Ciolos trece la actiune. Fostul premier se alatura romanilor care vor iesi duminica in strada: „Apel la actiune si implicare”

politica

Platforma Romania 100, fondata de fostul premier Dacian Ciolos, anunta ca va fi alaturi de manifestanti, in strada, la protestele care incep duminica. Platforma Romania 100 face un „apel la actiune si implicare”.

„Acesta este un apel la actiune si implicare, din partea Platformei Romania 100. Romania este intr-un moment de cumpana. Dincolo de orice dezbatere si argumente rationale, masinaria de vot PSD-ALDE este gata sa treaca prin Parlament pachetul de modificari la legile justitiei propus de ‘Comisia Iordache’. Proiectul PSD-ALDE reprezinta un atac direct impotriva independentei justitiei din Romania”, se arata intr-un comunicat al platformei, care a fost distribuit inclusiv de fostul premier Dacian Ciolos pe pagina sa de Facebook.

Semnatarii arata ca urmatoarele zile sunt decisive si vor hotari daca Romania ramane un stat de drept sau va fi aruncata la periferia Uniunii Europene, cu o justitie subordonata politic, cu o clasa politica asezata deasupra legii, fara opreliste la jefuirea banului public.

Platforma Romania 100 considera ca forma actuala a legilor justitiei poate fi imbunatatita, pornind de la decizii ale Curtii Constitutionale si observatii ale magistratilor dar un astfel de demers poate fi realizat numai prin consultari temeinice cu societatea civila, cu magistratura si organizatiile profesionale ale magistratilor, garantand independenta justitiei.

„Actualul proiect, initiat peste noapte de o mana de parlamentari PSD-ALDE, nu corespunde acestor criterii si ignora pozitiile exprimate de magistrati si de institutiile judiciare. Din cauza lipsei de transparenta, de deschidere si de argumente cu care au actionat pana acum, Guvernul si majoritatea parlamentara PSD-ALDE nu mai au credibilitatea pentru a duce acest proces mai departe.

Platforma Romania 100 nu sustine propunerile PSD-ALDE de modificare a legilor justitiei. Acestea nu sunt rezultatul unor reforme asumate responsabil, ci un paravan al unei oligarhii care are de ingropat dosare penale si de aparat interesele clientelei sale politice”, precizeaza sursa citata.

„Cetatenii care vor o Romanie guvernata in interesul public, o Romanie a statului de drept, cu o justitie independenta, o Romanie curata, vor protesta pasnic, in toata tara si in diaspora, incepand de duminica, 5 noiembrie. Platforma Romania 100 va fi alaturi de ei, in strada”, se arata in comunicat.

Platforma Romania 100 subliniaza ca sustine o Romanie fara coruptie, in care nicio forta politica nu trebuie sa puna oprelisti justitiei sau sa slabeasca statul de drept – acesta este primul punct al Manifestului fondator al Platformei Romania 100.

„In aceste zile, cand injustitia risca sa devina lege, te chemam sa participam impreuna la aceste proteste”, se arata in apelul platformei.

Semnatarii explica motivele pentru care se alatura protestelor si prezinta cinci actiuni ale Guvernului si ale majoritatii parlamentare PSD – ALDE din ultimele zece luni si felul care afecteaza Romania si pe fiecare cetatean. Este vorba despre:

1) Adoptarea Ordonantei de Urgenta nr. 13 din 1 februarie 2017 care ar fi reusit, daca n-ar fi fost protestele masive de strada, dezincriminarea unora din faptele care intrau sub incidenta infractiunilor de Favorizare a faptuitorului, Abuz in Serviciu, Neglijenta in serviciu sau Conflict de interese.

2) Adoptarea de catre Parlament a Legii nr. 193 din 24 iulie 2017 pentru modificarea Codului Penal care a inlocuit infractiunea de conflict de interese din Codul Penal prin cea de „folosirea functiei pentru favorizarea unei persoane” si care restrange sfera faptelor pedepsite.

3) Adoptarea de catre Parlament a Legii nr. 169 din 14 iulie 2017 privind executarea pedepselor. Daca proiectul initial prevedea 3 zile compensatorii la fiecare 30 de zile executate in conditii neconforme standardelor CEDO, adica intr-o suprafata mai mica de 3 mp, forma adoptata a transformat mecanismul recursului compensator intr-o gratiere mascata aplicabila tuturor persoanelor private de libertate.

4) Anuntarea de catre ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a intentiei de modificare a legilor justitiei, in data de 23 august 2017. Proiectul de lege afecta echilibrul intre puterile statului, submina grav independenta justitiei si sporea nemasurat si nejustificat puterea ministrului Justitiei, provocand cel mai mare protest din istoria magistraturii romane.

5) Propunerile legislative de modificare a legilor justitiei initiate de parlamentari ai coalitiei PSD – ALDE care pun Inspectia Judiciara sub controlul unui organism fara fundament constitutional, schimba cadrul pregatirii magistratilor, creeaza un „tribunal special” pentru magistrati – Directia pentru Investigarea Infractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori.

La fel ca la protestele din primavara dupa adoptarea OUG 13, in ultimele zile, urmare a modificarilor la legile justitiei propuse de coalitia PSD-ALDE in Parlament, pe retelele de socializare sunt anuntate proteste pentru duminica seara, atat in Piata Victoriei din Capitala, cat si in numeroase orase din tara, precum si in diaspora.

Aproximativ 10.000 de oameni isi anunta pe Facebook participarea la protestul de duminica seara din Bucuresti. „Duminica ne strangem la Guvern, iar la ora 19:00 plecam in mars catre Casa Poporului”, se anunta pe pagina evenimentului.

Proteste sunt anuntate si in Cluj-Napoca, Timisoara, Galati, Alba Iulia, Targu Mures, Arad, Iasi, Sibiu, Constanta, Suceava, Radauti, Oradea, Craiova, Brasov, Targu Ocna, Slatina, Ramnicu Valcea, Baia Mare, Ploiesti, Bacau, Roman, Lugoj, Deva, dar si in Zurich, Paris, Berlin.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: