Citu, luat in vizor de protestatarii Rosia Montana. Statuie vivanta aurita a lui Citu in Piata Victoriei: „Politicienilor le plac foarte mult omagiile”

news

O statuie vivanta imbracata in haine aurii si reprezentandu-l pe prim-ministrul Florin Citu a fost dezvelita miercuri, in Piata Victoriei, in cadrul unei actiuni organizate de catre Greenpeace Romania, in contextul in care coalitia guvernamentala discuta despre modul in care va fi gestionat dosarul de inscriere a sitului Rosia Montana in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Dupa dezvelirea statuii, cei prezenti au fost indemnati sa lipeasca biletele pe ea, pentru a transmite in acest fel mesaje referitoare la Rosia Montana. De asemenea, participantii la actiune au fost indemnati sa ofere statuii monede de ciocolata, sub pretextul ca aceasta reactioneaza daca primeste suficienti banuti de aur.

„Este prima oara cand se dezveleste o statuie in Piata Victoriei, dupa 1948. Aici, sub picioarele noastre a fost statuia Regelui Ferdinand, inconjurat de patru victorii. Noi, din pacate, la Greenpeace, nu am avut bani de cinci statui, asa ca avem una singura. Intamplarea face ca tot astazi, se discuta in coalitia de guvernare dosarul Rosia Montana la UNESCO. (…) Cum stim ca politicienilor le plac foarte mult omagiile, am venit sa ne aducem prinosul acestei guvernari si, cine stie, poate sa influentam macar intr-o mica masura felul in care se desfasoara discutiile in acest moment super-important pentru lupta care s-a dat de-a lungul timpului, in asa fel incat situl Rosia Montana, de valoare universala, sa fie recunoscut in patrimoniul mondial”, a precizat Cristian Neagoe, activist Greenpeace Romania, citat de Agerpres.

El a subliniat valoarea istorica a Rosiei Montane, aratand ca este vorba despre cea mai veche localitate atestata in Romania si ca tot acolo au fost descoperite tablite cerate romane.

„De peste 20 de ani comunitatea de la Rosia Montana este captiva unei exploatari care nu mai incepe. E vorba de o exploatare care ar presupune raderea Muntilor Apuseni, raderea unui sit istoric de valoare universala si inlocuirea lui cu un lac de cianuri. Rosia Montana este locul unde de trei milenii, din Epoca Bronzului pana prin anii 2000, oamenii au exploatat aurul in mod traditional. Avem acolo sapte kilometri de galerii romane perfect pastrate, cele mai bine pastrate galerii romane din lume, iar daca civilizatia occidentala inseamna ceva pentru societate, atunci Rosia Montana este locul unde se pastreaza cel mai bine felul in care romanii au exploatat aurul”, a adaugat acesta.

Potrivit reprezentantului Greenpeace Romania, ezitarile Guvernului Citu „care acum se balbaie daca sa retraga sau nu dosarul de la Rosia Montana” nu fac decat „sa alimenteze” procesul pe care Gabriel Resources l-a intentat Romaniei la Washington.

„Vorbim de 4,4 miliarde de euro, care ar putea fi pierdute, sub acelasi pretext pe care l-a folosit guvernul Dancila in 2018 pentru suspendarea aceluiasi dosar la UNESCO, anume ca intrarea Rosiei Montane in patrimoniul mondial ar putea sa insemne pierderea procesului de catre Romania. Acesta este un argument fals, (…) chiar o minciuna, pentru ca Rosia Montana este un sit istoric, protejat de legea romana inca din 1992, iar UNESCO vine cu o protectie juridica in plus, cu bani pentru restaurare, cu plasarea Rosiei Montane pe toate hartile de turism ale lumii, ceea ce ar putea sa insemne dezvoltarea acestei localitati care, de 20 de ani, are un plan urbanistic general ce nu permite nici macar deschiderea unei pensiuni. E vorba de o zona monoindustriala care e pastrata asa, desi 30 de guverne au incercat pana acum sa ofere acestei companii private o lege speciala pentru a incepe exploatarea aurului de la Rosia Montana si pentru a distruge (…) istoria, cultura, comunitatea si mediul de la Rosia Montana”, a afirmat el.

Premierul Florin Citu declara luni ca in coalitia de guvernare sunt cautate solutii in dosarul Rosia Montana, anume ca situl sa fie inclus in patrimoniul UNESCO si sa se afle raspunsul la intrebarea daca poate avea loc si exploatarea miniera.

„Exact astea sunt discutiile in coalitie, sa vedem care este solutia pentru a merge mai departe. Sa pastram si situl UNESCO si daca sa putem si sa exploatam. Cautam o solutie. De aceea am chemat specialistii. In coalitie vin oameni care ne spun care sunt variantele. Pe de o parte, avem opinia de la firma de avocatura, pe de alta parte, avem Ministerul Culturii”, a spus seful Guvernului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: