Cipru vrea sa limiteze migratia cu ajutorul UE. Se doreste un acord cu Libanul pentru a retine migrantii sirieni sa intre in Europa

externe

migranti, salvati, marina franceza, Marea Manecii

Mica republica insulara cipriota, membra a UE, se afla la limita din cauza afluxului de refugiati. Acum, banii europeni ar trebui sa ajute la mentinerea refugiatilor sirieni in Liban, de unde acestia intra in Cipru, relateaza Tagesschau.

Potrivit presedintelui cipriot Nikos Christodoulidis, se lucreaza la un acord cu Libanul pentru a preveni intrarea excesiva de refugiati sirieni in UE.

„Vrem sa ajutam Libanul sa se ocupe de refugiati, astfel incat sa nu vina mai multi in Cipru”, a declarat Christodoulidis. El asteapta cu nerabdare sa se deplaseze in Liban pe 2 mai, impreuna cu presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a anunta un pachet financiar concret din partea Uniunii Europene.

Pachetul nu include doar aspectul financiar, a subliniat Christodoulidis. Este vorba, de asemenea, despre sprijinirea institutiilor libaneze, cum ar fi fortele armate libaneze. Acestea din urma reprezinta un factor de stabilizare in tara, care se invecineaza cu Siria si Israelul.

Christodoulidis a descris situatia actuala din tara sa de origine, Cipru, ca fiind critica: „Trebuie sa folosesc cele mai simple cuvinte aici: Destul este destul. Nu suntem in masura sa mai primim alti refugiati sirieni”. De aceea, a cerut ajutorul UE si a decis sa suspende examinarea altor cereri de azil.

Cu toate acestea, acordul planificat nu include preluarea refugiatilor. Din punctul de vedere al lui Christodoulidis, trebuie sa se discute si despre ce persoane din Siria ar trebui sa primeasca o sansa la azil in UE. „Cerem in mod expres ca anumite zone din Siria sa fie clasificate ca regiuni sigure”, a spus el.

Potrivit sefului statului, in ultimele doua-trei luni, sirienii din Liban au sosit in Cipru aproape in fiecare zi. In prezent, aproape sapte la suta din populatie este formata din migranti.

Potrivit biroului european de statistica Eurostat, Republica Cipru avea recent aproximativ 920.000 de locuitori. Pentru a reduce migratia nedorita, UE a incheiat recent noi acorduri de cooperare si sprijin cu Egiptul si Tunisia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: