Citu vrea sa introduca o taxa de 4% pe abonamentele Netflix. Claudiu Nasui: „Taxa este de patru ori mai mare decat in restul Europei”

politica

Claudiu Nasui, fost ministru al Economiei, se declara revoltat de intentia Guvernului Citu de a introduce o taxa de 4% pentru platformele de filme online.  „O sa ne spuna ca de fapt nu taxeaza cetatenii, ci platformele de film. E fals. De unde vin banii pentru taxa aceasta? Tot de la clientii care platesc, evident”, subliniaza Nasui.

„Guvernul Citu se pregateste sa introduca o noua taxa asupra romanilor: taxa pe filme online. Haideti sa va arat cum arata cinismul. Guvernul se pregateste sa introduca o taxa noua. Dupa toate compromisurile la care a fost dispus, nu ne mai mira nimic. Dar stati sa vedeti pe ce: pe una dintre putinele distractii care le-au mai ramas disponibile romanilor: pe filmele online.

Unii n-au niciun fel de limita de imaginatie cand e sa bage mana in buzunarul romanilor. Le trebuie bani, ca sa plateasca firmele de partid si sinecurile. ‘Nu vom introduce taxe noi’ ne zicea acelasi politician care ne zicea si ‘PNL nu va negocia cu cel mai mare dusman al poporului roman. A negocia cu PSD inseamna a negocia impotriva poporului roman’ sau ‘Voteaza PNL ca sa scapi de PSD’.

Nu cred ca mai are cineva pretentii de la ‘liberalismul’ PNL. Pana acum, am vazut ca nu e deloc liberal. Statul a tot crescut cu fel si fel de sinecuri, infiintari de agentii noi si programe de miliarde de stat. Macar de un lucru daca s-ar fi tinut si tot ar fi fost ceva: sa nu introduca taxe noi.

Dar ce sa vezi, in timp ce premierul clama asta pe toate posturile ca nu introduce taxe noi si nu mareste taxele, ministrul culturii pregatea un proiect de lege care facea exact asta: introducea o noua taxa.

In Romania vom avea, deci, o noua taxa. O taxa de 4% pe abonamentele de Netflix, de fapt asupra tuturor platformelor de filme si seriale si inca o alta taxa de 3% din pretul filmelor descarcate contra cost.

O sa ne spuna guvernul ca este vorba de o obligatie impusa de o directiva europeana. E fals. Am verificat. Ca de obicei, directiva doar ofera posibilitatea aplicarii unei taxe, iar conducatorii nostri aleg sa ne-o impuna. Cum se aplica directiva in restul Europei? In peste 10 tari nu exista taxa asta. In alte tari, precum Portugalia, Polonia sau Spania, taxa este de 1% sau 1.5%. Cumva, guvernul nostru care isi zice in mod mincinos ‘liberal’ considera ca pentru Romania este mai potrivita o taxa de 4 ori mai mare.

Romania are deja una din cele mai mari poveri fiscale pe munca, mai ales pe salariile mici. Statul ia aproape jumatate din venitul unei persoane prin taxe si impozite. Si nu se opreste la asta, mai culege din munca noastra si alte taxe cum ar fi TVA si accize. Singurul lucru care lipsea era sa ne taxeze si relaxarea de la sfarsitul saptamanii.

O sa ne spuna ca de fapt nu taxeaza cetatenii, ci platformele de film. E fals. De unde vin banii pentru taxa aceasta? Tot de la clientii care platesc, evident. Si ghiciti unde se duc? Fix la celebrul si netransparentul Fond Cinematografic al Centrului National de Cinematografie. Cel din vizorul DNA pentru fraude de milioane de euro

Din pacate, asta inteleg politrucii din Romania prin ‘liberalism’: un stat tot mai mare din munca unui roman tot mai saracit”, a transmis Nasui.

Florin Citu a declarat marti ca PNL nu va creste taxe in perioada urmatoare, lucru pe care partidul il sustine cu fermitate. El a mai spus ca niciun sistem de impozitare care va duce la cresterea taxelor nu va fi accepat de liberali, intrebat despre ideea PSD de impozitare progresiva.

„De principiu, PNL a comunicat si aseara care sunt elementele importante pentru noi si aici nu vom creste taxe in perioada urmatoare, ceea ce noi sustinem ferm. Nu a fost pusa pe masa rediscutarea. Niciun sistem de impozitare care va duce la cresterea taxelor nu va fi acceptat”, a afirmat Florin Citu, intrebat marti la Parlament daca PNL sustine ideea social-democratilor a impozitarii progresive.

Mai mult despre:

Comentarii: