politica

Ciuca si Ciolacu anunta noile masuri de austeritate: „Inghetarea angajarilor la stat”

Presedintele PNL, premierul Nicolae Ciuca, a anuntat luni ca a decis, impreuna cu partenerii de coalitie, reducerea cu 10% a cheltuielilor ministerelor si inghetarea angajarilor la stat, tinandu-se cont ca invatamantul si sanatatea au, in continuare, nevoie de personal.

„Am incheiat, impreuna cu partenerii de coalitie, discutiile pe masurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Am decis sa reducem cu 10% cheltuielile ministerelor la bunuri si servicii, sa oprim achizitiile de autovehicule, de mobilier, precum si alte cheltuieli neesentiale ale institutiilor publice. Vom ingheta angajarile la stat, bineinteles tinand cont ca invatamantul si sanatatea au, in continuare, nevoie de personal”, a scris Ciuca, luni, pe Facebook.

El arata si ca s-a stabilit ca este necesara o reducere la jumatate a numarului consilierilor din cabinetele demnitarilor din aparatul guvernamental.

De asemenea, premierul anunta ca in sedinta coalitiei s-a decis introducerea lantului scurt de aprovizionare, un sistem cu beneficii de ordin economic, social, de mediu si de sanatate.

„Mai precis, in acest circuit activitatea economica se desfasoara in zona de productie sau in vecinatatea acesteia si se realizeaza prin mijloace ecologice si sustenabile de productie agroalimentara. Concret, prin aceasta masura vanzarea se va face de la un fermier la un consumator prin implicarea unui numar cat mai redus de intermediari. In plus, entitatile publice care desfasoara activitati de alimentatie publica (cantine scolare, unitati militare, cantine spitalicesti etc.) vor achizitiona alimente din vecinatate, conform unor reguli bine stabilite”, a mai scris Nicolae Ciuca.

Un anunt similar a facut anterior si Marcel Ciolacu.

„Taiem de la demnitari si ajutam fermierii romani! Vom reduce la jumatate numarul consilierilor de la cabinetele demnitarilor, in timp ce sprijinim achizitiile de alimente de la producatorii romani pentru toate institutiile publice din Romania!

Fie ca vorbim de hrana din spitale, de programele destinate elevilor in scoli, mancarea pentru batranii si copiii institutionalizati – toate institutiile publice vor cumpara doar produse romanesti de calitate. Principiile ”lantului scurt de aprovizionare” vor fi introduse in ordonanta de urgenta pe care Guvernul o va adopta in aceasta saptamana. Fermierii romani trebuie sprijiniti in mod direct de stat, la fel cum oamenii din aceasta tara trebuie sa aiba acces la produse bune si proaspete!

In acelasi timp, ma bucur ca am convenit ca impreuna cu premierul Nicolae Ciuca sa luam o serie de masuri de reducere a cheltuielilor in zona publica. Si vom incepe chiar de la cabinetele demnitarilor, unde numarul consilierilor va fi redus la jumatate!

De asemenea, vor fi luate masuri care vor duce la o economie de peste 5 miliarde de lei la buget, dupa cum urmeaza:

– Reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri si servicii cu exceptia achizitiilor necesare in sanatate si educatie;
– Stoparea achizitiilor de masini, mobilier si birotica, cu exceptia celor pe fonduri europene;
– Stoparea angajarilor la stat;
– Prezenta in maximum doua consilii de administratie a unei persoane, in conformitate cu recomandarile OCDE si jaloanelor din PNRR;
– Limite lunare de cheltuieli pentru fiecare minister in parte, stabilite de Ministerul Finantelor;

Aceste masuri alaturi de cele de reducere a cheltuielilor pe fiecare minister in parte vor aduce o economie insemnata la buget! Astfel ca vor ramane mai multi bani pentru investitii si pentru sprijinirea economiei”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Institutiile de stat trebuie sa ia masuri pentru scaderea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri si servici, iar ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu exceptia posturilor unice, va fi suspendata, potrivit Ordonantei privind unele masuri fiscal-bugetare publicata luni de Ministerul Finantelor.

De asemenea, proiectul prevede reducerea cu 50% a numarului de posturi aferente cabinetelor constituite la nivelul functiilor de demnitate publica din cadrul administratiei publice centrale.

„Conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare si subordonare, au obligatia de a dispune masurile necesare, in vederea reducerii cu 10% a cheltuielilor aprobate pe anul 2023 la titlul „Bunuri si servicii”, exclusiv sumele nerepartizate, in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (5) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare”, se arata in documentul citat.

In primul trimestru al anului 2023, la cheltuielile cu bunuri si servicii la nivelul bugetului general consolidat au fost efectuate plati in suma de 17, miliarde lei, in crestere cu 17,2% fata de aceeasi perioada a anului 2022.

Prin proiectul de act normativ se propune ca Guvernul sa aprobe lunar limite de credite de angajament si credite bugetare, pentru ordonatorii principali de credite finantati integral de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale.

Totodata, autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare si subordonare, inclusiv activitatilor finantate integral din venituri proprii infiintate pe langa acestea, li se interzice achizitionarea, preluarea in leasing sau inchirierea de autoturisme, mobilier si aparatura birotica.

