Ciordache, primul sabotaj major. Consiliul Legislativ a dat aviz negativ pentru interzicerea cumulului pensiei cu salariul. Ana Birchall a avertizat ca Iordache poate „bloca activitatea oricarui Guvern sau Parlament”

politica

Consiliul Legislativ, condus de Florin Iordache, a dat aviz negativ proiectului Guvernului care prevede interzicerea pensiei cu salariu pentru bugetari.

UPDATE Premierul Florin Citu a anuntat ca Executivul a adoptat proiectul de lege care elimina cumulul pensiei cu salariul la stat, iar actul normativ va merge in Parlament in procedura de urgenta

„Aviz negativ nr. 413/08.06.2021 referitor la proiectul de Lege privind unele masuri pentru continuarea activitatii de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare”, a anuntat Consiliul Legislativ intr-un comunicat de presa.

Avizul nu este obligatoriu.

Presedintele PNL Ludovic Orban a aparat proiectul guvernului.

„Vom vedea argumentele care au fost folosite de Consiliul Legislativ si vom vedea daca exista sau nu astfel de temei. Cert este ca, din punctul nostru de vedere, este necesar un astfel de proiect de lege pentru ca nu este normal cumularea pensiei cu un salariu in sectorul public. Sunt foarte multe situatii in care dupa ce se pensioneaza revin imediat in administratie sau alte institutii de stat si castiga si salariu si primesc si pensia. Forma finala trebuie sa respecte alte decizii care au fost date de CCR si sa facem legea mai solida din punct de vedere constitutional astfel incat sa reziste unui eventual atac la CCR”, a spus Ludovic Orban.

Guvernul urmeaza sa aprobe, in sedinta de miercuri, legea care va interzicere cumulul pensiei cu salariul in sistemul bugetar.

“Prin prezentul proiect de act normativ se propune ca persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, beneficiari ai pensiilor de serviciu sau beneficiari ai sistemului pensiilor militare de stat sa poata exercita optiunea pentru reincadrarea in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, cu conditia suspendarii platii pensiei. Reincadrarea pensionarilor se poate realiza pana la implinirea varstei de 70 de ani.

Avand in vedere constrangerile bugetare si reducerea costurilor suportate din bugetul de stat in privinta cheltuielilor de personal, proiectul de lege propune o revizuire a legislatiei aplicabile in cazul cumulului pensiei cu salariul si o alternativa prin care un angajat din sistemul public poate exercita optiunea intre pensie si veniturile salariale aferente raportului de munca. De aceea, in sistemul public, posibilitatea continuarii activitatii este insotita de suspendarea platii pensiei”, se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Citeste si: Birchall nu se lasa: „Iordache este in continuare presedintele Consiliului Legislativ. Cate luni au trecut de la alegeri? Cate luni mai trec pana il schimba, daca il schimba?”

Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, a atras recent atentia asupra faptului ca Florin Iordache este in continuare presedinte al Consiliului Legislativ, desi de la alegeri au trecut aproximativ sase luni.

„Iordache, alias Alta Intrebare, este in continuare presedintele Consiliului Legislativ, avand rang de ministru? ESTE! Cate luni au trecut de la alegeri? Cate luni mai trec pana il schimba, daca il schimba?”, a transmis Birchall.

Birchall a anuntat inca din luna ianuarie ca „noul Parlament are si competenta necesara are si majoritatea sa il revoce” pe Iordache.

„Ce sa vezi si sa nu crezi!!?? Iordache ‘Alta Intrebare’ era si arbitru al Curtii de Arbitraj Comercial International! Sa mori de ras nu altceva! Apropos, cand va fi revocat din functia de presedinte al Consiliului Legislativ pentru ca noul Parlament are si competenta necesara are si majoritatea sa il revoce, nu?? Sper ca nu s-au uitat declaratiile din campania electorala si Iordache ramane inscaunat in aceasta functie importanta in statul roman!?”, a scris Birchall pe Facebook.

In octombrie anul trecut, Ana Birchall sublinia ca Florin Iordache va putea „bloca activitatea oricarui Guvern sau Parlament”.

„Pentru toti cei care minimalizeaza importanta avizelor Consiliului Legislativ ar fi bine sa stie ca din functia de presedinte al Consiliului Legislativ, Iordache poate pune in dificultate sau chiar poate bloca activitatea ORICARUI GUVERN si PARLAMENT!

Nu, nu este o gluma proasta ci este tristul adevar! Da, ati citit bine! Din functia de presedinte al Consiliului Legislativ, Iordache poate pune in dificultate si chiar bloca activitatea oricarui guvern! Cum poate face acest lucru? Simplu: aplicand prevederile art. 79 din Constitutie si ale art. 4 din legea nr.73 din 3 noiembrie 1993 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului Legislativ, care prevede ca ‘Proiectele de ordonante si de hotarari cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului NUMAI cu avizul Consiliului Legislativ, in termenele stabilite in art. 3 din lege: de 10 zile, 2 zile, respectiv de 24 de ore’!

Mai mult, daca cuiva ii trece prin cap sa adopte in Guvern un act normativ FARA avizul Consilului Legislativ, ar fi bine sa se gandeasca de 2 ori pentru simplul motiv ca actul respectiv poate fi declarat neconstitutional in baza deciziilor CCR! Spre exemplu, decizia CCR nr. 83/2009 spune foarte clar ca ‘Intr-un mod cu totul diferit, legiuitorul constituant a reglementat in art. 79 din Legea fundamentala rolul Consiliului Legislativ, care este organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizeaza proiectele de acte normative in vederea sistematizarii, unificarii si coordonarii intregii legislatii. El tine evidenta oficiala a legislatiei Romaniei. Sub acest aspect, nesolicitarea avizului consultativ al Consiliului Legislativ duce la neconstitutionalitatea legii sau ordonantei – simpla sau de urgenta. Daca vointa legiuitorului constituant ar fi fost in sensul impunerii obligativitatii solicitarii avizului, atunci aceasta ar fi fost exprimata in cuprinsul art. 141 din Legea fundamentala, intr-un mod asemanator celui folosit la redactarea art. 79, pentru reglementarea rolului si atributiilor Consiliului Legislativ.”

Si asta nu este tot! Iordache, din calitatea de sef al Consiliului Legislati, poate pune in difictate si activitatea oricarui Parlament! Cum? Simplu: folosindu-se de prevederile art. 3 din legea nr.73 din 1993 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului Legislativ coroborate cu deciziile CCR, de exemplu decizia CCR nr. 299/2015! Sper ca toti cei care au contribuit, direct sau indirect, la alegerea lui Iordache in fruntea Consiliului Legislativ, sa citeasca prevederile legale si astfel sa realizeze ce au facut ieri in Parlamentul Romaniei!

Personal, I rest my case, daca in Romania anului 2020 un pacalici care a facut atat de mult rau Romaniei si romanilor cinstiti, este inscaunat sef al Consiliului Legislativ!”, a scris Birchall.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: