Ciudatul „cimitir rusesc” din estul Ucrainei: „Acestea sunt dovezi pe care le-ar putea folosi o curte penala internationala”

externe

Orasul Harkov, din estul Ucrainei, are un „cimitir” special, care aminteste de una dintre cele mai grave pagube provocate de invazia rusa: resturile de rachete folosite impotriva acestui oras si a locuitorilor sai.

Cimitirul are mai mult de 1.000 de rachete, sau parti din ele. Autoritatile locale spera ca acestea pot ajuta la furnizarea de informatii pentru orice caz de urmarire penala impotriva oficialilor si soldatilor rusi. Iar intr-o zi, poate, vor deveni parte a unui muzeu al atrocitatilor din tara.

Cilindrii albastrui sunt aliniati in randuri in functie de marimea lor, formand o priveliste impresionanta, chiar daca socanta din aer, noteaza Voice of America.

Dmitro Ciubenko, purtatorul de cuvant al Procuraturii din regiunea Harkov, a declarat ca rachetele au fost colectate inca de la primele atacuri, iar dupa un timp oficialii au decis sa le organizeze in functie de tip.

„Acestea sunt dovezi pe care le-ar putea folosi o curte penala internationala”, a declarat el in timpul unei vizite la fata locului. El a mentionat ca unii specialisti au venit deja in oras pentru a analiza materialul.

Rachetele, a adaugat el, au fost folosite impotriva unor zone rezidentiale importante, cum ar fi Saltivka de Nord si Oleksiivka. El a precizat ca autoritatile estimeaza ca cel putin 1.700 de persoane au fost ucise de bombardamente, inclusiv 44 de copii, in Harkov si in imprejurimi.

In timpul verii, cladirile din zone precum Saltivka au fost grav avariate. Practic, nu a existat nicio activitate acolo, cu magazinele inchise si apartamentele distruse. Iarna nu a imbunatatit situatia cu nimic.

„Am pierdut totul si nu este deloc clar la ce ne putem astepta in viitor”, a declarat Anna, o rezidenta din Saltivka Nord, care a plecat cu luni in urma si care nu si-a dat numele de familie din motive de securitate.

Ihor Despetko, in varsta de 44 de ani, locuieste inca in Harkov, in ciuda conditiilor.

„Nu exista incalzire in casa mea, (si) din pacate nu va exista pana la sfarsitul iernii”, a spus el, adaugand ca acum tinde sa numeasca zona in care locuieste „cartierul negru”.

Inapoi in „cimitirul” rachetelor, Ciubenko, de la biroul procurorilor, a declarat ca vor pastra rachetele atat timp cat va fi nevoie, astfel incat orice expert sau procuror sa poata lua informatiile de care au nevoie pentru a le folosi ca probe impotriva rusilor.

Si dupa aceea? „Nu stiu ce se va intampla in continuare”, a spus el. „Poate ca vom face un muzeu”.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: