu a gasit indicii de natura penala iar verificarile in privinta celui de-al 4-lea proiect care implica firma care i-a apartinut lui Dan Barna si sotiei sale, erau in curs.

Saptamana trecuta, pe 22 septembrie 2021, DNA a anuntat ca in dosarul care implica primele sesizari ale DLAF cercetarile se fac in continuare „in rem”, nicio persoana neavand pana in prezent calitatea de suspect sau de inculpat.

„Un dosar avand la baza aspectele la care faceti referire este in lucru pe rolul DNA – Structura Centrala, fiind inceputa urmarirea penala doar cu privire la fapta (“in rem”), prin urmare, in acest moment, nicio persoana nu are calitatea de suspect sau inculpat”, se arata in raspunsul DNA.

Tot pe 22 septembrie 2021, DNA a anuntat ca in celalalt dosar in care a fost invocat numele fostului vicepremier al USR PLUS, Dan Barna, procurorii au dispus solutia clasarii pe „fapta nu exista”, clasarea fiind data de procurorul sectiei I a DNA, Radu Ionescu si confirmata de catre procurorul adjunct al Sectiei I a DNA, Adrian George Matei, fin al procurorul CSM, Cristian Ban, fiind contestata in instanta, la Tribunalul Alba.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: