Ciuvica si Ciutacu, pusi la punct de Andrei Plesu. Scriitorul a gasit cele mai potrivite caracterizari pentru cele doua personaje TV

analize

Andrei Plesu scrie un nou articol dedicat „marlaniei” in spatiul public din Romania. De data aceasta sunt luati in vizor mai multi cunoscuti analisti si realizatori TV, dar nici politicienii nu sunt uitati.

Intr-un articol publicat pe blogul din Adevarul, Plesu spune despre Mugur Ciuvica (Antena 3) ca este un „analist indispensabil, cvasi inexistent altfel decit printr-o repetitiva proasta dispozitie”, iar despre Victor Ciutacu (Romania TV) ca este caracterizat de „necuviinta, brutalitate si tupeu cras”.

„Un ‘star’ de televiziune se simte ‘ca acasa’ in studioul emisiunii sale si, daca se enerveaza, (ceea ce i se intimpla foarte des) se adreseaza public preopinentilor ca intr-o imbrinceala din spatele blocului: ‘boule!’, ‘dobitocule!’, ‘esti cretinoid!’. Nu conteaza daca, intr-un caz sau altul, batausul cu pricina poate avea dreptate. Conteaza ca se simte indreptatit sa defileze dinaintea tuturor, dupa pofta inimii, in izmene.

Un ‘analist’ indispensabil, cvasi inexistent altfel decit printr-o repetitiva proasta dispozitie, taxeaza scurt spusa unui ‘dusman’: ‘minte ca un porc!’. A devenit cool sa i te adresezi, in presa, presedintelui tarii cu apelativul ‘Nea`Klaus’, sau sa bombani un coleg de blog numindu-l ‘timpit cu diploma’.

Altul ii invita, suveran, pe eventualii sai critici, ‘sa-l pupe in c…’. A face ‘polemica’ a devenit scuza ‘estetica’ pentru a dezlantui necuviinta, brutalitatea, tupeul cras”, scrie Plesu.

Nici politicienii nu sunt uitati de Plesu.

„Politicienii s-au aliniat si ei, in numar mare, la aceasta chermeza porno. Se iau la misto, se insulta grotesc unii pe altii in vazul lumii, dau de pamint cu moderatorii care i-au invitat (e drept ca nici acestia nu ramin mai prejos…), lovesc ”la gioale”, calomniaza vesel, traiesc, bolovanos, intr-o neincetata gherila de periferie.

Apropo de politicieni: nu-mi iese din minte proasta crestere, lipsa de tact, mediocritatea contextuala a unui lider maghiar, care a tinut sa precizeze ca minoritatea pe care o reprezinta nu vrea si nu poate sa participe la sarbatoarea Centenarului. Tot ce a reusit, prin aceasta tifnoasa remarca, a fost sa stimuleze exact retorica nationalista pe care o amendeaza, cind e vorba de ”ceilalti”. Dl Kelemen Hunor, caci despre el este vorba, nu se simte in largul lui sa accepte o sarbatoare nationala, in lipsa oricaror ”realizari” in ultima suta de ani.

Nu cred ca m-am manifestat vreodata ca xenofob, ca mincator de unguri, ca sustinator al nationalismului autohton, mai ales cind el ia forme extreme, sau ridicole. Dar nu pot sa nu observ ca unele ”realizari” am avea de raportat, totusi, pentru a imblinzi exigentele dlui Hunor: de pilda, n-am ezitat sa-l numim ministru al Culturii (2009-2012), dupa ce, mai intii, fusese secretar de stat. Uniunea Scriitorilor din Romania n-a ezitat sa-l premieze, pentru merite literare, in 1995, iar in anul 2000, Presedintia i-a oferit distinctia suprema (”Steaua Romaniei”). Nu s-ar zice ca dl Hunor a fost ”discriminat”, ca minoritar, in toti acesti ani (doar daca nu cumva am vrut sa-l ”asimilam” pe sest, cum facem mereu de la 1918 incoace…).

Pe de alta parte, deputat in Parlamentul tarii de peste 16 ani, dl Hunor are si dinsul, probabil, partea lui de raspundere, daca e sa contabilizam ”realizarile” si esecurile guvernarilor autohtone (cu care, indiferent de culoarea politica, UDMR s-a aliat, de regula, fara prejudecati). L-as invita, deci, fara suparare, sa nu mai stimuleze vrajba dintre romani si nenumaratii maghiari pe care, sunt sigur, nu-i reprezinta. Sa ne lase pe toti sa respiram, prieteneste, acelasi aer, cu bunele si relele lui.

Rindurile de mai sus sunt departe de a epuiza inventarul mirlaniei generalizate care ne insoteste, direct sau subliminal, cu voie, sau fara voie, de dimineata pina seara. Daca tinem la sanatatea noastra spirituala, ar fi cazul sa le acordam cel putin tot atita atentie cita acordam apei contaminate, alimentelor degradate sau falsificate, oxigenarii defectuoase a plaminilor nostri. Ar fi, de asemenea, cazul sa nu uitam ca, pentru intoxicatie intelectuala si morala, pentru decaderea bunelor maniere si a decentei publice nu exista, din pacate, ”Smurd”, nu exista respiratie artificiala, nu exista clinici de recuperare. Mortalitatea e garantata…”, concluzioneaza Plesu in Adevarul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: