politica

„Ciuma rosie”, ultimul tun. Legea lui Mitraliera a fost adoptata de PSD, ALDE si Pro Romania. Evazionistii post sa scape de puscarie daca platesc amenda

Camera Deputatilor a adoptat, marti, proiectul care modifica Legea de prevenire si combatere a evaziunii fiscale, stabilind ca se poate aplica pedeapsa cu amenda si nu inchisoare in cazul persoanelor acuzate de evaziune fiscala pana la 100.000 de euro care achita integral prejudiciul. Legea a fost initiata de deputatul PSD Catalin Radulescu „Mitraliera” pe vremea in care Dragnea conducea PSD.

S-au inregistrat 195 voturi pentru, 72 impotriva si 19 abtineri. Cei care au votat „pentru” sunt parlamentarii de la PSD, Pro Romania si ALDE. Impotriva au fost cei de la PNL si USR, in timp ce UDMR s-a abtinut.

USR a anuntat ca strange semnaturi pentru a ataca legea la Curtea Constitutionala.

In 19 decembrie 2018 legea a fost adoptata de Camera Deputatilor, iar in data de 21 decembrie 2018 deputati din PNL, PMP si USR au sesizat Curtea Constitutionala care a decis, prin Decizia nr.147/2019, sa accepte obiectiunile de neconstitutionalitate.

Guvernul a transmis ca nu sustine proiectul.

La reexaminarea legii, ca urmare a deciziei CCR, deputatii au adoptat unele amendamente, introducand pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu inchisoarea, in cazul unor infractiuni de evaziune fiscala.

Astfel, potrivit celor adoptate, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi sau cu amenda stabilirea cu rea credinta de catre contribuabil a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensari datorate bugetului general consolidat. Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi sau cu amenda asocierea in vederea savarsirii acestor fapte.

De asemenea, „constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 8 ani si interzicerea unor drepturi, sau cu amenda, urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale: a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile sau in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; c) evidentierea in actele contabile sau in alte documente legale a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale sau evidentierea altor operatiuni fictive; d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor; e) executarea de evidente contabile duble, folosind inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor; f) sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva sau declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; g) substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala”.

In cazul savarsirii unor astfel de infractiuni de evaziune fiscala, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depaseste 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica pedeapsa cu amenda, au stabilit deputatii.

In cazul savarsirii uneia dintre aceste infractiuni, prevazute anterior, „daca in cursul urmaririi penale sau in cursul judecatii, pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adauga dobanzile si penalitatile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseste, facandu-se aplicarea dispozitiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare”. Aceste dispozitii se aplica tuturor inculpatilor chiar daca nu au contribuit la acoperirea prejudiciului, se mai arata in textul adoptat.

„Proiectul ii avantajeaza pe toti evazionistii, inclusiv cei care fura milioane de euro. Vor avea cazierul curat. E o mizerie acest proiect. Vom contesta la CCR. Invit partidele sa-si puna semnatura pe contestatia la CCR”, a spus deputatul Stelian Ion.

Camera Deputatilor este for decizional.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

9 ore ago

Oferta educationala din partea militiei houthi: Studentii suspendati din cauza protestelor la universitatile americane isi pot continua studiile la Universitatea din Sanaa

Militia houthi din Yemen, aliniata cu Iran, care a perturbat transportul mondial pentru a-si manifesta…

11 ore ago

Oficiali ai Hamas si directorul CIA se vor intalni cu mediatorii egipteni pentru a discuta cea mai recenta propunere pentru un armistitiu

O delegatie a gruparii militante palestiniene Hamas se va afla, sambata, la Cairo, a declarat…

11 ore ago

ONU trage un semnal de alarma cu privire la noi legi din Spania care ar putea reabilita epoca Franco

Noile legi propuse de guvernele de coalitie regionala de dreapta si de extrema dreapta din…

11 ore ago

Armata americana anunta ca, din cauza vremii nefavorabile, va asambla debarcaderul pentru Gaza intr-un port israelian

Armata americana a anuntat, vineri, ca intrerupe temporar constructia unui debarcader in largul coastei Gaza…

11 ore ago