Pe de alta parte, in acest an se va suspenda ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu exceptia posturilor unice.

„Prin exceptie, in cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat in sedinta Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile si autoritatile publice, cu justificarea necesitatii si cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate cu aceasta destinatie in buget, respectiv prin memorandum aprobat in sedinta Guvernului, initiat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din institutiile publice locale. Pentru posturile pentru care s-a desfasurat proba scrisa a concursurilor sau examenelor sau, dupa caz, proba practica, anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se pot continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor in vigoare la acea data”, se precizeaza in proiectul citat.

Referitor la evolutia numarului de posturi ocupate in autoritatile si institutiile publice indiferent de modul de finantare si subordonare, acesta a crescut cu 9.081 posturi in martie 2023 comparativ acceasi luna a anului 2022.

Proiectul mai propune ca, in anul 2023, persoanele si durata activitatii desfasurate in regim de telemunca sa se stabileasca de catre conducatorii autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare si subordonare, nemaifiind necesar acordul angajatilor.

De asemenea, angajatii din cadrul autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de subordonare si de finantare, vor putea exercita cel mult doua mandate de membru al consiliului de administratie si/ sau de membru al consiliului de supraveghere in intreprinderi publice al caror sediu se afla pe teritoriul Romaniei.

In ceea ce priveste sumele necesare pentru achitarea cererilor de decontari ale furnizorilor de energiei, proiectul prevede ca, in cazul in care banii asigurati din Fondul de Tranzitie Energetica nu sunt suficienti, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Ministerul Energiei, sa poata aloca, din bugetul propriu, fonduri pentru plata acestora.

In nota de fundamentare care insoteste proiectul se aminteste faptul ca din aprilie 2020 Romania se afla in procedura de deficit excesiv (PDE), intrucat deficitul bugetar (in termeni ESA) a depasit in 2019 pragul de 3% din PIB stabilit in cadrul Pactului de Stabilitate si Crestere (PSC). In iunie 2021, Consiliul a emis o recomandare Romaniei pentru a pune capat situatiei de deficit excesiv pana cel tarziu in 2024, stabilind tintele de deficit ESA la 8% din PIB pentru 2021, 6,2% din PIB pentru 2022, 4,4% din PIB pentru 2023 si 2,9% din PIB pentru 2024.

„Incepand cu anul 2021, deficitul bugetar a intrat pe o traiectorie de ajustare in linie cu recomandarea Consiliului, dar se afla inca la un nivel foarte ridicat. Atingerea tintelor de deficit pentru perioada 2023-2024 contribuie in acelasi timp la diminuarea dezechilibrelor macroeconomice – scaderea inflatiei, implicit a ratelor dobanzilor, a deficitului comercial si de cont curent al balantei de plati, precum si la stabilitatea cursului valutar”, subliniaza autoritatile de la Bucuresti.

In plus, necesitatea mentinerii angajamentului de consolidare fiscala si in perioada urmatoare reprezinta o conditie pentru absorbtia fondurilor europene din cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta (MRR). Astfel, regulamentul european privind MRR prevede printre altele ca, daca se constata ca un stat membru nu a implementat masurile eficiente pentru corectarea deficitului excesiv (cu exceptia cazului in care este identificata existenta unei recesiuni economice severe), Consiliul decide, in conformitate cu Tratatul de functionare a UE (TFUE) si la propunerea CE, suspendarea totala sau partiala a platilor din cadrul MRR.

„Adoptarea masurilor care sa asigure continuarea ajustarii deficitului bugetar este esentiala in contextul in care se prefigureaza o decelerare economica in acest an, in linie cu incetinirea anticipata la nivelul UE – principalul partener comercial al tarii noastre”, se mai arata in document.

Impactul financiar asupra bugetului general consolidat al masurilor prevazute in proiect va fi, in 2023, de plus 5,33 miliarde lei, se mai precizeaza in Nota de fundamentare.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

7 ore ago

Constanta: Un copil de 9 ani a cazut intr-o fantana fara apa. Doi adulti au incercat sa-l scoata si nu au mai putut iesi nici ei. Pompierii i-au salvat pe toti trei

Pompierii din cadrul ISU Dobrogea au intervenit, luni, in localitatea Mireasa din judetul Constanta, unde…

7 ore ago

Donald Tusk: Noua persoane arestate sub suspiciunea de sabotaj in numele serviciilor de informatii ruse

Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca noua persoane au fost arestate sub suspiciunea de…

7 ore ago

706 de persoane cu numele Kyle s-au reunit in Texas. Nu a fost suficient pentru un record mondial

O incercare a orasului Kyle, Texas, de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare…

7 ore ago

SUA spun ca Iranul a cerut ajutor dupa accidentul de elicopter in care a murit presedintele tarii, Ebrahim Raisi. Alegeri pe 28 iunie

Autoritatile iraniene au convenit sa organizeze alegerile prezidentiale pe 28 iunie, dupa moartea presedintelui Ebrahim…

7 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

7 ore ago