Ciolos si Barna, mesaj clar pentru PNL: „USR va propune un cabinet propriu daca PNL nu doreste refacerea coalitiei”

politica

Vicepresedintele USR, deputatul Dan Barna, a declarat, marti, ca Uniunea Salvati Romania va propune un Cabinet propriu in cazul in care, la intalnirea de miercuri a presedintilor partidelor care au fost in coalitie, nu se contureaza negocieri pentru o colaborare cu PNL si UDMR.

„Depinde ce se va intampla in dialogul presedintilor de maine dupa amiaza, daca se deschid negocierile, pe bune ca sa spun, probabil la inceputul saptamanii viitoare, s-ar putea luni, marti, sa avem o concluzie. Daca maine se spune doar nu discutam, nu vrem sa avem niciun fel de dialog, lucrurile s-ar putea sa se rezolve chiar mai repede”, a afirmat Barna, la TVR, citat de Agerpres.

Intrebat daca USR va trece la elaborarea unui Cabinet propriu, Dan Barna a raspuns: „Categoric, care s-ar putea sa fie pe vineri sau, cel mai tarziu, luni”.

Premierul desemnat, Dacian Ciolos, a confirmat pozitia lui Barna. El a declarat ca, daca PNL si UDMR nu vor dori refacerea coalitiei de guvernare alaturi de USR, formatiunea politica pe care o conduce va prezenta Parlamentului o formula de guvern si un program politic.

„Nu e exclusa aceasta varianta, nu am luat o decizie in partid legat de acest lucru, pentru ca prioritatea noastra este sa cautam sa reconstruim aceasta majoritate politica, dar dupa ce vom avea aceste discutii cu PNL si cu UDMR, in functie de rezultatul acestor discutii vom lua decizia in ce fel ne ducem mai departe mandatul pe care l-am primit de la presedinte. (…) Nu excludem, dar daca vom merge cu un guvern minoritar, vom merge cu un program politic, cu un program de reforme, cu un program de masuri pe care noi vrem sa-l asumam si daca va exista sustinere in Parlament pentru acel program, mergem mai departe, daca nu, nu. Dar vom prezenta un program si o echipa”, a afirmat Dacian Ciolos, marti seara, la B1 Tv, citat de news.ro.

Intrebat daca intr-un guvern USR si-ar gasi locul si tehnocrati sau reprezentanti ai altor formatiuni politice, Ciolos a raspuns ca nu vede cum ar putea face parte dintr-un guvern USR membri ai altor partide care nu isi asuma „un proiect politic comun”.

„Pe anumite portofolii nu e exclus sa avem in vedere si nume de personalitati din afara partidului. Noi am mai avut inclusiv pe posturi de sefi de agentii, de secretari de stat, nume de oameni care nu sunt membri de partid, inclusiv cand ne-am asumat guvernarea politica, dar i-am propus pentru ca au competenta, deci nu vad de ce nu am face-o si acuma”, a adaugat liderul USR.

El a mentionat ca nu este cazul ca USR sa negociere cu PSD si AUR.

„Noi daca e sa constituim o majoritate asumata, sa negociem un program politic, noi consideram ca avem compatibilitate de viziune ideologica cu PNL si UDMR. Nu e cazul cu PSD-ul si cu atat mai putin cu AUR”, a aratat Ciolos.

Secretarul general al PNL, Dan Vilceanu, a declarat, marti seara, ca presedintele liberalilor, Florin Citu, nu are un mandat din partea partidului pentru intalnirea de miercuri cu premierul desemnat, Dacian Ciolos.

„Sigur va merge presedintele partidului (la discutii – n.r.). Nu exista un mandat, pentru ca astazi am avut o discutie (cu liberali – n.r.) din toata tara pentru a vedea si opinia fiecaruia dintre ei. (…) Nu stiu ce ii va spune Florin Citu maine lui Dacian Ciolos. (…). Va fi o discutie la sediul PNL. Domnul Ciolos a fost invitat, in urma unei discutii, sa se intalneasca maine, pentru ca il tot suna pe Florin Citu. Au decis sa se intalneasca. Eu asa stiu ca se vor intalni la sediul PNL. Posibil sa vina si Kelemen Hunor. Eu asa stiu”, a afirmat Vilceanu, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

El a sustinut ca este posibil sa mai existe si alte intalniri.

Potrivit secretarului general al PNL, nu se mai poate discuta despre protocolul initial al coalitiei de guvernare.

„Aceasta coalitie a fost desfiintata printr-o motiune de cenzura initiata in Parlament de PSD si votata de USR si AUR. In momentul in care acea motiune a fost votata nu mai putem sa spunem ca vorbim despre un protocol cu USR, mai cu seama ca in acel protocol premierul apartinea PNL. Despre vechiul protocol cred ca discutam aiurea total”, a spus Vilceanu.

Dan Vilceanu a subliniat ca Dacian Ciolos trebuie sa vina cu o rezolvare, altfel „inseamna ca a fost iresponsabil si nu face decat sa lungeasca aceasta perioada de criza degeaba”.

Mai mult despre: ,

Comentarii: