Ciolos sanctioneaza discursul unor politicieni precum extremistii lui Ponta. Urmaresc „provocarea fricii, provocarea de teama, de ura”

politica

Romania nu are partide populiste sau extremiste in Parlament, a declarat vineri premierul Dacian Ciolos, precizand ca spera ca situatia sa ramana la fel si dupa alegerile parlamentare. Unul dintre partidele extremiste cu sanse de a intra in parlament este PRU, fondat de fosti membri PSD apropiati de Victor Ponta.

„In continuare, Romania este una din rarele tari din aceasta zona care nu are inca partide populiste sau extremiste in Parlament si sper sa nici nu fie cazul chiar si dupa aceste alegeri. Asta nu inseamna ca anumite formatiuni politice nu folosesc abordari populiste, mai ales in campanii electorale”, a afirmat Dacian Ciolos, la Forumul Societatii Civile din Europa Centrala si de Est, organizat vineri la Bucuresti.

Potrivit lui Ciolos, in Romania, se speculeaza diferentele de asteptari intre diferite categorii sociale din partea institutiilor statului si din partea decidentilor.

„Anumite neajunsuri in reforma unor institutii sau politici ale statului (…) sunt compensate in discursul populist cu provocarea fricii, provocarea de teama, de ura, care duce apoi la manipulare. (…) De multe ori se foloseste aceasta teama si ura chiar impotriva strainilor, facand aceasta paralela intre noi, acasa, si ei, dincolo, uitandu-se faptul ca avem (…) cateva milioane de romani care lucreaza in strainatate, care au contact cu aceasta strainatate si care de fapt in viata lor de zi cu zi integreaza ceea ce, din pacate, unii lideri politici speculeaza (…) in mod simplist”, a spus Ciolos.

Premierul Ciolos a mai afirmat ca populismul castiga „tot mai mult teren” in Uniunea Europeana.

„Trecem printr-o perioada un pic aparte as spune pentru Uniunea Europeana, pentru ca, dupa o perioada de prosperitate, de crestere, care a permis si (…) masiva extindere de la 15 la 28 de state membre, astazi, cunoastem un fenomen de populism care prinde si (…) castiga din pacate tot mai mult teren. (…) Trebuie sa privim intr-un mod foarte pragmatic si realist acest fenomen si sa nu cadem in capcana aceasta a negativismului si antagonizarii societatii din cauza (…) acestui fenomen. Acest curent populist care prinde, iata, nu doar in Uniunea Europeana, ci si in alte parti din lume si nu in orice parti din lume, ci in acele parti care au o istorie democratica foarte consistenta (…) Trebuie sa ne punem intrebarea intr-un mod foarte pragmatic si realist unde isi au radacinile aceste curente populiste si cum le putem trata pentru a nu slabi democratia, ci pentru a iesi intariti in ceea ce priveste procesul democratic in urma acestui fenomen”, a precizat Ciolos.

Conform prim-ministrului, „aceasta falie intre societate si leadership si, mai ales, intre societate si leadershipul politic” s-a adancit in ultimii ani.

„Se concentreaza in populism foarte multa energie pentru a explica ce nu merge si a explica intr-un mod simplist si nu simplu si inteligibil (…) ceea ce nu merge, fara insa a propune solutii si alternative”, a subliniat Ciolos.

Totodata, premierul a precizat ca Uniunea Europeana este in masura sa depaseasca aceste momente dificile.

„Probabil ca n-am acordat suficient timp si suficienta consistenta acestui proces de integrare dupa ce a avut loc extinderea, probabil si din motive obiective, pentru ca am inregistrat imediat dupa finalizarea procesului de extindere (…) criza financiara, urmata apoi (…) de probleme legate de terorism, de migratie, carora n-am fost intotdeauna in masura sa le aducem raspunsuri suficient de consistente (…). Si-atunci am inregistrat aceasta tendinta de repliere nationalista si populista. (…) Cred cu tarie ca Uniunea Europeana este in masura sa depaseasca si aceste momente dificile si sa iasa intarita din acest proces, insa gasind noi solutii si noi forme de democratie participativa, care in momentul de fata nu sunt suficient consolidate in structurarea institutionala pe care o cunoaste Uniunea Europeana (….). Cred ca avem nevoie si de mai multa onestitate din partea statelor membre vizavi de aceasta constructie care este Uniunea Europeana”, a mai spus Ciolos.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: