Claudiu Manda, desfiintat de un reputat profesor de economie. Cresterea euro, vina exclusiva a guvernelor PSD

analize

Claudiu Manda, coordonatorul campaniei electorale a PSD, sustine ca noua crestere a cursului euro este cauzata de „efectele dezastruoase ale guvernarii PNL”. Profesorul de economie Cristian Paun explica insa limpede ca vina apartine in exclusivitate guvernelor PSD.

„Efectele dezastruoase ale guvernarii PNL”, a scris Manda pe Facebook despre cresterea euro.

Cristian Paun afirma insa ca „deprecierea de azi, si de ieri, este efectul unei politici economice aberante, ilogice si marginala in gandirea economica”, adica marirea „din pix” a veniturilor.

„Leul a luat-o razna cica. Nu a luat-o dar acum aia de erau portavocea stirilor pozitive pentru Dancila & co. trebuie sa isi arate loialitatea. Cainele nu pleaca de la macelarie, nu?

Nu poti creste in inaltime daca te tragi de par. Deprecierea de azi, si de ieri, este efectul unei politici economice aberante, ilogice si marginala in gandirea economica: cresterea prin costuri numita pompos #wageledgrowth, o varianta a marxismului economic si un corolar al keynesismului. O spunem de la inceput, de cand am vazut asta in programul de guvernare. De atunci am spus: inflatie, deficit, depreciere a cursului de schimb.

Argumentele de atunci sunt valabile si astazi caci sunt teoretice: #wageledgrowth => crestere din pix a veniturilor, mai ales salariale (salarii bugetari, salariul minim) => impulsionare artificiala a cererii agregate => productia interna (oferta) nu creste pentru ca bugetarii nu se apuca de productie (sedusi de salariile mai mari), nu pleaca in privat (sunt mai bine platiti la stat) si din privat migreaza multi la stat sau afara + productia interna nu creste pentru ca au crescut costurile prin salariul minim => oferta mai mica interna fata de cererea artificial creacuta genereaza INFLATIE si IMPORTURI mai mari (care au mai temperat din inflatie intr-o prima faza) => diferentialul de inflatie (inflatia la noi mai mare ca in zona Euro) si deficitul comercial pun presiune pe CURSUL DE SCHIMB.

Deprecierea de azi e un fenomen de lunga durata, isi are radacinile in erorile din trecut. E costul platit pentru iluzia ca poti creste daca te tragi de par. E consecinta directa a #wageledgrowth. A unei fracturi logice. Pentru care vom plati toti si nu putin”, arata Cristian Paun pe Facebook.

Cristian Paun este profesor universitar la Academia de Studii Economice din Bucuresti, in cadrul Facultatii de Relatii Economice Internationale, titularul disciplinei de Tehnica platilor si finantarii internationale. Activeaza in domeniul consultantei financiare pe diferite proiecte dezvoltate cu finantare privata sau publica.

Mai mult despre: ,

Comentarii: