Claudiu Nasui atrage atentia: „Pensiile speciale aproape s-au dublat”. Tinerii pensionari din Politie si Jandarmerie inghit cei mai multi bani

politica

Claudiu Nasui, fost ministru al Economiei, atrage atentia ca pensiile speciale aproape s-au dublat in ultimii ani. El subliniaza ca, pe de alta parte, PNL si PSD refuza sa elimine taxarea muncii pe salariile mici ale romanilor sustinand ca „nu sunt bani”.

„De ce pentru unii se gasesc mereu bani? Pensiile speciale aproape ca s-au dublat in cativa ani de zile. De la niste sume mari au ajuns la sume astronomice. Iar asta luand in calcul doar lunile ianuarie-septembrie ale fiecarui an. Si urmeaza sa explodeze si mai rau, fiindca in curand vor intra si primarii pe lista pensionarilor speciali pe care ii sustinem din banii contribuabililor.

In campania electorala toate partidele clamau ca vor elimina pensiile speciale unul mai repede decat altul. In practica, acum o saptamana PSD si PNL au votat cot la cot impotriva eliminarii pensiilor speciale pentru primari. Asta s-a intamplat in comisia juridica, care nu se desfasoara public. Urmeaza sa se intample la fel in plenul camerei unde ii va vedea intreaga tara, nu ca le-ar pasa.

Domnul Ludovic Orban a tinut si un discurs sa zica cat de napastuiti sunt primarii si cata nevoie de pensie speciala au. Domnul Florin Citu ne-a explicat ca PNL a sustinut pensiile speciale ale primarilor pentru ca vrea sa le desfiinteze pe toate odata, nu asa una cate una. PSD a tacut.

S-a dus campania, s-a dus si promisiunea. In programul de guvernare care va fi supus la vot saptamana asta nici macar nu se mai vorbeste despre pensiile speciale. A disparut total curajul din campania electorala. A ramas doar USR care sa vrea sa le elimine. Acum se vorbeste in termeni din care sa nu se inteleaga nimic concret.

In timp ce unii iau pensie speciala de peste 70.000 de lei pe luna din banii contribuabililor, milioanele de romani platesc jumatate din ce castiga ca sa achite aceste pensii speciale.

Citeste si: Seful Politiei Lugoj a iesit la pensie la varsta de 47 de ani. Va avea o pensie speciala de cel putin 10.000 de lei

Culmea nerusinarii, aceiasi politicieni care ne spun ca baronii locali trebuie sa primeasca si ei pensie speciala, desi in campanie ziceau altceva, vin acum sa ne spuna ca pentru scaderea taxelor nu sunt bani.

Taxarea muncii pe salariile mici ale romanilor este cea mai ridicata din toata Uniunea Europeana. Asta ne alunga forta de munca din tara. Asta ne impinge romanii sa munceasca in conditii precare la negru sau la gri. Asta tine romanii in topul saraciei in munca in Uniunea Europeana.

In acesti 5 ani de zile am fi putut implementa un program gradual de scadere a poverii fiscale pentru romani si sa scoatem milioane din ei din saracie. Dar vechea clasa politica ne tot spune ca ‘nu sunt bani’ ca sa mai lasam si romanilor care ii muncesc. Oare chiar nu sunt bani? Sau sunt bani, dar nu sunt suficienti si pentru asta si pentru a plati miliarde cu pensii speciale, si pentru a creste sinecurile la stat, si pentru contractele cu dedicatie pe programe tip PNDL?

Cand auziti data viitoare un politician spunandu-va ca nu sunt bani pentru a va scadea taxele si a va lua mai putin din munca, uitati-va daca buzunarele lui si ale clientelei de partid nu cumva sunt umplute din banii nostri. Nu de alta, dar bani sunt, intrebarea e pentru ce”, a transmis Nasui, luni dimineata.

Taierea pensiilor speciale a fost eliminata din programul de guvernare PNL-UDMR al Cabinetului Ciuca. La capitolul „Munca” nu se vorbeste deloc despre pensiile speciale, desi eliminarea acestora a fost una dintre marile teme de campanie ale PNL.

Iata ce apare in legatura cu „reforma sistemului de pensii” in programul de guvernare al Cabinetului Ciuca:

1.1. Digitalizarea / evaluarea dosarelor de pensii;

1.2. O noua legislatie care sa aduca echitate, sustenabilitate si reducerea discrepantelor intre cuantumurile pensiilor celor care au desfasurat activitati similare si au avut contributii similare la sistemul de pensii;

1.3. Recalcularea pensiilor dupa formula din noua lege, care sa permita o crestere mai consistenta a pensiilor mici aflate in plata.

De asemenea, se are in vedere introducerea unui sistem de indexare automata care sa excluda influenta factorului politic. Pana la finalizarea reformei in sistemul public de pensii, pensiile vor fi indexate plecand de la acoperirea cu 100% a ratei inflatiei si cel putin 50% din rata de crestere a castigului salarial mediu brut.

Prin urmare, nimic despre pensiile speciale.

O referire vaga la pensiile speciale apare doar in zona de punere in aplicare a prevederilor din PNRR: „Intrarea in vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”.

Liviu Iolu, fost purtator de cuvant al Cabinetului Ciolos, a comentat ironic eliminarea prevederii legata de taierea pensiilor speciale: „A aparut programul de guvernare al cabinetului Ciuca. Nu vreau sa stiu cat de nervos va fi Rares Bogdan pentru ca a disparut de acolo taierea pensiilor speciale”.

In aprilie 2019, actualul prim-vicepresedinte al PNL, Rares Bogdan, a promis ca pensiile speciale vor fi eliminate „in 30 de zile” dupa ce PNL va prelua guvernarea.

„Obligatoriu pentru PNL ca in primele 30 de zile de cand am ajuns la putere sa eliminam pensiile speciale. Nu poti sa ai pensie fara sa ai contributivitate. 1,7 miliarde de euro ne costa pensiile speciale in fiecare an. Cand are unul pensie de 300, 450 de milioane si este angajat si la stat, astia 80% se angajeaza in ministere, companii nationale si au iesit la pensie la 45, 46 de ani si au si salariu din bugetul public. Asta e una din marile mize care trebuie rezolvate”, a declarat Rares Bogdan, in cadrul unei conferinte de presa, la Madrid, conform B1.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: