„Citu vrea sa inchida sindicatele”. Baronii sindicalisti, nou protest de strada in fata Ministerului Muncii

politica

Publisind organizeaza luni un protest, ca reactie la intentia prim-ministrului Florin Catu de „a inchide sindicatele, pentru ca deranjeaza cu proteste”. Protestul a inceput la ora 11.00 la Ministerul Muncii.

Presedintele BNS, Dumitru Costin, a reactionat violent dupa ce premierul Citu a anunta ca este „nevoie de o discutie in societate” despre modul in care liderii de sindicate incaseaza cotizatii de la membri si cum de au ramas de 30 de ani in aceleasi functii.

„Domnia sa am impresia ca a nu jurat pe Constitutie, ci mai de graba pe vreo carte de bucate a lui Chef Florin Dumitrescu. Daca ar fi jurat pe Constitutie, ar fi regasit acolo in articole niste garantii constitutionale puternice legate de drepturile si libertatile sindicale. Ceea ce face domnia sa, deja in forma continuata, ca e a doua zi, este clar o forma de interventie prin care incearca sa impiedice sau sa limiteze organizatiile sindicale sa isi aleaga liberi reprezentantii, sa isi organizeze gestiunea si activitatea si sa isi formuleze singuri programele de actiune, inclusiv actiuni de protest care nu ii plac domnului Citu.

In lege, asta stiti ce inseamna? Infractiune, inchisoare de la 3 luni la 3 ani. Domnul Citu insista pe subiectul asta si probabil ca si-a propus sa incalce lege. Are niste porniri din asta comunistoide pe care nu le-am vazut la o persoana de varsta domniei sale. Maine poimaine implineste 49 de ani. Multi inainte! Eu l-am invitat si azi, i-am retrimis invitatia. Saptamana viitoare, de la 10.00 la 11.30, este asteptat in Congresul BNS”, a declarat Dumitru Costin la Antena 3.

Premierul Florin Citu a declarat vineri ca este nevoie de o discutie in societate despre faptul ca liderii de sindicat sunt singurii care au ramas in functie de 30 de ani.

„As vrea sa revin asupra acestor proteste. Aici cred ca putem sa avem o discutie onesta noi in societate. Singurii oameni care au ramas in functie 30 de ani sunt liderii de sindicat. Este in regula, in timp ce in restul societatii se mai fac schimbari? Haideti sa mai discutam si despre aceasta lege, sa vedem cum ajung si acele cotizatii, sunt automat facute din conturile oamenilor. Este ok sa se ia automat din conturile oamenilor?”, a adaugat Citu.

Intrebat despre protestul unor reprezentanti ai politistilor, Citu a spus ca nu intelege rostul acestor manifestatii, pentru ca veniturile raman la nivelul anului 2020, adaugand ca i se pare „necinstit fata de ceea ce se intampla in sectorul privat”.

„In 2017 au fost foarte multi oameni in strada pentru ca Guvernul PSD a dat OUG 13. In 2020, Romania a trecut prin cea mai mare criza din ultima suta de ani. Salariile din sectorul public au crescut in medie cu 8% fata de cresterea din UE, de 3%. In sectorul privat am 1,4 milioane de oameni in somaj tehnic, niciun protest.

Am reusit, prin masurile pe care le-am luat, sa pastram locurile de munca ale celor 1,4 milioane de oameni, care au reusit sa se intoarca si impreuna am reusit cea mai mare crestere economica in trimestrul 4 din UE.

In 2021, veniturile din sectorul bugetar raman la nivelul anului 2020, cu acea crestere din 2020, cu o inflatie in scadere. Nu inteleg rostul acestor proteste. Deci veniturile raman la nivelul anului 2020. Asta a fost decizia. Mai mult de atat nu am ce sa va spun”, a afirmat Florin Citu, intrebat la Parlament in legatura cu protestul unor reprezentanti ai politistilor care au ajuns la Palatul Cotroceni.

El a adaugat ca in 2021 nici in sectorul privat nu vor exista cresteri salariale, pentru ca este in continuare o criza economica.

„Deci mi se pare necinstit fata de ceea ce se intampla in sectorul privat ceea ce se intampla cu aceste proteste. In sectorul privat avem oameni care platesc taxele, ne platesc salariile si totusi au trecut printr-o perioada dificila si merg mai departe”, a mai spus Citu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: