news

Ciuca anunta rezolvarea crizei facturilor la gaz. Un milion de facturi gresite vor fi refacute, preturile la energie si gaz vor fi plafonate de la 1 februarie

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat, luni seara, dupa sedinta coalitiei, ca s-a ajuns la un acord, astfel incat sa existe o plafonare a preturilor la energie si gaz, de la 1 februarie. De asemenea, limitele in care trebuie sa se incadreze consumatorii vor fi majorate, iar facturile care au fost emise gresit vor fi refacute.

”Am reusit sa ajungem la un acord, astfel incat la energie plafonul sa scada de la 1 leu la 0,8 lei/kw. De asemenea, limita consumului sa creasca de la 300 la 500 de kW pentru care se calculeaza acest pret. Practic, reiese o compensare de 0,291 lei/ kW, ceea ce va insemna ca la consumatori se va percepe 0,68 bani/kW”, a declarat, luni seara, Nicolae Ciuca.

Acesta a precizat ca, de asemenea, pentru IMM-uri, pentru consumatorii mari, non-casnici va fi plafonat pretul la 1 leu/kW.

”La gaz, plafonul va scadea de la 0,37 la 0,31 lei/kW, iar limita de consum pentru 5 luni de zile va creste de la 1.000 la 1.500 de kW. De asemenea, se va aplica un discount de 40 la suta, de la 33 la 40 la suta, asigurandu-se astfel un pret de 0,221 lei/kW”, a mai precizat premierul.

”Am luat decizia ca toate facturile emise gresit sa fie stornate si retrimise, fara ca oamenii sa fie debransati sau sa plateasca penalitati”, adaugat premierul, explicand ca este vorba de aproximativ un milion de facturi gresite, informeaza news.ro.

Potrivit acestuia, masurile se aplica de la 1 februarie, pana la data de 31 martie, perioada in care se va face si o analiza la finalul careia vor fi facute noi propuneri.

Nicolae Ciuca a precizat ca este o plafonare a pretului, intrucat nu se renunta la liberalizare.

Intrebat despre impactul acesti masuri, premierul a precizat: ”Calculul pe care l-am facut in aceasta seara, impactul pentru cele doua luni de zile este de aproximativ 3 miliarde de lei”.

Nicolae Ciuca a explicat ca, marti dimineata, va exista si o discutie cu furnizorii si cu distribuitorii si, in functie de aceasta intalnire, vom fi stabilite si celelalte elemente de detaliu tehnic care vor fi cuprinse in Ordonanta Guvernului.

Actul normativ va fi proovat cel mai tarziu saptamana viitoare.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Scripcaru sau Coliban? Sondaj PSD-ist la Brasov, cine ar castiga alegerile pentru Primarie. PSD il sustine pe fostul primar penal George Scripcaru

Presedintele PSD Brasov, Marius Dunca, a anuntat joi ca organizatia sa a realizat un sondaj…

3 ore ago

SUA testeaza o drona supersonica pentru a concura cu China. Beijingul sustine ca a ajuns la Mach 16 – Video

Compania americana Venus Aerospace a anuntat ca a testat cu succes un motor cu detonare…

3 ore ago

Barbati deghizati in femei au talharit bucuresteni atrasi de anunturi pe site-uri de escorte

Caz mai putin obisnuit de talharie in Capitala. Mai mjulti barbati deghizati in femei au…

4 ore ago

Batalia pe cipuri. Presedintele Xi i-a transmis premierului olandez: „Nicio forta nu poate opri avansul tehnologic al Chinei”

Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi oprit, i-a spus presedintele chinez Xi Jinping premierului…

3 ore ago