politica

Citu il buseste iar pe Caciu (PSD): „Sa intrebam la Ministerul de Finante de ce inflatia ramane mare in 2022”

Presedintele Senatului, Florin Citu, a afirmat miercuri ca inflatia va scadea daca Ministerul Finantelor va da un semnal „clar” ca va reduce deficitul in acest an, iar Banca Nationala isi asuma dobanzi „real pozitive”.

„In Romania avem doua institutii care, prin politicile lor, pot sa alimenteze cresterea preturilor sau pot sa reduca preturile. Aici e vorba de Banca Nationala si de Ministerul Finantelor. Ce poate Ministerul Finantelor sa faca este sa dea un semnal clar ca va reduce deficitul in acest an si eu va garantez 100% ca preturile vor scadea. Daca MF spune – ne asumam deficitul bugetar anul acesta si ar merge in acea directie, va garantez ca preturile vor scadea. La fel si Banca Centrala, daca vine si isi asuma dobanzi real-pozitive, va garantez ca inflatia va scadea. Avem doua institutii, raspunsurile sunt acolo. Daca inflatia ramane mare anul acesta, acolo trebuie sa intrebam de ce, la MF si BNR, de ce inflatia ramane mare in 2022”, a sustinut Citu, in contextul unei intrebari pe acest subiect, citat de Agerpres.

El a adaugat ca discutat pe aceasta tema la nivel politic si in Ministerul Finantelor, insa masurile de redresare pe care el le-a avansat nu au fost sustinute.

„De fiecare data, propunerile sau masurile pe care eu le avansez prin intermediul si secretarilor de stat sau prin intermediul dumneavoastra (n.r. presei), public, nu au gasit sustinere nici in PNL, nici la Ministerul Finantelor si repet, ma intreb de ce nu, pentru ca, pana una-alta, cea mai buna performanta economica a fost in momentul in care Romania a fost condusa de PNL in 2020-2021”, a precizat Citu.

In context, presedintele Senatului a spus ca deficitul bugetar „foarte mare” pentru luna martie, fata de aceeasi luna a anului trecut, este cauzat de revenirea la „metehne vechi”, dupa ce au fost eliminate in 2020, respectiv neplata la timp a facturilor.

„Este pentru prima oara in 12 luni cand deficitul creste fata de aceeasi luna a anului precedent, este un deficit foarte mare pentru luna martie, de 6 miliarde de lei, si vine in contextul in care totusi nu s-au restituit banii companiilor pe primele trei luni de zile, aproape 2 miliarde de lei mai putin decat am restituit anul trecut, in plina pandemie, cu economia care nu functiona 100%. Daca restituiau si acele 2 miliarde, deficitul era si mai mare, era cu 2 miliarde in plus. Asta inseamna ca in continuare revenim la metehne vechi, pe care noi le-am eliminat in 2020, acelea de a nu plati la timp facturile si ar fi bine ca Ministerul Finantelor sa prezinte o situatie a deconturilor pentru concedii medicale, de exemplu”, a afirmat Citu.

Potrivit acestuia, companiile din Romania „au nevoie de cash, de lichiditati, nu poti sa prezinti o situatie economica pe spatele acestor companii”.

„Imi este teama ca din nou privatii sunt cei care vor suporta costurile unor masuri pe care ei nu le-au sustinut de la inceput si imi este teama ca in continuare vedeti atitudinea asta, vorbim de specula intr-o tara in care in Constitutie se spune foarte clar ca in Romania este o economie de piata. Lucrurile astea se bat cap in cap”, a conchis Citu.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

BREAKING Clotilde Armand, trimisa in judecata chiar in ziua in care si-a depus candidatura. Acuzatiile procurorilor si reactia primarului Sectorului 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a fost trimisa joi in judecata de procurori, la putin…

O oră ago

Surse: Ciolacu s-a intalnit cu Dan Voiculescu de mai multe ori in ultimele zile. Presiuni pentru ca Piedone sa fie retras in favoarea lui Firea

Premierul PSD Marcel Ciolacu s-a intalnit de cateva ori, in aceste zile, cu Dan Voiculescu…

O oră ago

Polonia vrea sa-i trimita inapoi in Ucraina pe barbatii care au fugit de incorporare: „Multi polonezi sunt indignati cand vad tineri ucraineni in hoteluri si cafenele”

Ministrul polonez al Apararii, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat ca Polonia este pregatita sa ajute Ucraina…

3 ore ago

Clotilde Armand si-a depus candidatura cu un mesaj ofensiv: „Marcele, priveste-ne cu atentie. Noi suntem cei care te vor trimite inapoi la covrigarie”

Clotilde Armand si-a depus, joi, candidatura pentru un un nou mandat la Primaria Sectorului 1.…

2 ore ago

Ciolacu si Grindeanu au mutat guvernul la Timisoara ca sa-l ajute pe Simonis sa castige alegerile. Promite stadion si spital la Timisoara

Premierul Ciolacu, avandu-l alaturi pe Sorin Grindeanu, au organizat sedinta de guvern de miercuri la…

2 ore ago

Tancul drona de 12 tone. SUA testeaza o varianta mai mare si mai puternica a unui tanc drona robotizata de tip Terminator – Video

DARPA (Agentia americana pentru proiecte de cercetare avansata in domeniul apararii) a anuntat ca programul…

2 ore ago