Ciuca si Ciolacu au fost azi in secret in Ucraina, nu l-au mai luat si pe Citu. Ciolacu: „Am fost sa vad, la Irpin si Borodianka, distrugerile comise de armata rusa”

politica

Premierul Nicolae Ciuca a efectuat, marti, o vizita de lucru in Ucraina, la Kiev, pe parcursul careia a fost insotit de presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, si de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, anunta Guvernul. Ciolacu anuntase recent ca va merge in Ucraina impreuna cu Florin Citu.

Potrivit unui comunicat de presa, premierul Romaniei a fost primit de presedintele Volodimir Zelenski si a avut intrevederi cu prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, si presedintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.

Programul vizitei a inclus vizitarea localitatilor Borodianka si Irpin, din proximitatea capitalei Kiev, puternic afectate de agresiunea ilegala, neprovocata si nejustificata a Rusiei asupra Ucrainei, informeaza Executivul de la Bucuresti.

„Am fost onorat sa il intalnesc astazi, la Kiev, pe presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. L-am asigurat de sprijinul deplin al Romanei in eforturile de a opri agresiunea ilegala si imorala a Rusiei, atrocitatile umane si distrugerile materiale suferite de aceasta tara.

L-am asigurat pe presedintele Zelenski ca Romania sprijina, in aceste momente dificile, derularea unei investigatii internationale care sa traga la raspundere pe cei vinovati de comiterea de crime internationale, inclusiv prin contributia financiara voluntara recenta, decisa de Guvernul Romaniei, catre Fondul fiduciar al Curtii Penale Internationale.

Comunitatea romana din Ucraina si cea ucraineana din Romania sunt veritabile punti de legatura intre societatile noastre. Etnicii romani sunt buni cetateni ai Ucrainei. Asigurarea deplina a respectarii drepturilor identitare ale etnicilor romani, inclusiv a celor lingvistice, va face ca societatea ucraineana sa devina mai puternica.

Totodata, am transmis presedintelui Zelenski ca sprijinim aspiratiile Ucrainei de integrare in Uniunea Europeana si l-am felicitat pentru transmiterea raspunsului la prima parte a chestionarului de aderare”, a scris Ciuca pe Facebook.

„Am fost, in a treia zi de Paste, in #Ucraina pentru a-mi exprima solidaritatea cu un popor, din care fac parte si numerosi etnici romani, un popor greu incercat, care nu a cunoscut linistea nici macar cu ocazia celei mai importante sarbatori a crestinitatii.

Am avut convorbiri cu presedintele Volodimir Zelenski, cu premierul Denys Shmyhal si cu presedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk. Mai mult, am fost sa vad, la Irpin si Borodianka. distrugerile comise de armata rusa.

In cadrul discutiilor cu oficialii ucraineni, am transmis doua mesaje majore:

1. Romania vrea sa fie principalul hub de stabilitate si securitate in regiune si, astfel, sa ne implicam activ in procesul de reconstructie a Ucrainei, dupa razboi, atat la nivel guvernamental, cat si cu firme romanesti. Mai mult, Porturile Constanta si Galati trebuie sa fie principalele puncte strategice de legatura intre cele doua tari, intre Ucraina si Europa, dar si cu restul lumii.

2. Am sustinut ca, in procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de romani din aceasta tara trebuie sa ajunga sa beneficieze de toate drepturile de care se bucura minoritatile din statele membre ale Uniunii si din Romania – acesta fiind un proces firesc pe care l-a parcurs orice stat in procesul de aderare”, a transmis Ciolacu pe Facebook.

Comentarii: