Ciudata situatie a reluarii proceselor lui Dragnea si Tariceanu: „Judecatoarea le-a dat un ajutor formidabil celor pe care-i judeca”

news

Pensionarea judecatoarei Ana Maria Dascalu reprezinta o gura de aer pentru cele mai grele dosare aflate acum pe masa magistratilor, cele ale lui Dragnea, Tariceanu, Gabrile Oprea si Sebastian Ghita. Inevitabil, intrebarile au inceput sa apara: de ce Maria Dascalu s-a pensionat tocami acum, cand procesele lui Dragnea si Tariceanu se apropiau de final? In noile conditii, judecata se reia de la zero, astfel incat cei doi castiga inca un an.

Jurnalistul Grigore Cartianu a sintetizat intreaga situatie, subliniind ca „increderea in justitie se prabuseste catastrofal” in urma acestei situatii.

„Tare ciudata pensionarea judecatoarei Ana Maria Dascalu! Dintr-un foc, a pulverizat dosarele unor gusteri grei:

* Liviu Dragnea – dosarul angajarilor fictive din Teleorman;
* C. A. C. P. Tariceanu – marturie mincinoasa;
* Gabriel Oprea – coloana oficiala (moartea politistului Gigina);
* Sebastian Ghita – mituirea primarului din Ploiesti, Iulian Badescu;
* Dan Sova – spaga primita de la CET Govora.

Toate aceste dosare vor fi refacute de la zero. Munca de pana acum a magistratilor de la Inalta Curte a devenit inutila. Prin pensionarea sa precipitata, Ana Maria Dascalu le-a dat un ajutor formidabil celor pe care-i judeca. Facea parte dintr-un complet de trei, alaturi de Stefan Pistol si Geanina Arghir. de-acum va fi inlocuita de un alt judecator, Constantin Epure.

In varsta de aproape 67 de ani, Ana Maria Dascalu se putea pensiona de la 65 de ani, dar avea dreptul sa judece pana la 70 de ani. Deci, pana in 2020. Dar s-a oprit brusc la 67. De ce a facut-o? Multe putem banui, dar un lucru e sigur: le-a facut un mare serviciu lui Dragnea, Tariceanu, Oprea, Ghita si Sova.

Onoarea de magistrat ar fi obligat-o pe judecatoarea Dascalu sa-si duca la capat dosarele aflate pe rol, apoi sa se pensioneze. Stia care este efectul pensionarii sale subite. Putea cere judecarea cu celeritate a acestor dosare. Puteau fi date termene la o saptamana sau chiar la doua zile.

Dosarul lui Dragnea ar fi ajuns la sentinta in doua-trei termene, la fel si cel al lui Tariceanu. Pana la sfarsitul lunii septembrie, cel putin aceste dosare ar fi putut ajunge la sentinta. Apoi, ele ar fi trecut, spre judecata finala, la completul de 5 judecatori.

Lasitatea, frica sau complicitatea judecatoarei Dascalu provoaca o mare frustrare in societate. Increderea in justitie se prabuseste catastrofal. Pana la reglementarea acestei fisuri procedurale, doar onoarea magistratilor ar putea salva dosarele. Din pacate, onoarea doamnei Dascalu s-a topit in mustata lui Dragnea.

In timp ce noi ne rumegam frustrarea, judecatoarea Dascalu se pregateste sa-si incaseze pensia speciala, pe care cu multa truda vom reusi sa i-o platim”, a scris Cartianu pe pagina sa de Facebook.

Decizia reluarii procesului lui Dragnea a fost luata deoarece, prin pensionarea magistratului, s-a schimbat componenta completului de judecata. Romania a fost condamnata de mai multe ori la CEDO in urma plangerilor depuse de inculpati condamnati de complete de judecata a caror componenta s-a modificat. In aceste conditii, s-a pus problema reluarii procesului, iar avocatii celor implicati au fost de acord.

In 3 octombrie, toti inculpatii trebuie sa se prezinte la termenul de judecata si sa spuna daca recunosc sau nu acuzatiile care li se aduc.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: