Clanul Tudoreilor. Ordonanta de urgenta cu dedicatie pentru fiul lui Tudorel Toader. Ministrul Educatiei: „Nu este o chestiune de care sa fiu foarte incantat“

news

Alexandru Ionut Toader, fiul lui Tudorel Toader, a ajuns sa fie angajat pe perioada nedeterminata in cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi, condusa de Tudorel Toader, in urma unei ordonante de urgenta emisa de guvern in momentul in care Toaderr era ministru al Justitiei.

Astfel, printr-o scurta prevedere strecurata in mod neclar intr-o Ordonanta a Guvernului, Alexandru Ionut Toader a devenit, din angajat temporar, angajat pe perioada nedeterminata pe postul de asistent universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi arata o investigatie publicata de Ziarul de Iasi. Pana si ministrul educatiei de la acea data, coleg cu Tudorel Toader in Guvern, ne spune acum ca „s-a mirat“ atunci de oportunitatea acelei ordonante, si ca a aflat ulterior ca beneficiar a fost fiul colegului sau de Guvern. Mai mult, la nivel national au fost sub 20 de beneficiari. Iar de la Iasi, printre acesti norocosi ai sortii, evident, si Toader jr.

Alexandru Ionut Toader a ajuns in atentia presei in anul 2017, cand acesta candidase cu succes pentru un post temporar, de asistent pe perioada determinata, la Facultatea de Drept, facultate condusa ca decan, multi ani, de tatal sau, Tudorel Toader. Cum rectorul Toader era suspendat, fiul sau a putut concura legal la concurs, avand diploma de doctor in Drept, singura cerinta majora pentru a se putea inscrie la concurs, si obtinand 8,60 la proba scrisa, 9,40 la proba practica si 9,60 la dosarul de concurs. Acesta a fost admis cu 9,24, fiind singurul candidat inscris pentru singurul post de asistent pe perioada determinata la Facultatea de Drept.

Desi prevederile Codului de Etica nu sunt cu titlu executiv, nefiind dublate de Legea Educatiei, se ridica insa urmatoarea intrebare: dupa cei trei ani in care Alexandru Ionut Toader era asistent pe perioada determinata, cand trebuia sa sustina concursul pentru a ocupa definitiv postul respectiv, cum va putea el sa sustina aceasta examinare daca tatal sau era intors pe postul de rector? Cum din toamna acestui an urmau sa se fi implinit cei trei ani de „perioada determinata“, „Ziarul de Iasi“ a solicitat universitatii si Facultatii de Drept o serie de informatii in acest sens, iar raspunsul oficialilor de aici a fost, surpriza, ca Alexandru Ionut Toader nu trebuie sa sustina un nou concurs fiindca este deja angajat pe perioada nedeterminata.

In luna august a anului trecut, ministrul Educatiei de la momentul respectiv, Valentin Popa, rectorul Universitatii „Stefan cel Mare“ din Suceava, inainta Guvernului Ordonanta nr.9/2018, care a ajuns sa intre in vigoare in 28 august prin publicarea in Monitorul Oficial. Intre cele peste 20 de modificari ale Legii Educatiei din ordonanta respectiva s-a strecurat si modificarea articolului 294 din lege, de fapt completarea alineatului 5 cu urmatorul text: „Contractul de munca pe perioada determinata dintre o universitate si un asistent universitar, incheiat in baza unui concurs la care au fost indeplinite standardele de ocupare specifice functiei prevazute de art. 301. alin. (1), se transforma in contract de munca pe perioada nedeterminata, conferind calitatea de titular.“

Scurt, fara explicatii sau motivatii. Urmarea: practic, Alexandru Ionut Toader, fost angajat temporar, devine titular de post, pe perioada nedeterminata, de un an de zile, desi abia in toamna aceasta sau la inceputul anului viitor trebuia sa dea din nou concurs pentru a fi cu adevarat titular pe post. Situatia se complica, insa, caci tatal sau redevenise rector, si nu ar mai fi putut. Complicatie care insa, odata cu ordonanta, a fost eliminata discret. „Au fost discutii in universitate inca de atunci, ca a fost o modificare strecurata cu dedicatie. In orice caz, cred ca e cea mai rapida intrare pe post de pe perioada determinata, cel putin de la Facultatea de Drept“, au precizat surse din cadrul facultatii.

„Ziarul de Iasi“ a luat legatura cu Valentin Popa, ministrul de atunci al Educatiei, pentru a intelege care au fost motivele pentru care a luat decizia de a-i face titulari pe asistentii angajati pe perioada nedeterminata in august 2018. Acesta a lasat sa se inteleaga ca nu a fost ideea sa promovarea acelui articol din ordonanta. „Universitatile care au solicitat aceasta chestiune au spus la momentul respectiv ca ar prefera sa se faca aceasta trecere fara sa fie un nou concurs. Nu este o chestiune de care sa fiu foarte incantat, am luat decizia in urma dialogului social, nu a fost un pilon al ordonantei respective. Nu stiam atunci ca a beneficiat si fiul lui Tudorel Toader. Am auzit dupa aceea. Eu personal sunt un adept al acestui gen de intrare in sistem, pe perioada determinata, pentru a vedea daca e capabil, pentru ca ulterior stiti la fel de bine ca mine cat e de greu sa iasa cineva din sistem“, a declarat Valentin Popa, pentru „Ziarul de Iasi“. Fostul ministru a precizat ca au fost cel mult 20 de cazuri in intreaga tara care au beneficiat de modificarile ordonantei respective.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: