politica

Citu il contrazice pe Orban: „Vaccinul este si ramane gratuit. Nu e nicio discutie in Guvernul Romaniei pentru a schimba lucrurile”

Premierul Florin Citu a declarat, luni, ca in Romania vaccinul impotriva COVID-19 este si ramane gratuit. „Nu e nicio discutie in Guvernul Romaniei pentru a schimba lucrurile”, a subliniat Citu. Declaratiile premierului vin dupa ce liderul PNL, Ludovic Orban, a afirmat ca romanii ar putea plati pentru vaccinarea impotriva COVID-19 „intr-un viitor oarecare”, mentionand ca se va putea ajunge in situatia vaccinului antigripal, cand sunt imunizate gratuit doar grupele de risc.

Florin Citu a afirmat, intr-o videoconferinta cu prefectii, ca este nevoie ca in fiecare oras sa fie organizate maratoane de vaccinare, acestea avand succes.

„Am vrut sa ne ne vedem astazi pentru ca a venit momentul, stiam ca vine acest moment in care va trebui sa depunem si mai mult efort pentru a impulsiona campania de vaccinare. Avem rezultate bune in ceea ce priveste pandemia, asta inseamna ca a functionat campania de vaccinare, dar este clar ca vreau sa ne asiguram ca reducem la minim sansele unui al patrulea val.

Vreau sa ne asiguram ca romanii sunt vaccinati ca sa nu avem probleme cu alte tulpini din India, Anglia. E important sa continuam ce a inceput si a mers bine pana acum. Trebuie sa schimbam putin strategia si sa invatam din ce a mers bine pana in aceste zile.

In primul rand, am vazut ca a mers foarte bine cand am facut acele maratoane. Este clar ca este nevoie de asemenea actiuni in fiecare oras din tara, in fiecare municipiu resedinta de judet sa avem astfel de maratoane pentru ca se pare ca acolo avem cel mai mare succes in ceea ce priveste campania de vaccinare in aceste momente”, a declarat premierul.

El a aratat ca vaccinul trebuie adus mai aproape de oameni.

„Avem rezultate bune daca ne uitam la zonele urbane, dar in zona rurala rezultatele nu sunt asa de bune”, a subliniat el.

El a cerut autoritatilor locale sa se implicate astfel incat vaccinul sa fie disponibil tuturor romanilor.

„Si aici avem nevoie de solutii si de la dumneavoastra si domnul Gheorghita o sa vina cu cateva propuneri ca sa putem sa aducem vaccinul cat mai aproape de oameni. Am vazut cativa primari care au venit cu cateva sugestii bune, poate invatam de la ei cate ceva, dar trebuie sa va implicati cu totii in aceasta perioada ca vaccinul sa fie disponibil tuturor romanilor”, a afirmat Florin Citu, citat de news.ro.

Premierul a precizat ca vaccinul va ramane gratuit.

„Si aici vreau sa fac o clarificare, vaccinul gratuit trebuie sa fie disponibil tuturor romanilor pentru ca in Romania vaccinul este si ramane gratuit. Nu e nicio discutie in Guvernul Romaniei pentru a schimba lucrurile. Avem comenzi pentru a continua campania de vaccinare si in toamna, a continua campania de vaccinare si anul viitor pentru ca nu stim exact cum va continua pandemia”, a punctat Citu.

El a mentionat ca exista o scadere a ratei de pozitivare, dar trebuie sa continue campanie de vaccinare.

„Ne vedem astazi pentru a ne asigura ca nu ne relaxam in ceea ce priveste campania de vaccinare. Da, relaxam din conditii pentru ca, e adevarat, pandemia, vedem ca exista o imbunatatire a ratei de pozitivare, deci o scadere a ratei de pozitivare, dar trebuie sa continuam campania de vaccinare si e important pentru noi chiar daca lucrurile se relaxeaza pe partea de pandemie”, a conchis premierul.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat ca romanii ar putea plati pentru vaccinarea impotriva COVID-19 „intr-un viitor oarecare”, mentionand ca se va putea ajunge in situatia vaccinului antigripal, cand sunt imunizate gratuit doar grupele de risc.

El a fost intrebat daca autoritatile incurajeaza si acordarea de stimulente materiale pentru urmatoarea etapa a campaniei.

„Si asa organizam vaccinarea gratuita, practic, statul roman suporta toate costurile de vaccinare. E o situatie exceptionala, dar si aici as spune ca mai facem asta o perioada de timp, pana ajungem la un nivel de imunizare de grup, pana la urma se va merge pe mecanisme de exemplu de la vaccinare pe gripa unde numai persoanele vulnerabile vor fi vaccinate gratuit, celelalte categorii de cetateni vor trebui sa se vaccineze ca e raspunderea lor, aici e vorba de sanatatea fiecaruia dintre noi”, a afirmat presedintele PNL.

Intrebat daca romanii ar putea plati pentru vaccinarea anti-COVID, Ludovic Orban a raspuns: „Intr-un viitor oarecare”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

INTERVIU Remus Stefureac (INSCOP), despre sondajele care se bat cap in cap: „Tentativele de manipulare se intorc impotriva celor care le initiaza”

La mai putin de o luna pana la alegerile locale si europarlamentare din iunie, spectrul…

53 de minute ago

Simion (AUR) ameninta dupa atentatul din Slovacia: „Nu m-ar mira daca aceste gesturi extreme o sa fie copiate inclusiv la noi in tara”

Liderul AUR, George Simion, sustine intr-o postare pe blogul lui ca atentatul impotriva premierului slovac…

2 ore ago

Ingrijorare la Washington, Rusia ar fi invatat in Ucraina cum sa contracareze armele trimise de SUA – NYT

Casa Alba este ingrijorata de faptul ca Rusia si-a dat seama cum sa contracareze multe…

15 minute ago

Ucraina se retrage din mai multe acorduri ale Comunitatii Statelor Independente. Decretele semnate de Zelenski

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat decretele de retragere din mai multe acorduri ale Comunitatii…

13 minute ago

Dupa autostrada suspendata a lui Oprescu, Gabriela Firea le promite bucurestenilor ca le va face metrou pana in Voluntari

Candidatul PSD pentru Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, 16 mai, ca solutia pentru…

3 ore ago

Politia Capitoliului din Washington D.C. investigheaza prezenta unei pungi cu cocaina in sediul institutiei

Politia Capitoliului american (USCP) a anuntat miercuri ca investigheaza descoperirea unei pungi cu cocaina in…

2 ore ago