Clasarea Dosarului 10 August ar putea fi anulata. Procurorul general anunta ca decizia va fi supusa „controlului ierarhic”

news

Procurorul general Gabriela Scutea a anuntat, miercuri, ca decizia DIICOT de clasare a Dosarului 10 August va fi supusa „controlului ierarhic”.

„Acest dosar, cunoscut sub numele de 10 august, in continuare se deruleaza pentru stabilirea adevarului, pentru elucidarea acuzatiilor si sesizarii formulate din oficiu privind agresiunea ssupra cetatenilor care au participat la protest”, a spus Scutea intr-o scurta declaratie pe scarile Parchetului General.

”Inteleg emotia publica suscitata de acest dosar. Procurorii au obligatia sa administreze probele impartial si complet. Toate actele din dosar vor fi cantarite in cadrul controlului ierarhic”, a anuntat Scutea.

„Am retinut ca ordonanta emisa de DIICOT structureaza doua planuri, acela al unui subiect pasiv-colectiv, care a fost reprezentat de multimea protestatarilor privita ca un intreg, si un plan al subiectilor individuali, in special persoane care au fost agresate dupa ora 23,00, in momentul in care a fost dispersata multimea de oameni din Piata Victoriei. Aceasta ordonanta are 235 de pagini. Din parcurgerea sumara, rezulta ca procurorii au examinat interventia in forta in anumite zone din Piata, au examinat folosirea mijloacelor de dispersare a manifestantilor si au delimitat unele acte care reflecta lipsuri ale organizarii Jandarmeriei in contextul misiunii de ordine publica din Piata Victoriei ca elemente contextuale, si nu elemente de abuz in serviciu. Aici, in paranteza, va mentionez accentul pus in foarte multe pozitii publice pe inscriptionarea sau neinscriptionarea corespunzatoare a castilor purtate de jandarmi si imposibilitatea in acest context de a se efectua o identificare corespunzatoare pe momente de interventie a persoanelor care au exercitat agresiuni”, a adaugat Scutea.

Scutea a refuzat sa spuna daca va infirma ordonanta procurorilor DIICOT: „Haideti sa citim cu totii cele 235 de pagini ale dosarului”.

DIICOT a anuntat, oficial, miercuri ca procurorii au clasat partial Dosarul 10 August, fiind respinse acuzatiile la adresa celor care au comandat represiunea din Piata Victoriei: Sebastian Cucos, Laurentiu Cazan, Mihai Chirica si Ionut Sindile.

O parte din dosar a fost declinat catre Parchetul Militar, urmand sa fie anchetate doar agresiunile comise de unii jandarmi simpli in Piata Victoriei.

„Prin ordonanta din data de 26.06.2020, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus urmatoarele:

1. Clasarea cauzei sub aspectul savarsirii, in forma tentativei, a infractiunii de actiuni impotriva ordinii constitutionale;

2. Declinarea competentei de efectuare a urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunilor de purtare abuziva, abuz in serviciu si neglijenta in serviciu constand in aceea ca ‘in data de 10.08.2018, incepand cu ora 1800, cu ocazia mitingului organizat in zona Piata Victoriei din mun. Bucuresti, au avut loc incidente violente in care au fost implicate fortele de ordine din cadrul Jandarmeriei Romane, in urma carora a rezultat ranirea mai multor persoane’, in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia Parchetelor Militare.

3. Clasarea cauzei sub aspectul savarsirii de catre suspectii maior CAZAN LAURENTIU VALENTIN, comisar sef de politie CHIRICA MIHAI DAN, colonel CUCOS GHEORGHE SEBASTIAN si colonel SINDILE IONUT-CATALIN a infractiunilor de abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva, participatie improprie la fals intelectual participatie improprie la uz de fals, complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva;

4. In vederea aprecierii incidentei in cauza ce a format obiectul dosarului nr. 7475/P/2018 al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a dispozitiilor art.335 Cod procedura penala, respectiv cu privire la extinderea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii de participatie improprie la lovire sau alte violente prev. de art.52 alin.3 Cod penal cu referire la art.193 Cod penal, un exemplar al ordonantei a fost comunicat prim-procurorului acestei unitati de parchet”, anunta un comunicat al DIICOT.

Sebastian Cucos a fost comandant al Jandarmeriei pana pe 15 august 2018, fiind apoi numit de Carmen Dan adjunct al lui Ionut Sindile.

In 21 septembrie 2018, Sebastian Cucos a fost pus sub acuzare de catre procurori pentru complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva in dosarul violentelor de la protestul din 10 august 2018 din Piata Victoriei, alaturi de Catalin Sindile, dar si alaturi de seful Jandarmeriei Bucuresti, maiorul Laurentiu Cazan, precum si alaturi de comisarul-sef de politie Mihai Dan Chirica, secretar de stat pentru relatia cu prefectii din Ministerul Afacerilor Interne.

Dosarul a fost declinat de Parchetul militar catre DIICOT pentru ca procurorii au considerat ca exista elemente de siguranta nationala. La dosar sunt peste 700 de plangeri penale din partea civililor care au fost victime ale batailor si ale inhalarii de gaze lacrimogene, folosite de fortele de ordine din subordinea Ministerului de Interne.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: