Ciuca a confirmat, intram in valul 5 fara certificat verde. Chiar si Rafila se plange, insa PSD rastalmaceste totul in mod politicianist

politica

Masura introducerii certificatului verde la locul de munca nu va fi adoptata de Guvern pana la sfarsitul acestui an, a declarat, miercuri, la Horezu, in judetul Valcea, premierul Nicolae Ciuca. PSD a blocat adoptarea certificatului verde, venind cu diferite pretexte, ba sa fie adoptat de Ciuca prin asumarea raspunderii, ba sa nu se aplice la locul de munca.

Intrebat daca Guvernul ar putea introduce certificatul verde pana la sfarsitul acestui an, Ciuca a explicat: „Daca va referiti la saptamana aceasta, nu cred ca va fi adoptat”.

Totodata, seful Executivului a spus ca Parlamentul este cel care ar urma sa ia o masura in privinta certificatului verde la locul de munca, insa a amintit ca deja Legislativul este in vacanta.

„Exista o ordonanta de urgenta in Parlament si un proiect de lege in Parlament. Ca atare, pana ce nu se finalizeaza unul dintre ele, decizia a ramas sa fie luata in functie de situatie si, in functie de situatie, vom proceda in asa fel incat ceea ce exista ca masuri in momentul de fata sa poata fi aplicate. In fiecare zi discut cu ministrul Sanatatii tot ceea ce avem de facut astfel incat sa putem sa pregatim intreg sistemul sanitar pentru a face fata noului val si, desigur, exista si masurile concretizate intr-un plan”, a afirmat Ciuca.

Premierul a fost prezent, miercuri, la ceremonia de comemorare a 88 de ani de la moartea marelui om politic liberal Ion Gheorghe Duca, desfasurata la Horezu.

Chiar si ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, s-a plans miercuri ca nu a fost adoptat certidicatul verdesi si-a exprimat  speranta ca in perioada urmatoare sa existe o decizie la nivel politic pentru adoptarea certificatului electronic COVID, prin care s-ar evita un ‘lockdown’, inchiderea scolilor si un numar mare de decese cauzate de infectia cu SARS-CoV-2.

„Din pacate, o masura care sa incetineasca transmisia, respectiv utilizarea acelui certificat COVID – noi l-am elaborat, dar, cum bine stiti, el nu a fost adoptat – este o masura pe care am fi vrut sa o luam, chiar daca temporar, in Romania, incat sa putem sa gestionam mai bine acest val cinci. Ramane de vazut daca in perioada urmatoare va exista o decizie politica, care sa poata sa duca la adoptarea unui astfel de document, incat sa evitam trei lucruri majore (…) pe care eu, personal, cat si colegii mei, ca oameni de sanatate, doresc sa le evite”, a spus Rafila la Ministerul Sanatatii.

Alexandru Rafila vrea ca autoritatile sa aiba la dispozitie toate instrumentele pentru gestionarea valului cinci al pandemiei, al carui debut poate fi considerat atunci cand rata de infectare depaseste unu la mie.

„In primul rand, dorim sa evitam un lockdown, care ar afecta foarte serios viata economica a tarii, dorim sa evitam inchiderea scolilor – intotdeauna am militat pentru mentinerea scolilor deschise, sigur, in conditii de siguranta pentru elevi si pentru personalul didactic – si, bineinteles, ceea ce ne preocupa cel mai mult, este vorba despre un numar cat mai mare de decese, reducerea numarului de decese este esentiala si trebuie sa avem la dispozitie toate instrumentele pentru ca acest lucru sa poata fi realizat si in tara noastra”, a mai spus ministrul Sanatatii.

In replica, PSD a emis un comunicat de presa politicianist in care a sustinut ca „cetatenii nu mai sunt considerati adversari, ci parteneri”.

”Noua abordare pune in primul rand accentul pe informarea si sprijinirea cetatenilor si abia apoi pe restrictii si sanctiuni. Cetatenii nu mai sunt considerati adversari, ci parteneri ai autoritatilor sanitare in lupta cu pandemia. Ministerul Sanatatii va oferi ghiduri informative si asistenta pentru persoanele infectate, dar si pentru personalul medical implicat in tratarea pacientilor covid”, anunta PSD.

”Nu in ultimul rand, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila isi respecta promisiunea de a asigura predictibilitatea actiunilor Ministerului Sanatatii prin organizarea unor grupuri de dialog cu reprezentantii cultelor, ai mediului de afaceri si ai sindicatelor, pentru analizarea din timp a solutiilor propuse pentru combaterea pandemiei”, se mai afirma in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: