Ciuca n-a luat niciun ministru PSD cu el la Bruxelles. A plecat numai cu ministri PNL, intalniri cu cei mai inalti oficiali ai UE

politica

Premierul Nicolae Ciuca efectueaza, miercuri si joi, o vizita oficiala la Bruxelles, fiind insotit doar de ministri PNL, fara niciun pesedist. El are intrevederi cu omologul sau belgian Alexander De Croo, presedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, presedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, precum si cu secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Din delegatia condusa de prim-ministru fac parte ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Cu acest prilej, vor fi semnate mai multe documente: Acordul bilateral de cooperare intre Centrul Belgian de Cercetari Nucleare si Institutul National de Cercetare, Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei (IFIN-HH), Memorandumul de intelegere referitor la cooperarea in domeniul nuclear intre Regia Autonoma Tehnologii pentru Energia Nucleara (RATEN) si Centrul Belgian de Cercetari Nucleare (SCK CEN).

La intalnirea cu Ursula von der Leyen, cei doi au discutat despre aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, stadiul indeplinirii recomandarilor in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si al implementarii Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

De asemenea, au fost abordate temele legate de raspunsul Uniunii Europene la razboiul Rusiei in Ucraina si Republica Moldova.

„Guvernul Romaniei apreciaza sustinerea Comisiei Europene pentru extinderea Spatiului Schengen si contributia esentiala la avansarea calendarului privind aderarea Romaniei, care a cunoscut o noua dinamica in ultimele luni. Concluzii foarte bune ale recentei misiuni de evaluare confirma pregatirea tarii noastre cu privire la acquis-ul Schengen si ne aduce mai aproape de indeplinirea acestui obiectiv de tara”, a afirmat premierul Nicolae Ciuca, potrivit unui comunicat al Executivului.

Premierul a mentionat stadiul adoptarii pachetului noilor legi ale justitiei, subliniind ca progresul din ultimele luni este o buna baza pentru un raport MCV pozitiv din partea Comisiei Europene.

Seful Executivului a dat asigurari cu privire la angajamentul Guvernului Romaniei pentru implementarea coerenta si cuprinzatoare a tintelor si jaloanelor asumate prin Planul National de Redresare si Rezilienta. Referitor la tintele si jaloanele care mai trebuie indeplinite, premierul a exprimat disponibilitatea continuarii discutiilor tehnice cu reprezentantii Comisiei Europene, pentru inchiderea lor la termen. El a aratat ca sunt in curs de pregatire propuneri de ajustare a Planului, atat in contextul RePower EU – care prioritizeaza raspunsul la criza energetica, dar si al economiilor necesare urmare modificarii valorii grantului alocat Romaniei.

„Aceste ajustari vor fi operate fara a fi afectata mentinerea concentrarii pe obiectivele de tranzitie digitala, ecologica si consolidarea rezilientei”, arata sursa citata.

Nicolae Ciuca a mentionat ca sunt importante si ajustari ale unor tinte si jaloane pentru a raspunde nevoilor actuale. El a aratat ca Romania va insista si va continua discutiile cu Comisia asupra jaloanelor legate de reforma sistemului de pensii, inclusiv pe inlocuirea plafonului de 9,4% din PIB cu un alt mecanism de referinta, pe mentinerea in rezerva a productiei de energie bazata pe carbune si pe ajustari ale unor proiecte de infrastructura de transport.

Premierul a subliniat importanta acordarii de catre Uniunea Europeana a unui sprijin consistent pentru Republica Moldova, in particular prin ajutoare financiare nerambursabile, masuri suplimentare de facilitare a accesului pe piata UE a produselor din aceasta tara si eliminarea tarifelor de roaming.

Seful Executivului a reiterat angajamentul Romaniei pentru sustinerea Ucrainei, inclusiv prin sprijinirea si integrarea refugiatilor, respectiv a tranzitului de cereale. Totodata, a notat cu satisfactie recunoasterea de catre presedintele Comisiei Europene a eforturilor autoritatilor si cetatenilor romani pentru sprijinirea si integrarea refugiatilor din Ucraina, respectiv sustinerea consistenta a tranzitului de cereale din Ucraina.

Nicolae Ciuca se va intalni si cu Manfred Weber, presedintele Grupului PPE din Parlamentul European.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: