Ciuca s-a instalat deja la Palatul Victoria fara sa fie votat de Parlament. Biroul de presa al Guvernului lucreaza pentru „premierul desemnat” Ciuca

politica

Biroul de presa al Guvernului a transmis, sambata, ca Nicolae Ciuca a discutat cu Marcel Ciolacu, cei doi convenind ca negocierile politice dintre cei doi sa aiba loc dupa finalizarea Programului de guvernare. Este ciudat ca biroul de presa emite astfel de comunicari in conditiile in care Ciuca nu a fost votat inca in functia de prim-ministru. Biroul de presa al Guvernului nu a transmis astfel de comunicari cand premier desemnat a fost Dacian Ciolos.

Premierul desemnat Nicolae Ciuca, impreuna cu echipa de experti ai Partidului National Liberal si cu reprezentantii Uniunii Democrate Maghiara, condusi de Hunor Kelemen, au continuat, sambata, lucrul la programul de guvernare, pentru actualizarea si compatibilizarea acestuia, mentioneaza o informare transmisa de catre reprezentanti de relatii cu presa ai Guvernului.

Potrivit sursei citate, impreuna cu presedintele PNL, Florin Citu, a avut loc o consultare cu reprezentantii minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, pentru a conveni liniile de colaborare in programul de guvernare si de sustinere parlamentara.

Totodata, in aceasta dupa-amiaza, premierul desemnat a avut o convorbire telefonica cu presedintele PSD Marcel Ciolacu, in care s-a convenit ca negocierile politice dintre cei doi sa aiba loc dupa finalizarea Programului de guvernare, precum si dupa analizarea celor zece masuri urgente propuse de PSD, mai precizeaza informarea mentionata.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut, sambata, o convorbire telefonica cu prim-ministrul desemnat, Nicolae Ciuca, caruia i-a solicitat un plan concret de masuri pe termen scurt pentru gestionarea pandemiei, precum si includerea in programul de guvernare a celor 10 masuri urgente propuse de PSD in domeniul sanitar, economic si social.

Potrivit unui comunicat transmis sambata de conducerea PSD, „in cadrul discutiei, presedintele Marcel Ciolacu a subliniat ca prioritatea absoluta a oricarui Guvern trebuie sa fie gestionarea eficienta a pandemiei, astfel ca i-a solicitat premierului desemnat un plan concret de masuri pe termen scurt pentru reducerea infectarilor si a deceselor cauzate de COVID-19”.

„De asemenea, presedintele PSD i-a transmis prim-ministrului desemnat ca asteapta programul de guvernare pana in februarie 2022, dar si masurile pentru stoparea declinului economic. In acest sens, presedintele Marcel Ciolacu i-a cerut premierului desemnat sa includa in programul de guvernare cele 10 masuri urgente propuse de PSD in domeniul sanitar, economic si social”, relateaza comunicatul social-democratilor.

O discutie mai aprofundata pe marginea programului de guvernare, a planului sanitar si a masurilor economice urmeaza sa aiba loc in cadrul unei intalniri care va fi stabilita in zilele urmatoare, mai mentioneaza sursa citata.

Intrebat, sambata, de ce a impus termenul de 1 februarie, Marcel Colacu a explicat: ”Noi vorbim de un armistitiu politic ca sa depasim situatia pandemiei si a problemelor din energie. Nu s-a vorbit niciodata despre investirea unui guvern pe urmatorii 3 ani de zile”.

”Eu nu cer nimanui sa imi promita nimic. Eu am spus foarte clar: in cazul in care PSD decide sa sustina un guvern minoritar, acest lucru nu se poate face decat pe o perioada limitata de timp. Cel mult pana la 1 februarie. Cred in continuare ca Romania nu are nevoie in acest moment de un guvern minoritar. Romania are nevoie de un guvern stabil prin ce criza trece, ce rascruce de drumuri e in acest moment Romania”, a adaugat liderul PSD.

Intrebat daca ar putea PSD sa intre la guvernare, Ciolacu a precizat ca nu s-a discutat acest aspect deocamdata.

”Sa vedem care este programul de guvernare, care sunt masurile, daca pot fi incadrate cele 10 masuri ale PSD si care sunt timpii de implementare ale acestor masuri, fiindca nu vorbim de politica, ci de prioritatile romanilor. Acum suntem in cu totul si cu totul alta logica”, a mai afirmat Ciolacu.

Citeste si: Ciolacu, acum 2 saptamani: „Sa persistam in prostie? Ma vedeti pe mine votand un guvern minoritar PNL? Ar fi o tampenie”

Cele 10 masuri cerute de PSD pentru sustinerea Guvernului Ciuca

Plafonarea preturilor la energie – O scadere imediata a facturilor cu -43% la energie si -23% la gaze naturale, pentru o perioada de 6 luni;

Compensarea facturilor platite de consumatorii casnici si IMM-uri la nivelul din luna decembrie a anului 2020;

Subventionarea gigacaloriei pentru consumatorii din sistemul centralizat la nivelul din luna decembrie a anului 2020;

Aplicarea Legii consumatorului vulnerabil, aplicarea normelor metodologice, simplificare si debirocratizare;

Cresterea alocatiilor pentru copii – cu 40,2% pentru copiii cu varste intre 2-18 ani si cu 40,5% pentru copiii intre 0-2 ani si cei cu handicap;

Cresterea salariului minim, treptat, cu pana la 3.000 de lei pentru cei cu studii superioare si cu pana la 2.740 lei pentru cei fara studii superioare, pana in ianuarie 2022;

Cresterea pensiilor, conform Legii 127/2019;

Gestionarea pandemiei (vaccinare + testare), suplimentarea cu 1.500 de paturi ATI in decursul al 30 de zile, crsterea stocurilor de urgenta si atragerea personalului medical;

Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) – adoptarea sistemului de implementare;

Alocarea fondurilor la nivel local – pentru finalizarea investitiilor cu fonduri UE si pentru functionarea autoritatilor locale.

Mai mult despre: ,

Comentarii: