Ciolos, reactie fulger dupa respingerea definitiva a lui Plumb: „Dancila a ignorat pana acum toate semnalele oficiale si neoficiale”

politica

Presedintele grupului New Europe din Parlamentul European, Dacian Ciolos, ii cere premierului Viorica Dancila sa „renunte de indata la ‘sustinerea neconditionata’ a Rovanei Plumb”.

„Daca tine la prestigiul Romaniei, asa cum declara, premierul Dancila trebuie sa renunte de indata la ‘sustinerea neconditionata’ a Rovanei Plumb pentru functia de comisar european.

Recomandarea comisiei juridice a Parlamentului European (din care nu face parte niciun roman) a fost de la inceput clara: candidata Guvernului Romaniei nu indeplineste conditiile minime necesare de integritate pentru a ocupa aceasta responsabilitate. Nicio tranzactie reala sau fictiva pe care o anunta doamna Plumb in ultimul ceas nu mai convinge pe nimeni.

Recomandarea mea este ca doamna Dancila sa-si recunoasca greseala si sa nu mai insiste. A ignorat pana acum toate semnalele oficiale si neoficiale care au aratat, inca de la inceput, ca suspiciunile asupra candidatei Romaniei atarna greu in decizie. Acest refuz putea fi anticipat de acum cateva saptamani si doar cineva fara repere politice europene putea sa creada ca insistenta va schimba ceva.

Tot ce a adus aceasta insistenta a doamnei Dancila este inca o dovada ca PSD nu a inteles nimic din votul de pe 26 mai, cand cetatenii romani si europeni au votat, in numar record, pentru o noua politica ghidata de cinste si corectitudine. Si a mai adus decredibilizarea totala a Guvernului in functie care a propus un candidat de neacceptat.

Guvernul PSD si-a pierdut legitimitatea pentru a mai propune un nume de viitor comisar.

In aceste conditii, presedintele Romaniei trebuie sa se implice de urgenta pentru a scoate Romania din acest impas evident. Are datoria sa convoace toate partidele care au obtinut mandate in Parlamentul European si sa gaseasca, impreuna, o persoana capabila sa ocupe functia de comisar european pentru Transporturi. Doar convocarea doamnei Dancila nu va rezolva o situatie pe care aceasta a gestionat-o impotriva intereselor tarii.

Acest post de comisar nu e al PSD si cu atat mai putin al doamnei Dancila. Romania trebuie sa trimita un candidat competent si fara umbre, iar aceasta decizie trebuie luata rapid. In loc sa discutam despre cum vede un candidat din Romania viitorul infrastructurii de transport europene si care va fi locul Romaniei in acest angrenaj, discutam despre imprumuturile si apartamentele doamnei Plumb”, a scris Ciolos pe Facebook.

Comisia JURI a decis, luni, in cadrul unui nou vot privind situatia Rovanei Plumb ca aceasta este nepotrivita pentru functia de comisar european. Decizia a fost luata cu 13 voturi „pentru” si 7 voturi „impotriva”.

„Breaking News: RESPINSI din nou la VOT acum, amandoi candidatii, Plumb si Trocsany”, anunta europarlamentarul Rares Bogdan.

„DECIZIA FINALA a Comisiei Juridice a Parlamentului European este ca Rovana Plumb si candidatul maghiar, Laszlo Trocsanyi nu pot fi comisari europeni. Decizia in cazul Rovanei Plumb s-a luat cu 13 voturi pentru si 7 voturi impotriva.

JURI va trimite o scrisoare presedintelui Parlamentului European prin care informeaza ca cei doi nu pot deveni membri ai Comisiei Europene.

Fara avizul pozitiv al Comisiei Juridice nici macar audierea in Comisia de specialitate nu poate avea loc. Romania trebuie sa faca o noua nominalizare.

Avem nevoie de un comisar al Romamiei, nu de un comisar al PSD si al Vioricai Dancila”, a precizat si europarlamentarul Siegfried Muresan.

Rovana Plumb a anuntat, luni, ca a stins imprumutul de 800.000 de lei oferind in schimb doua apartamente.

Klaus Iohannis i-a trimis premierului Dancila, luni, o scrisoare in care o invita la consultari la Palatul Cotroceni pentru a discuta despre cazul Rovana Plumb.

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a trimis luni, 30 septembrie a.c., o scrisoare Prim-ministrului Romaniei, doamna Vasilica-Viorica Dancila, prin care o invita la consultari, miercuri, 2 octombrie a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni, pe tema nominalizarii persoanei pentru functia de membru al Comisiei Europene.

Doamnei VASILICA – VIORICA DANCILA

Prim-Ministrul Romaniei

Stimata doamna Prim-ministru,

In temeiul dispozitiilor art. 80 si ale art. 86 din Constitutie va invit pentru consultari miercuri, 2 octombrie a.c., ora 12:00, la Palatul Cotroceni.

Consultarile vizeaza aspecte legate de nominalizarea persoanei pentru functia de membru al Comisiei Europene. Aceasta chestiune reprezinta o problema urgenta si de importanta deosebita pentru statul roman.

La aceasta intalnire puteti fi insotita de ministrii de resort”, anunta Administratia Prezidentiala.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: