Ciolos s-a intalnit cu ursul prin padure: „L-am asteptat sa plece linistit pentru ca noi eram acolo musafiri”

politica

Presedintele REPER, Dacian Ciolos, anunta ca s-a intalnit cu un urs in timp ce se plimba prin Parcul National Piatra Craiului.

„Am zis sa profitam de ziua libera cu o plimbare prin imprejurimi, la Magura, in Parcul National Piatra Craiului. Am descoperit ca nu eram singurii care s-au gandit la acelasi lucru.

L-am asteptat apoi sa plece linistit pentru ca noi eram acolo musafiri, in cel mai bun caz tolerati.

Romania este minunata si plina de surprize”, a scris Ciolos pe Facebook.

Guvernul Romaniei a propus saptamana trecuta UE sa tripleze numarul de ursi care urmeaza sa fie sacrificati in fiecare an, intr-un efort de a controla „suprapopularea” speciei protejate, atragand furia grupurilor de mediu, scrie Euractiv.

Propunerea se bazeaza pe o estimare recenta a Ministerului Mediului din Romania, care vcrede ca numarul ursilor din tara este de aproximativ 7.500-8.000 de exemplare.

Din 2016 pana in 2021, Romania a inregistrat 154 de atacuri ale ursilor, care s-au soldat cu 14 morti si 158 de raniti, a precizat ministerul.

Propunerea ar putea duce la impuscarea si uciderea a 426 de ursi, in crestere de la 140 de indivizi anul trecut.

Ursul brun se numara printre cele 1.200 de specii protejate de directiva Uniunii Europene privind habitatele.

Romania a interzis vanatoarea de trofee in 2016, dar a permis uciderea a sute de asa-numiti „ursi deranjanti” in cadrul unui sistem de derogari.

Pe langa „personalul tehnic specializat”, vanatorii vor putea, de asemenea, sa impuste animalele in conformitate cu noile norme.

La inceputul acestei luni, ministrul Mediului, Barna Tanczos, a aparat propunerea „pentru ca au murit prea multi oameni, pentru ca am platit prea multi bani in compensatii, pentru ca atacurile sunt in crestere si este de datoria noastra sa protejam viata oamenilor”.

Un sustinator de mult timp al gestionarii populatiei de ursi, inclusiv prin impuscare, Tanczos a declarat ca „extractia” se va face in conformitate cu orientari stricte si monitorizare.

Grupurile de mediu au denuntat propunerea, numind-o o autorizare a unui sezon deschis pentru vanatoarea de trofee.

Propunerea „risca sa declanseze o noua procedura de infringement impotriva Romaniei pentru nerespectarea directivelor europene care protejeaza strict aceasta specie”, a declarat Greenpeace Romania, calificand-o drept o „propunere cinica de a rezolva gestionarea ursilor prin vanatoare comerciala”.

Romania este cunoscuta de mult timp ca avand cea mai mare populatie de ursi din Uniunea Europeana, cu un numar estimat de 6.000 de exemplare.

Insa expertii au avertizat ca numarul real de ursi care cutreiera Carpatii ramane necunoscut, spunand ca tara foloseste o metoda invechita de numarare a speciei.

In 2021, Romania a declarat ca va efectua pentru prima data un recensamant al ursilor bruni protejati, folosind ADN-ul.

Pana in prezent, au fost colectate doar 1.200 din cele aproximativ 18.000 de probe, iar rezultatele initiale nu sunt asteptate decat peste cativa ani.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: