„Ciordache” a incercat sa-l pacaleasca si pe Timmermans, dar adjunctul Comisiei Europene l-a prins. In cele din urma parlamentarul PSD a spus si el o data adevarul

news

Florin Iordache, cunoscut manifestantilor ca „Ciordache”, i-a transmis lui Frans Timmermans ca s-a tinut cont de reglementarile europene in domeniul Justitiei. Cand a fost intrebat de oficial european daca a cerut punctul de vedere al Comisiei de la Venetia, Iordache a spus in sfarsit adevarul.

Presedintele Comisiei speciale pentru legile justitiei, Florin Iordache, a declarat joi, dupa vizita la Parlament a prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca legile justitiei vor fi puse in concordanta cu deciziile CCR, astfel incat ultimele observatii incluse in MCV sa fie rezolvate, iar Mecanismul sa fie inchis. Iordache a spus ca in cadrul Comisiei speciale s-a tinut cont de opiniile Comisiei de la Venetia, afirmand, totusi, ca nu a fost solicitat punctul de vedere al acesteia, dar se va discuta daca este nevoie.

„Eu cred ca a fost o intalnire buna si prin luarile de cuvant am facut o serie de precizari. Din punctul nostrul de vedere, am precizat urmatoarele lucruri: deciziile CCR sunt general obligatorii si, in ceea ce priveste legile justitiei, le vom pune in concordanta cele trei legi cu deciziile CCR, iar in ceea ce priveste MCV, vom depune toate eforturile, toti cei care suntem implicati, de la Parlament, Guvern sau alte institutii, astfel incat acele observatii care au fost cuprinse in ultimul raport in acest an sa poata fi finalizata si sa inchidem MCV”, a spus Florin Iordache, citat de news.ro.

Deputatul PSD a sustinut ca s-a tinut cont de opiniile Comisiei de la Venetia, afirmand ca expertiza acesteia este necesara.

„Fara indoiala am si tinut cont de opiniile Comisiei de la Venetia si acum, si in viitor. S-a spus chiar foarte clar ca expertiza Comisiei de la Venetia este necesara. Daca va uitati si in observatiile si motivarile CCR se precizeaza daca este necesar sau unde nu este necesar, dar fara indoiala si pana acum, dar si in perioada urmatoare vom tine cont de observatiile Comisiei de la Venetia”, a spus el.

Intrebat cum s-a tinut cont de punctul de vedere al Comisiei de la Venetia, daca acesta nu a fost solicitat, Florin Iordache a raspuns: “Nu am facut acest lucru, vom discuta in Comisie. Daca este necesar (…) punctul de vedere al Comisiei de la Venetia, fara indoiala il vom solicita”.

„Toate modificarile pe care noi le-am facut (la legile justitiei – n.r.) nu au venit in contradictie cu deciziile Comisiei de la Venetia si in deciziile CCR nu avem modificari care sa intre in contradictie cu hotararile Comisiei de la Venetia si de aceea la acele modificari pe care le-am facut la legile justitiei nu am solicitat un punct de vedere. Repet, in viitor sau acolo unde va fi necesar punctual, vom solicita expertiza Comisiei de la Venetia”, a sustinut Iordache.

De asemenea, chestionat cu privire la ingrijorarile exprimate de Frans Timmermans cu privire la un razboi intre intre Parlament si sistemul judiciar, Florin Iordache a spus ca nu doreste deloc un asemenea razboi.

“S-a spus ca nu trebuie sa existe un razboi si perceptia publica a fost ca exista un razboi intre Parlament si sistemul judiciar. In luarile de cuvant ale mele, cat si alte colegilor mei, s-a precizat foarte clar ca, atata timp cat cele mai importante modificari la toate cele trei legi au venit fie din partea CSM, fie din partea asociatiilor profesionale, nu ne dorim in niciun caz un razboi intre Parlament si sistemul judiciar. Datorita acelor amendamente care au venit din partea asociatiilor profesionale, ne dorim o reala independenta a Justitiei si un neamestec al politicului. Tocmai prin modificarile pe care noi le-am facut, nu exista un amestec al politicului si sunt create toate premisele pentru o independenta reala a sistemului judiciar”, a afirmat deputatul PSD.

”In toate argumentele pe care noi le-am prezentat, fara indoiala nu exista ingrijorari. Raspunsul lui probabil il va da in conferinta de presa. Noi am venit cu toate argumentele ca statul de drept nu e afectat si tot ceea ce s-a intamplat in Parlament nu am facut decat sa redam Justitiei locul sau si independenta Justitiei este reala, nu numai declarativa. Atata timp cat politicul nu intervine in niciun fel in sistemul judiciar din Romania, acesta este marele castig al acestor trei legi”, potrivit lui Iordache.

Referitor la faptul ca CE s-a aratat ingrijorata de parcursul Justitiei din Romania, Iordache a spus ca „a fost o lipsa de comunicare”.

„A fost o lipsa de comunicare. Si in spatiul public, foarte multe dintre masurile care au fost exprimate, s-a demonstrat ca nu sunt reale (…) Asta nu inseamna ca, daca sunt bine informati (oficialii UE – n.r.), prin lipsa de comunicare sau printr-o comunicare in timp real nu s-au putut strecura disfunctionalitati. Eu repet, toate acele modificari care suscita sau au suscitat nemultumire au fost eliminate, iar ceea ce avem noi de facut, nu numai la aceste legi, este ca legislatia sa fie in concordanta cu legislatia europeana, cat si celelalte legi cu directivele (europene – n.r), cu deciziile CEDO, e un drum pe care trebuie sa-l punem in concordanta”, conchide el.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: