politica

Clotilde Armand acuza: „Criza energetica in Romania nu este cauzata de razboi, este cauzata de politicienii iresponsabili care voteaza contrar intereselor cetatenilor”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a transmis vineri ca „principala criza energetica in Romania nu este cauzata de razboi – principala criza energetica este cauzata de politicienii iresponsabili care voteaza contrar intereselor cetatenilor”. Ea este revoltata ca majoritatea PSD-PNL din Consiliul Local Sector 1 a blocat procedura de instalare a panourilor fotovoltaice pe acoperisurile a 10 unitati de invatamant din sector.

„Un vechi proverb romanesc spune ca omul gospodar isi face vara sanie si iarna caruta. Atunci cand a inceput criza energetica in vara anului 2021 cu cresterea pretului la gaze naturale si alte surse de energie, am promis ca pana in anul 2024, cladirile publice din Sectorul 1 o sa produca mai multa energie decat o sa consume. Am demarat mai multe proiecte energetice in acest sens, incepand cu procedura de instalare a panourilor fotovoltaice pe acoperisurile a 10 unitati de invatamant din sector.

Studiul de fezabilitate este finalizat de mai multe luni si trebuia sa fie aprobat de catre Consiliul Local inca de la inceputul lunii Iunie. Daca se intampla asta, acum eram deja in plina procedura de achizitie a sistemelor respective si pana la finalul anului erau instalate. Contrar interesului public, a politicii Uniunii Europene si chiar a politicii propriului guvern, alianta PSD – PNL din Consiliul Local Sector 1 a blocat proiectul. Nu prea mai exista cuvinte pentru a descrie urgenta si importanta oricarei investitii in domeniul energetic.

Atat in Romania cat si in toata Europa, pretul energiei electrice a explodat in aceste zile. Fara taxe, accize si taxe de transport sau distributie, a ajuns sa fie tranzactionat la aproape 2,5 lei/kWh. La ultima sedinta de Consiliu local a fost respins de aceeasi consilieri PSD – PNL proiectul prin care demaram investitii energetice pentru 127 de blocuri de locuinte.

Ministrul Energiei trebuie sa afle asta: principala criza energetica in Romania nu este cauzata de razboi – principala criza energetica este cauzata de politicienii iresponsabili care voteaza contrar intereselor cetatenilor. Iata o tema de gandire pentru intreg Guvernul Romaniei: cand o primarie gaseste solutii pentru a ajuta Guvernul si doreste sa devina independenta energetic pentru a scadea costurile (intr-un moment in care toata Europa stie ca pretul energiei a explodat si adopta masuri) reprezentatii politici ai Ministrului Energiei din consiliul local voteaza impotriva acestui proiect. Cu alte cuvinte, actualii reprezentati ai partidelor politice din Consiliul local al Sectorului 1 si conducatorii filialelor PNL PSD Sector 1 sunt cu Putin in suflet si simtiri”, a transmis Armand pe Facebook.

Secretarul general al PSD, Paul Stanescu,  a sustinut vineri ca „degeaba se agita USR-ul” sa caute nod in papura coalitiei si „sa mai bage batul prin gard”.

„Ei raman in istoria politica drept cel mai jalnic partener de guvernare cu care putea sa se asocieze vreodata un partid politic. Iar apropo de mesajul unora care tin astfel cu tot dinadinsul sa se faca de ras, reamintesc ca PSD nu are o traditie a sabotarii coalitiilor. Rotatia guvernamentala a premierului a fost gandita tocmai ca sa ofere sistemului politic stabilitate si ca sa ne putem concentra mai mult pe guvernare decat pe probleme politice. Aceasta nu a fost o improvizatie, noi nu tratam guvernarea ca pe o aventura”, a mentionat acesta.

Stanescu a afirmat ca in acest moment, pe agenda Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilientei energetice si implementarea proiectelor de infrastructura in energie, condus de premierul Nicolae Ciuca, prioritatea zero este gasirea unei solutii pentru diminuarea cresterii preturilor la energie pe termen lung.

„Pentru ca am vazut cu totii ca masurile actuale nu asigura o continuitate acceptabila nici pentru consumatorii casnici, nici pentru companii. Noi am spus deja si repetam: cea mai buna solutie ar fi revenirea la reglementarea pietei energetice. Insa asteptam, incepand cu saptamana viitoare, si propunerile Ministerului Energiei si concluziile comitetului interministerial, ca sa putem lua o decizie care sa ofere predictibilitate mediului de afaceri si mai multa liniste romanilor”, a sustinut el.

Vineri, USR a transmis ca rectificarea bugetara arata ca actuala guvernare nu are de gand sa faca niciun pas in spate de la „cresterea galopanta” a cheltuielilor statului si ca PSD, PNL si UDMR actioneaza „precum un parazit care isi consuma gazda”.

Conform unui comunicat al Uniunii Salvati Romania, rectificarea bugetara prevede cheltuieli suplimentare de aproape 34 de miliarde de lei, dintre care doar 3,2 miliarde de lei merg catre investitii, iar restul sunt orientati catre datorii si consum.

USR adauga ca „in plina criza economica”, PSD si PNL „au crescut cheltuielile in nestire”, prin: PNDL 3 ‘Anghel Saligny’, pensii speciale, sporuri „aberante”, cresteri de salarii in ministere si agentii, scheme de ajutor de stat pentru grupuri de interese.

Potrivit USR, schema de plafonare a preturilor la energie este „cea mai mare lovitura data finantelor publice” anul acesta.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de Israel: „Sambata am folosit doar arme vechi”

Iranul ameninta ca va construi o bomba nucleara daca va fi atacat de fortele israeliene,…

6 ore ago

Ciuca: „Daca va fi nevoie, PNL va avea propriul candidat la Primaria Capitalei. Electoratul nostru nu-l sustine pe Piedone”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a afirmat, joi seara, ca, in eventualitatea retragerii lui Catalin Cirstoiu…

2 ore ago

Un fugar american a fost prins in Piata Sf. Petru din Roma. Avea la el trei cutite lungi

Politia italiana l-a arestat, saptamana trecuta, pe „cel mai cautat” fugar american. Barbatul a fost…

7 ore ago

Sportivii romani vor merge la Paris cu aeronava „Nadia Comaneci”

Aeronava  Tarom care va transporta sportivii romani la Jocurile Olimpice de la Paris poarta numele…

6 ore ago

Doua fete de 6 si 11 ani au fost injunghiate in Franta. Suspectul a fost arestat

Un barbat a fost arestat dupa ce doua fete in varsta de sase si 11…

6 ore ago

Un lider regional al partidului german de extrema-dreapta AfD, trimis in judecata pentru utilizarea „cu buna stiinta” a unui slogan nazist intr-un discurs

Un lider regional al partidului de extrema dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a fost trimis…

6 ore ago