Citu intra si peste dinozaurii din Politie: „Trebuie reforma din temelii. Au fost 30 de ani de zile in care lucrurile s-au solidificat”

politica

Premierul Florin Citu a declarat joi seara, la B1 TV, ca este necesara o „reforma din temelii” in Politie, mentionand ca nu i-a vazut pe liderii de sindicat din politie care protestau pentru drepturi in fata Guvernului sa vina sa-i explice cum a fost posibil cazul Onesti.

„Am spus ca trebuie reforma din temelii. Au fost 30 de ani de zile in care lucrurile s-au solidificat si pe care romanii nu le mai accepta in forma in care s-au solidificat. Si trebuie reforma din temelii. Am si spus acum cateva zile: nu-i mai vad pe liderii de sindicat din politie care erau toata ziua in fata Guvernului si imi cereau drepturi sa vina in aceste zile sa-mi spuna ce s-a intamplat, cum a fost posibil acest lucru”, a afirmat Florin Citu, intrebat in legatura cu situatia din politie si raportul prezentat privind neregulile in cazul Onesti.

Citu a mai spus ca cei care doar cer salarii mai mari nu vor avea in el un partener.

„Haideti sa vedem daca nu au dotari, sa vedem unde este nevoie de dotari, cat s-a cheltuit pentru pregatire si asa mai departe. Putem pune lucrurile pe masa, transparent. Daca doar stam si cerem salarii mai mari si drepturi mai multe, nu vor avea in mine un partener, daca sunt de acord si vor sa faca reforma, toti cei care vor sa faca reforma a statului vor avea in mine un partener”, a adaugat premierul.

Sefii Politiei Romane au anuntat, joi, ca au descoperit mai multe deficiente in interventia politistilor la cazul dublei crime de la Onesti. Negociatorul nu a fost informat ca agresorul a sunat la 112 si nu stia care sunt revendicarile acestuia, neputand astfel actiona corespunzator.

Adjunctul inspectorului general al Politiei Romane, chestor de politie Florentin Bracea, a afirmat, joi, intr-o conferinta de aresa, ca s-au descoperitmai multe probleme dupa interventia de la Onesti.

„Ca o prima concluzie, in cadrul gestionarii sesizarii din data de 1 martie, politistii din Bacau nu au documentat corespunzator autorul cu privire la existenta antecedentelor penale (…) si amenintarile transmise anterior „, a afirmat Bracea.

„Din verificarile efectuate a reiesit faptul ca modul relationare intre factorii de decizie care au gestionat evenimentul a fost unul defectuos (…) negociatorul nu a fost informat cu privire la dialogul telefonic al autorului cu operatorul de la 11 si nu a cunoscut eventualele revendicari formulate de acesta”, a adaugat adjunctul Politiei Romane.

Acesta a precizat ca politistii din Bacau aveau toate elementele unei interventii in forta. De asemenea, adjunctul Politiei Romane a precizat ca nu au fost respectate nici procedurile legale de anuntare a unui astfel de eveniment.

„Datele transmise catre IGPR au fost incoplet, eronate si transmise cu intarziere”, au mai precizat oficialii Politiei Romane.

Acestia au explicat ca pe numele barbatului au fost deschise, de-a lungul timpului, mai multe dosare penale, inclusiv pentru fapte comise cu violenta, lucru care nu a fost transmis la Bucuresti.

„Datele transmise catre IGPR de catre IPJ Bacau a fost eronate, incomplete si transmise cu intarziere – s-a transmis ca un barbat fara antecedente penale si fara probleme psihice ameninta doua persoane.

Agresorul avea antecedente penale si a facut nenumarate petitii dupa pierderea apartamentului, in 2010.

Pe numele sau erau mai multe dosare penale pentru fapte cu violenta, unul dintre dosare chiar in acest an”, au mai subliniat oficialii din Politie.

Doi muncitori in varsta de 36 si 52 de ani care renovau un apartament in Onesti au fost ucisi in 1 martie de catre fostul proprietar, in varsta de 68 de ani, suparat ca fusese evacuat. Crimele aua avut loc dupa ce agresorul i-a sechestrat si legat pe cei doi, in balconul locuintei. Politia a deschis focul pentru a intra in apartament dupa ce negocierile dintre agresor si fortele de ordine au esuat, la capatul a mai bine de sase ore.

Conducerea Politiei Judetene Bacau si a Politiei Onesti a fost demisa si a fost sesizat Parchetul pentru neglijenta in serviciu. Agresorul – Gheorghe Morosan – avea asupra sa un cutit cu lama de 27 de centimetri, spray paralizant si 10 coliere autoblocante cu care apoi si-a imobilizat victimele. El a inceput sa loveasca victimele, cu cutitul, dupa ce unul dintre muncitori l-a lovit cu piciorul, conform procurorilor.

Tribunalul Bacau a admis in 8 martie cererea procurorilor si a dispus arestarea preventiva a lui Gheorghe Morosan, pentru infractiunea de omor calificat.

Potrivit Parchetului Tribunalului Bacau, in 1 martie, barbatul si sotia sa au plecat de acasa cu intentia de a se razbuna, dupa ce au fost anuntati ca in apartamentul din care fusesera evacuati in 2010 au loc lucrari de renovare.

Mai mult despre: ,

Comentarii: