Ciolos, replica taioasa pentru Ciolacu si Ciuca: „Nu e datoria mea sa ii lamuresc pe liderii PSD si PNL cum functioneaza mecanismele europene, cata vreme acasa cautam sa bagam sub pres lucruri care par ca nu dau bine la altii”

politica

Dacian Ciolos, resturi, Schengen, Marcel Ciolacu

Europarlamentarul Dacian Ciolos a afirmat, miercuri, legat de aderarea Romaniei la spatiul Schengen, ca nu este de datoria lui sa-i lamureasca pe liderii PSD si PNL cum functioneaza mecanismele europene, mentionand ca acestia se gasesc in niste functii care impun responsabilitate politica si personala pentru faptele si deciziile lor.

„Domnii Ciuca si Ciolacu se felicita pentru votul masiv de ieri din Parlamentul European in favoarea aderarii Romaniei la Schengen si sunt de parere ca eu ar trebui sa rezolv problemele pe care le are in continuare Romania in acest proces. Vad cu uimire cum ba sunt mandri, ba speriati de situatia aderarii noastre la acest spatiu, in functie de ce informatii au primit in ziua in care dau declaratii.

As vrea sa le amintesc faptul ca se gasesc in niste functii care impun responsabilitate politica si personala pentru faptele si deciziile lor. Or, declaratii prin care blocam autostrazile, oprim tranzitul de cereale spre Europa – facute chiar in Parlamentul European de un coleg de-al lor de coalitie, ba cumparam, ba nu cumparam corvete de la olandezi si alte nazbatii de genul acesta dovedesc completa necunoastere a realitatilor politice europene si incapacitatea de a face din Romania un jucator de luat in serios in politica europeana”, a afirmat Ciolos, potrivit unui comunicat de presa al REPER.

Fostul comisar european a adaugat ca ar vrea sa stie daca, „in loc sa chestioneze pe altii despre realitatea din Parlamentul European”, liderii PSD si PNL „pricep ce reprezinta Romania in Europa, cum ar trebui sa arate pozitia noastra europeana, care sunt datoriile si obligatiile noastre si de ce vrem sa fim europeni”.

„Nu am niciun fel de empatie pentru spaimele lor, deoarece partidele pe care le conduc au guvernat in ultimii 15 ani si sunt direct vinovate pentru ca Romania este inca monitorizata prin Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie, sunt direct vinovate de amanarea intrarii in Schengen si de incapacitatea structurala de a atrage fonduri europene.

Nu cred ca e datoria mea sa ii lamuresc pe liderii PSD si PNL cum functioneaza mecanismele europene, cata vreme acasa cautam sa bagam sub pres lucruri care par ca nu dau bine la altii, in loc sa numim mizeria mizerie si sa o punem unde ii este locul, adica la cos. Nimeni nu este impresionat de un politician care cere o favoare pe un ton furios, daca tonul nu este sustinut de faptele necesare”, a transmis Dacian Ciolos.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, le-a solicitat, marti, partidelor romanesti care fac parte din grupurile PPE si Renew sa faca toate demersurile pentru a-si convinge colegii ca Romania merita sa intre in Schengen, afirmand ca este ingrijorat de abtinerile reprezentantilor acestora in Parlamentul European pe rezolutia nonlegislativa votata marti prin care statele membre sunt indemnate sa permita Romaniei si Bulgariei sa adere fara intarziere la spatiul de libera circulatie.

La randul sau, premierul Nicolae Ciuca a subliniat ca Romania a mai facut inca un pas catre admiterea in spatiul Schengen prin faptul ca Parlamentul European a votat o rezolutie prin care cere Consiliului Uniunii Europene sa aprobe intrarea tarii noastre in spatiul de libera circulatie.

„Votul covarsitor in favoarea cauzei Romaniei a venit pe fondul sustinerii pe care o avem din partea Partidului Popular European, care are cel mai numeros grup de europarlamentari. La ultimul Congres al PPE, tinut la Rotterdam, in iunie, delegatia PNL a propus ca in rezolutia lucrarilor sa fie inclusa si sustinerea pe care grupul popularilor o acorda Romaniei in demersul de aderare la Schengen. Azi am vazut cat de important este sprijinul marii familii europene de centru-dreapta, din care PNL face parte. Admiterea in spatiul Schengen tocmai a intrat pe ultima suta de metri”, a scris prim-ministrul, marti, pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: