Citu sesizeaza CCR pentru a bloca motiunea de cenzura. Orban si Dragu au decis ca motiunea sa fie citita joi in Parlament

politica

Presedintii celor doua camere, Ludovic Orban si Anca Dragu, au anuntat oficial, miercuri, convocarea plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului in data de 9 septembrie 2021, ora 16,00, pentru prezentarea motiunii de cenzura. 

Tabara Citu nu ramane cu bratele incrucisate si anunta ca va ataca acest demers la Curtea Constitutionala.

Tabara Citu sustine ca doar Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului au dreptul legal sa voteze calendarul motiunii de cenzura, iar presedintele Camerei Deputatilor nu are atributii in acest sens. PSD, PNL si UDMR au boicotat insa de patru ori sedintele birourilor permanente, astfel incat nu s-a putut lua nicio decizie.

„Va anunt ca guvernul va sesiza CCR pentru conflict juridic intre Guvern si Parlament, exista dubii si in privinta semnaturilor, daca sunt legale. Sa minti ca ai depus nelegal niste semnaturi este inadmisibil. Decizia Curtii Constitutionale este sigura care poate sa ne spuna. Dupa ce se indeplinesc conditiile de legalitate vom lua o decizie ce vom face. Trebuie sa avem o decizie a CCR, azi este a fost depusa actiunea. Ce ne ne facem daca participam la aceasta mascarada si aflam ca totul a fost ilegal?”, a declarat Citu dupa o sedinta a conducerii PNL.

Conducerea PNL a mai stabilit ca se interzice parlamentarilor PNL sa participe la sedintele birourilor permanente ale Parlamentului in care se stabileste calendarul motiunii sau la plenul reunit convocat de presedintii celor doua Camere ale Parlamentului in care se va citi motiunea.

Cea de a patra sedinta a Birourilor Permanente ale Camerelor pe tema motiunii de cenzura a fost suspendata marti din lipsa de cvorum, dupa ce reprezentantii PSD au boicotat din nou sedinta. Ludovic Orban a anuntat insa ca va declansa procedura, in calitate presedinte al Camerei Deputatilor.

La sedinta au fost prezenti doar noua parlamentari. Au lipsit reprezentantii PSD, iar de la PNL a fost prezent doar presedintele Camerei Deputatilor Ludovic Orban.

A fost a patra oara cand sedinta in care Parlamentul ar fi trebuit sa ia act de motiunea USR PLUS-AUR si sa decida calendarul dezbaterii acesteia se suspenda din lipsa de cvorum. Precedentele au fost convocate vineri la ora 23.00, sambata la ora 11.00 si luni la ora 12.00.

Ludovic Orban a anuntat insa ca va debloca situatia si ca va declansa procedurile necesare.

”Eu sunt presedintele Camerei Deputatilor, eu am obligatia sa respect Constitutia si legile tarii si, de asemenea, deciziile Curtii Constitutionale, in interpretarea prevederilor constitutionale. Ca atare, derularea calendarului motiunii de cenzura este obligatorie, pentru ca nerespectarea procedurii inseamna incalcarea Constitutiei si incalcarea principiului constitutional. Astazi voi comunica Guvernului motiunea de cenzura. De asemenea, vreau sa va informez ca am primit la cabinetul parlamentar toate semnaturile in original ale initiatorilor motiunii de cenzura”, a spus Orban.

Orban a venit in sprijinul deciziei sale cu o motivare CCR din 2010.

„In consecinta, impiedicarea prezentarii si refuzul de a dezbate o motiune de cenzura deja depusa sunt contrare Constitutiei, intrucat acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilitatii opozitiei parlamentare de a cenzura si controla deciziile guvernamentale de angajare a raspunderii.

Astfel, in cauza de fata, Curtea retine ca Parlamentul, prin reprezentantul sau, si anume presedintele Senatului, nu a respectat termenul de prezentare a motiunii de cenzura in sedinta comuna a celor doua Camere de cel mult 5 zile de la data depunerii acesteia, prevazut de art. 78 alin. 1 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, ceea ce se constituie intr-o piedica la prezentarea motiunii de cenzura depusa de opozitia parlamentara.

Mai mult, avand in vedere cele aratate mai sus, dezbaterea motiunii de cenzura trebuia deja demarata, ceea ce nu s-a intamplat, astfel incat Curtea constata ca Parlamentul, prin reprezentantul sau, si anume presedintele Senatului, refuza supunerea acesteia spre dezbatere in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, contrar prevederilor art. 114 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 113 alin. (3) din Constitutie.

In acest mod opozitia parlamentara nu se mai poate exprima si controlul parlamentar este lipsit de eficienta. Or, niciun instrument juridic prevazut de Constitutie nu poate fi lipsit de eficienta, golirea lui de continut determinand caracterul lui iluzoriu si, implicit, incalcarea principiului constitutional al statului de drept”, a citat Orban.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: