Clotilde Armand trimite inspectorii Primariei pentru a strica „afacerile clientelei PSD” cu gradinite, scoli si licee: „Mai multi directori de unitati de invatamant nu au inteles ca Epoca de Diamant s-a terminat”

politica

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anuntat joi ca a dispus ca inspectorii primariei sa controleze mai multe achizitii publice realizate de mai multe gradinite, scoli si licee. „Clientela PSD a inceput discret sa se remufeze la contracte publice”, anunta Armand.

„Am trimis astazi Corpul de Control sa verifice mai multe achizitii publice realizate de mai multe gradinite, scoli si licee. Mai multi directori de unitati de invatamant nu au inteles ca Epoca de Diamant s-a terminat la Sectorul 1. Clientela PSD a inceput discret sa se remufeze la contracte publice.

Procedura prin care o unitate de invatanant face anumite achizitii nu mai este controlata direct de primarie. Fiecare unitate de invatamant are un Consiliu de Administratie format din director de unitate, consilieri locali de la mai toate partidele (in general PSD si PNL, ei sunt cei care controleaza Consiliul Local Sector 1) si reprezentanti ai parintilor. Acest Consiliu de Aministratie aproba achizitiile la propunerea directorului. Acesta este contextul, pe larg. Eu am anuntat, la inceputul fiecarui an, directorii de scoli sa nu mai faca achizitii nelegale si sa-mi prezinte planul anual de achizitii. Multi dintre ei s-au conformat, dar cativa nu au facut acest lucru.

Astept rezultatul controlului, iar in cazul in care descoperim nereguli, voi sesiza parchetul pentru orice abatere de la lege.

Printre primele masuri pe care le-am luat cand am venit la primarie au fost desfiintarea unor structuri prin care se scurgeau bani multi catre reteaua Dan Tudorache-Marian Vanghelie.

Una din masuri a fost desfiintarea unei structuri parazit: Administratiei Unitatilor de Invatamant Preuniversitar si Unitatilor Sanitare Publice (AUIPUSP). Aceasta structura nu doar ca facea achizitii nelegale in pandemie, dar prin ea s-au cumparat celebrele tablete in valoare de 20 milioane E.

Fata de ce v-am spus aici eu am depus plangere penala impotriva directorului AUIPUSP si a primarului de atunci. Iar DNA a anuntat ca a inceput urmarirera penala fata de 56 de persoane fizice si firme implicate pentru grup infractional oragnizat”, a subliniat Armand.

Pagina Banii Nostri a anuntat ca o firma infiintata in august 2022, Ormeni Concept SRL, a inceput in luna urmatoare sa aiba contracte de de peste un milion de lei cu unitati de invatamant din Sectorul 1.

Publicatia noastra a dezvaluit ca prima societate care a intrat sub lupa procurorilor anticoruptie in acest megadosar de coruptie este SC IDD ASSET Management. A doua a fost Devotio SRL, societate care a incheiat, in iulie 2020, un contract cu Primaria condusa de Daniel Tudorache pentru „servicii de asistenta si consultanta informatica”.

Citeste si: EXCLUSIV O noua firma cercetata de DNA in dosarul devalizarii Primariei Sector 1 in mandatul lui Tudorache-Diamante

Conform datelor de la Registrul Comertului, Daarm Partners SRL este o firma cu 5 angajati, cu sediul inregistrat in 1 si care anul trecut, la o cifra de afaceri de 2,2 milioane de lei a avut un profit de 1,2 milioane de lei.

Societatea este administrata de Cristian Dragan, ceilalti doi actionari fiind Doina Florentina Dragan si Bogdan Marius Ilie. Cristian Dragan este administrator si la Fortis Pugna, firma fiind infiintata in 2019.

Dragan pare a fi un geniu al afacerilor daca privim rezultatele financiare ale acestei firme.  Astfel, anul trecut, la o cifra de afaceri de 751.000 de lei, profitul ei a fost de 651.000 de lei, societatea avand un singur angajat.

Pe langa Cristian Dragan, firma mai are actionari pe Marius Bogdan Ilie, Florentina Doina Dragan si pe Alexandru Iustin Dragan.

Potrivit romanialibera.ro, Marius Bogdan Ilie este fiul lui Ilie Lascu, fondator al PDSR si deputat de Braila in mandatul 1992-1996, ulterior pus prefect al judetului. Ilie Bogdan Marius a lucrat in guvernarea Tariceanu in AVAS.

Urmare a sprijinului electoral acordat de tatal sau lui Sorin Oprescu la campania prezidentiala din 2009, il gasim pe Ilie Bogdan Marius “implantat” in CA-ul Prestari Servicii SA. Totodata, a fost asociat in Timota Invest SRL cu doi parteneri de afaceri ai lui Marius Gaga, controversat afacerist bistritean, pus de Sorin Blejnar pe functia de sef al Corpului de Control al ANAF.

Bogdan Ilie a iesit din Timota Invest dupa numirea in functia de director general interimar la CNI Coresi. Nevasta lui este Anca Madalina Ilie. Ea a fost consiliera la cancelaria primului ministru Calin Popescu Tariceanu.

Ilie Jr. a candidat din partea Partidului Social Democrat Independent pentru un loc de europarlamentarele din 2019. Formatiunea politica are printre membrii fondatori pe Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5.

Marius Bogdan Ilie este partener de afaceri in firma Gunfire SRL cu turcul Erol Ozdal si cu George Antonie Iorgovan, fiul lui Antonie Iorgovan, cel supranumit „parintele Constitutiei”. Administrator al Gunfire este acelasi Cristian Dragan. Sotia acestuia, Mirela Claudia Dragan este angajata consiliera la Directia Generala de Asistenta Sociala si protectia Copilului Sector 1. Acest lucru reiese din declaratia de interese depusa de aceasta, document in care sunt trecute mai multe contracte cu institutiile publice, contracte derulate de firma sotului.

Sunt zece pagini cu contractele derulate de firma lui Dragan cu primarii din Bucuresti in mandatele primarilor PSD. Vezi aici integral declaratia de interese.

In noiembrie 2020, procurorii DNA au facut zeci de perchezitii in doua dosare de coruptie, in care sunt vizati fostul primar PSD al Sectorului 1 al Capitalei Daniel Tudorache, precum si fostul edil a Sectorului 5 Marian Vanghelie.

Tudorache a scris pe Facebook ca perchezitia a fost facuta in urma unei sesizari a actualului primar Clotilde Armand pentru achizitia de tablete pentru elevii din Sectorul 1.

​​Contractul pe baza caruia au fost livrate tablete cu internet pe 2 ani catre elevii si cadrele didactice din Sectorul 1 face in prezent obiectul unui audit al Camerei de Conturi Bucuresti. Este vorba de un contract de 76 milioane lei, finantat din bani publici, atribuit fara licitatie, bani cu care s-au cumparata 46.000 de tablete electronice pentru elevi.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: