Claudiu Manda, pe locul 2 in topul chiulangiilor din Parlamentul European, fiind depasit de un deputat aflat in inchisoare. Sotul Olgutei Vasilescu este acum pe loc fruntas pe lista PSD-PNL la europarlamentare

politica

Claudiu Manda, chiulangiu, europarlamentar, rusine, PSD-PNL, lista, Olguta Vasilescu

Ioannis Lagos, figura neonazista din Grecia, este cel mai mare absent din legislatura 2020-2024, fiind cel care a ratat cele mai multe voturi in Parlamentul European. Dar el are o scuza: a fost condamnat la 13 ani de inchisoare in 2020 pentru ca a condus o organizatie criminala, partidul de extrema dreapta Zorii Aurii, pe care l-a cofondat si pe care il reprezinta in Parlamentul European.

A fost arestat in aprilie 2021, dupa ce Parlamentul i-a ridicat imunitatea, iar acum isi ispaseste pedeapsa intr-o inchisoare greceasca. Anterior, eurodeputatul grec se alesese si cu doua sanctiuni pentru folosirea unui „limbaj abuziv” in discursurile din Parlament.

Deloc surprinzator, acest lucru a facut ca Lagos sa fie in fruntea listei europarlamentarilor care au fost cei mai absenti in acest mandat. El a lipsit la 62% din voturile nominale din plen, potrivit analizei de date a Politico.

Mai surprinzator, insa, este faptul ca Lagos isi desfasoara in continuare activitatea parlamentara din celula sa de inchisoare, depunand intrebari la Comisie si amendamente la legi inca din februarie 2022. Sistemul de vot de la distanta al Parlamentului, instalat pentru a permite camerei sa isi continue activitatea in timpul perioadelor de izolare, i-a permis lui Lagos sa emita unele voturi din inchisoare.

El nu este singurul politician care a trebuit sa lipseasca de la vot in acest mandat pentru ca se afla in inchisoare: Eva Kaili, o alta deputata greaca, si belgianul Marc Tarabella au ratat cateva voturi dupa ce au fost retinuti in legatura cu investigatia Qatargate, o ancheta privind banii pentru influenta. La fel si europarlamentarul italian Andrea Cozzolino, in timp ce se afla in arest la domiciliu in Italia, ca parte a aceleiasi anchete.

In ceea ce priveste voturile lipsa, europarlamentarul social-democrat roman Claudiu Manda a ocupat locul al doilea, ratand 43,6% din voturile din plen, subliniaza Politico. Manda, la randul sau, a fost implicat intr-un proces penal pentru acuzatii de coruptie in 2021, pana cand judecatorii au respins cazul in aceasta primavara. Cu toate ca nu a facut nicio zi de puscarie, Manda n-a catadicsit sa se prezinte la dezbateri prea des. Drept rasplata, el a fost pus din nou pe lista de coalitia PSD-PNL, el fiind pe locul cinci, dupa Tudose, Rares Bogdan, Firea si Dan Motreanu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: