Clotilde Armand a sesizat DNA. Afacere PSD cu bani publici in valoare de 11 milioane de euro: „Surprize, surprize!”

politica

Presedintele USR Sector 1, Clotilde Armand, anunta ca organizatia a depus plangere la DNA in legatura cu contractul incheiat de Centrul Caraiman in vederea achizitionarii de holtere EKG cu trei canale, in valoare totala de 54.000.000 lei.

„Am aflat acum din SICAP despre un contract atribuit de Centrul Caraiman (institutie subordonata Primariei Sectorului 1 si condusa de o fosta primarita PSD declarata incompatibila de ANI) in valoare de 11 milioane de euro pentru achizitia de 2.700 aparate holter EKG. Contractul a fost atribuit in data de 31.05.2020. Am verificat cine a primit acest contract. Surprize, surprize! O firma de apartament, o firma care apartine unui fost consilier PSD de la CGMB declarat si el incompatibil de ANI pentru afaceri suspecte. Aceasta firma a mai obtinut recent de la Primaria Sector 1 alte 7,5 milioane euro tot de la Centrul Caraiman”, a scris europarlamentarul pe Facebook.

Ea a mentionat ca USR Sector 1 a depus o plangere la DNA privitor la acest contract.

„Am discutat apoi cu cativa medici specialisti care mi-au spus ca aceasta achizitie n-are nicio treaba cu COVID-19. Pandemia a fost doar un pretext. Colegii mei consilieri din USR Sector 1 au depus o plangere la DNA pentru acest contract dubios”, a mentionat Armand.

Pe 19 martie, Consiliul Local sector 1 a adoptat un proiect prin care majora bugetul Centrului Multifunctional Caraiman cu circa 69 milioane lei, in vederea alocarii resurselor financiare pentru ducerea la indeplinire a masurilor de combatere a noului coronavirus, conform Hotararii nr. 1 a Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta.

Pe 31 mai, pe SICAP a fost publicat un anunt potrivit caruia Complexul Multifunctional Caraiman a incheiat cu firma Minimed Solutions SRL un contract in valoare de 54.000.000 lei pentru extinderea sistemului integrat de telemedicina (holtere ekg 3 canale, soft). Contractul a fost incheiat pe 27 martie. In cazul acestui contract nu s-a organizat o licitatie electronica, procedura utilizata fiind cea a negocierii fara publicare prealabila.

Conform anuntului, procedura aleasa a fost justificata de „extrema urgenta determinata de evenimente care nu puteau fi prevazute de catre autoritatea contractanta si in conformitate cu conditiile stricte prevazute de directiva” europeana in domeniu.

Se reaminteste totodata faptul ca in anul 2019 a fost incheiat un alt contract cu firma Minimed Solutions, in valoare de 8.750.000 lei, pentru Sistem integrat telemedicina (holtere, EKG 12 canale, EKG 3 canale, software dispecerat ambulanta).

In acest sens, se mentioneaza ca autoritatea contractanta poate aplica procedura de negociere fara publicarea prealabila in cazul in care „nu exista o solutie alternativa sau inlocuitoare rezonabila, cum ar fi utilizarea unor canale de distributie alternative pe teritoriul Romaniei ori in afara acestuia sau achizitia unor lucrari, produse sau servicii comparabile din punct de vedere functional, iar absenta concurentei sau protectia drepturilor exclusive nu sunt rezultatul unei restrangeri artificiale de catre autoritatea contractanta a parametrilor achizitiei in vederea viitoarei proceduri de atribuire”.

Motivele tehnice pot fi generate, de asemenea, de „cerinte specifice privind interoperabilitatea care trebuie indeplinite pentru a asigura functionarea lucrarilor, produselor sau serviciilor care urmeaza a fi achizitionate” si „atunci cand este necesara achizitionarea de la contractantul initial a unor cantitati suplimentare de produse destinate inlocuirii partiale sau extinderii produselor sau instalatiilor existente si numai daca schimbarea contractantului initial ar pune autoritatea contractanta in situatia de a achizitiona produse cu caracteristici tehnice diferite de cele deja existente care ar conduce la incompatibilitate sau la dificultati tehnice disproportionate de utilizare si intretinere”, mai reiese din anunt.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: