Ciolos, reactie taioasa la adresa regizorului Cristi Puiu: „Adevarata dictatura nu se ocupa cu masti care au rolul de a te proteja de o boala”

politica

Presedintele PLUS, Dacian Ciolos, are o replica dura pentru regizorul Cristi Puiu, care a sustinut ca impunerea purtarii mastilor de protectie este un semn al „dictaturii”.

„Pe cei care vorbesc cu atata usurinta despre dictatura si cred ca o societate functionala care incearca sa se ingrijeasca de sine si de fiecare membru al ei este una in care libertatile nu isi mai au locul ii invit sa citeasca informatiile si sa vada imaginile care se transmit din Belarus. Asa-zisa ‘dictatura sanitara’ despre care PSD nu se opreste din vorbit si pe care multe persoane cu o voce publica pregnanta nu se sfiesc sa o infiereze nu este altceva decat o incercare de a stopa o pandemie deocamdata fara leac, cu efecte dramatice.

Adevarata dictatura nu se ocupa cu masti care au rolul de a te proteja de o boala. Dictatura reala e dura, scoate fortele de ordine in strada si le pune sa isi agreseze conationalii. Ascunde si minte in procesul electoral, discrimineaza persoane si categorii sociale, interzice drepturi fundamentale. Si ii e complet indiferent daca iti e sau nu bine, daca te imbolnavesti tu sau familia ta. Dictatura nu vede oameni, ci numere tatuate pe pielea cetatenilor sai pentru a-i indosaria mai bine. Din respect pentru istoria noastra recenta, din respect pentru toti cetatenii romani care au avut de suferit o jumatate de veac sub o dictatura cat se poate de reala, ar fi un gest de buna cuviinta sa nu mai invocam cu atata usurinta ideea dictaturii in orice context. Suntem liberi sa criticam guvernul si politicienii, suntem liberi sa spunem orice ne trece prin cap, cum suntem la fel de liberi sa decidem cu cine vrem sa votam. Nu ajuta la nimic revolta imatura in timpul unei pandemii sub pretextul protestului pentru libertate.

Si cu aceasta ocazie cred ca trebuie sa avem un gand bun si solidar si cu cetatenii din Belarus care in aceste momente au de infruntat un aparat represiv care le suprima fara nicio retinere drepturile si libertatile. Este o noua lectie despre spiritul libertatii care va gasi mereu puterea de a se opune regimurilor construite pe oprimarea propriilor cetateni”, a scris Ciolos pe Facebook.

Regizorul Cristi Puiu a refuzat, vineri, sa poarte masca pe scena Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). Ba mai mult, el a acuzat „puterea” ca-i trateaza pe romani ca pe vite.

Inainte de proiectia celului mai recent fim al sau, Malkrog, Puiu s-a urcat pe scena pentru a sustine un discurs. Desi organizatorii i-au solicitat sa poarte masca, in acord cu decizia autoritatilor locale, Puiu a refuzat.

Cu masca in mana, Puiu a acuzat autoritatile de porniri dictatoriale.

„Am inteles ca de maine se poarta masca de protectie in aer liber la Cluj. Imi pare rau pentru dumneavoastra. Este un film de 200 minute. Sa stati cu masca pe fata si sa va uitati la un film de 200 de minute este inuman. Va rog sa plecati cand simtiti ca trebuie sa iesiti. Cand nu mai suportati sa plecati. Va rog foarte mult!

Daca dumneavoastra sunteti astazi aici si va uitati la un film este pentru ca au existat niste oameni indisciplinati in Romania in Decembrie ’89 care au spus nu dictaturii. Puterea instalata ar face bine sa discute cu oamenii, sa intre in dialog, nu sa ne trateze ca pe niste vite. Exista un virus, dar tonul autoritatilor statului este inacceptabil. Oamenii la Cluj sunt disciplinati si atenti la aceste detalii, dar ca orice abuz trebuie amendat. Daca nu o faceti dumneavoastra, prin vot de aceasta data, nu o face nimeni.

Respect distantarea sociala si port masca de fiecare data cand intru intr-un spatiu inchis, dar daca maine o sa va ceara dumneavoastra sa mergeti in maini, credeti-ma ca o sa mergeti in maini, pe Eroilor.

Imi pare foarte rau si stiu ca nu toti sunteti de acord cu mine si va e teama de pandemie. Ar fi bine sa va fie teama de alte lucruri, mult mai grave”, a declarat Puiu pe scena festivalului.

Mai mult despre: ,

Comentarii: