Citu ameninta PSD-ul ca il trimite inapoi in Opozitie: „Daca ei cred ca noi am adus criza din energie, pot sa stea in Opozitie din nou”

politica

Presedintele PNL, Florin Citu, a amenintat voalat PSD-ul ca il trimite inapoi in Opozitie daca va mai continua sa atace PNL. „Daca ei cred ca noi suntem partizanii (crizei energetice – n.red), pot sa stea in Opozitie din nou”, a declarat Citu.

Citu s-a aratat profund nemultumit de acuzatiile PSD la adresa PNL, liberalii fiind facuti „vinovati de producerea unor situatii aberante” in legatura cu facturile la energie. De asemenea, PSD a criticat forma ordonantei de urgenta pe care Guvernul a adoptat-o ieri in scopul limitarii cresterii facturilor la energie si gaze.

„Aceste critici sau aceste solutii puteau sa fie prezentate in sedinta de guvern, exista acolo vicepremierul, exista membri ai PSD in Guvern. (…) Discutia a fost simpla. A fost sedinta de guvern, in sedinta de guvern – stiti foarte bine – exista un act normativ care are un parcurs, o procedura, avize, au venit avizele, a fost aprobat. Daca exista ale variante si alte solutii legislative, ele pot fi discutate in Parlamentul Romaniei pentru orice ordonanta. Varianta care a fost in sedinta de guvern aprobata este cea care a avut avizele si cea care a trecut. Mai mult decat atat, eu nu stiu ce sa va spun, ca nu am fost acolo. (…) Daca doresc sa faca amendamente, legea vine in Parlament”, a spus Citu la sediul central al PNL.

Citeste si: PSD arunca in carca aliatilor de la PNL toata responsabilitatea pentru „explozia facturilor”: „Ei sunt cei vinovati de producerea unor situatii aberante, le cerem sa-si recunoasca greselile”

Intrebat daca este de acord ca noua compensare de tarife la energie sa fie aplicata si pentru consumul din ianuarie, cum vrea PSD, nu doar pentru februarie si martie, el a raspuns: „Eu sunt de acord cu un singur asterisc: sa fie legal. Nu vrem dupa aceea sa fie atacat la CCR si apoi sa-i punem pe oameni sa plateasca banii inapoi. Sunt de acord sa mearga si in noiembrie daca se poate, dar avem o Constitutie care spune ca este mai complicat sa duci retroactiv. Daca se poate, bineinteles ca sunt de acord”.

Marti, a adaugat Citu, a discutat cu presedintele PSD, Marcel Ciolacu, despre ce se va face in viitor in domeniul energiei.

Despre varianta PSD de revenire la o piata reglementata de la 1 aprilie, Citu a precizat ca prefera sa se vina cu solutiile in coalitie si apoi sa fie anuntate in spatiul public.

Citu a sustinut ca nu exista tensiuni in cadrul coalitiei de guvernare.

„Nu sunt tensiuni. Eu v-am spus ingrijorarile mele despre ceea ce se intampla pe piata financiara cu dobanzile, pentru ca daca ma uit la costul pe care il platim la dobanzi, e in fiecare luna mai mare. Am fi avut bani acolo si pentru compensarile de facturi, si pentru mariri de salarii, si pentru dublarea de alocatii. Acolo e o problema, pentru ca dintr-o data vad ca anul trecut ne imprumutam la 2% si ceva, acum deja la 5%. Am avut cateva discutii cu institutii internationale. Sunt ingrijorat de perspectiva negativa care ramane. Anul trecut am reusit sa avem doua agentii de rating care au crescut perspectiva la pozitiv, nu stiu daca mai putem si anul acesta. Acum, vom vedea ce se va intampla. Sunt ingrijorat, pentru ca eu nu vreau sa ajungem in doua-trei luni de zile la mana institutiilor internationale sa ne finantam. Atunci, asta ar fi un regres puternic pentru Romania. Dobanzi mai mari inseamna si rate mai mari pentru oameni la banca etc. (…) Guvernarea e intotdeauna un lucru complicat. Pe noi ne intereseaza ca orice solutie sa fie in interesul romanilor. PNL este la guvernare si intotdeauna va milita pentru interesul romanilor si pentru stabilitate”, a mai spus presedintele PNL.

El a vorbit si despre acuzatiile social-democratilor conform carora PNL ar fi dus la criza din energie.

„E ciudat sa fii intr-o coalitie si cineva sa te acuze de asa ceva. Daca ei cred ca noi suntem partizanii, pot sa stea in Opozitie din nou”, a mai declarat liderul liberalilor.

Social-democratii spun ca nu sunt multumiti pe deplin cu forma ordonantei de urgenta pe care Guvernul a adoptat-o marti in scopul limitarii cresterii facturilor la energie si gaze si precizeaza ca ministrii PSD au propus o solutie juridica prin care compensarea facturilor sa se aplice inca de la 1 ianuarie, varianta pe care ministrii PNL ai Energiei si Justitiei au respins-o „fara o justificare solida”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: